Γ. Κατρούγκαλος στο newsique για την πανδημία: Έχουν καταντήσει την Ελλάδα, μαύρο πρόβατο της Ευρώπης

Η Νέα Δημοκρατία επιβάλλει εξεταστική για την “λίστα Πέτσα” χωρίς τον ίδιο τον κ. Πέτσα. Φοβάται τις αποκαλύψεις για τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος και προσπαθεί να τις εμποδίσει πάση θυσία. Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής του Βόρειου Τομέα της Αθήνας Γιώργος Κατρούγκαλος στη συνέντευξή του στο newsique.gr σημειώνει ότι η σύμβαση για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, που κρύβει η κυβέρνηση από τη Βουλή, έχει οσμή σκανδάλου και προειδοποιεί ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει βαριά ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας και αναφέρει για τον πρωθυπουργό πως αντί να διατηρεί την κοινωνία ενωμένη τείνει να δαιμονοποιεί τους ανεμβολίαστους  ως νέο εσωτερικό εχθρό.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2022, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι προβλέπει 3,5 δισεκατομμύρια περισσότερα έσοδα από φόρους ενώ ταυτόχρονα αφαιρεί 820 εκατομμύρια ευρώ από την Υγεία! Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε ένα χρόνο αύξησε το δημόσιο χρέος περισσότερο από 20 μονάδες, φθάνοντάς το στο 206% του ΑΕΠ!

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

 

Κύριε Κατρούγκαλε, πώς σχολιάζετε το “κοψιμο” όλων των μαρτύρων που πρότεινε  η Αντιπολίτευση ακόμη και των πολιτικών προσώπων από την εξεταστική επιτροπή, που έχει ως κύριο αιτούμενο διερεύνησης τη “λίστα Πέτσα”;

Είναι φανερό ότι η Νέα Δημοκρατία φοβάται τις αποκαλύψεις για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και προσπαθεί να τις εμποδίσει πάση θυσία. Απέρριψε όλους τους μάρτυρες που πρότεινε σύσσωμη η Αντιπολίτευση, αποκλείοντας έτσι όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Επιβάλλει -με άλλα λόγια- εξεταστική για τη λίστα Πέτσα χωρίς τον ίδιο τον κ. Πέτσα. Θεωρώ ότι οι πολίτες εξάγουν ήδη αυτονόητα συμπεράσματα από τη συμπεριφορά αυτή.

 

«Η Νέα Δημοκρατία φοβάται τις αποκαλύψεις για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και προσπαθεί να τις εμποδίσει πάση θυσία»

 

Γιατί λέτε ότι είναι σκανδαλώδης η σύμβαση για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα;

Γιατί η εκπαίδευση των πιλότων μας θα μπορούσε να γίνει από την ίδια την Πολεμική Αεροπορία με καλύτερους όρους και πολύ λιγότερα χρήματα. Η αγορά δέκα-δώδεκα καινούργιων εκπαιδευτικών αεροσκαφών από την Πολεμική Αεροπορία θα είχε κόστος 322 εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό κόστος υποστήριξης και αναβάθμισης δεν ξεπερνά τα 700-800 εκατομμύρια σε βάθος εικοσαετίας. Τι δίνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε μία ιδιωτική εταιρία του Ισραήλ; Σχεδόν 2 δισεκατομμύρια. Και αυτό για να αγοράσει τα αεροσκάφη -γιατί δεν έχει δικά της- και να μας τα δώσει leasing ώστε στη συνέχεια η εκπαίδευση να γίνει με Έλληνες πιλότους υπό Έλληνα διοικητή! Δεν είναι ολοφάνερη η οσμή σκανδάλου;

 

Έχετε υπονοήσει ακόμη και τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής εφόσον περάσει αυτή η ρύθμιση…

Μα η ίδια η κυβέρνηση κρύβει από τη Βουλή τη σύμβαση, υποθέτω γιατί κάθε άλλο παρά αισθάνεται άνετα με αυτή. Με την πρόσφατη επερώτηση επιδιώξαμε να τη θέσουμε ενώπιον των ευθυνών της και να την προειδοποιήσουμε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί.

 

«Η κυβέρνηση κρύβει από τη Βουλή τη σύμβαση. Την προειδοποιούμε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί»

 

Το άνοιγμα της Ισπανίας με τη διάθεση εξοπλισμών προς την Τουρκία πώς το βλέπετε;

Η προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία (αλλά και η Γερμανία και η Ιταλία) στην Τουρκία, στη σημερινή συγκυρία, όπου η αναθεωρητική στρατηγική της έχει ιδιαίτερα επιθετικό χαρακτήρα, είναι αντίθετη στην Κοινή Θέση της ΕΕ 2008/944. Αυτή ναι μεν δεν είναι νομικά δεσμευτική, καλεί όμως τα Κράτη Μέλη να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιθετικές ενέργειες ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση. Η διαφοροποίηση από την προγραμματική αυτή κατεύθυνση δείχνει πόσο δρόμο έχουμε ακόμη μέχρι τη διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής.

Υπάρχουν όμως σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση για τη μη ανάληψη των αναγκαίων διπλωματικών πρωτοβουλιών για την αποτροπή παρόμοιων προμηθειών. Συγκεκριμένα, πέρσι τον Οκτώβριο, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του, με την οποία έθετε το ζήτημα. Ούτε όμως σοβαρή προετοιμασία είχε προηγηθεί της αποστολής της επιστολής, ούτε ακολούθησαν άλλες διπλωματικές κινήσεις. Βαριά ευθύνη έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνάντησε έκτοτε επανειλημμένα τον Ισπανό ομόλογό του διμερώς και στο πλαίσιο των Med-9 και δεν φρόντισε να ασκήσει τις αναγκαίες πιέσεις για την αποφυγή των δυσμενών εξελίξεων.

 

Η πανδημία βρίσκεται σε απόλυτη έξαρση και η κυβέρνηση δεν λαμβάνει μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ. Τι άλλο θα περιμένατε να γίνει;

Η κυβέρνηση έχει βαριά ευθύνη. Πολλές φορές ανήγγειλε το τέλος της πανδημίας. Δεν έλαβε έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ ούτε άλλα αυτονόητα, όπως η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων ή η αραίωση των σχολικών τάξεων. Η εσφαλμένη αυτή πολιτική έχει καταστήσει τη χώρα μας μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη σε σχέση με τον αριθμό εμβολιασμένων και το υψηλό ποσοστό νέων κρουσμάτων. Τον τελευταίο μήνα τα κρούσματα σχεδόν τριπλασιάστηκαν. Σε τριάντα ημέρες είχαμε το 15% των 801.208 συνολικά κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα στους 21 μήνες πανδημίας.

Έχουμε προτείνει να ληφθούν μέτρα έστω και στο «και πέντε»:

  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και να ακυρωθούν οι μειώσεις για τις δαπάνες υγείας που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2022.
  •  Να επιταχθούν, σε όποια περιφέρεια είναι αναγκαίο, ιδιωτικά θεραπευτήρια.
  •  Εκστρατεία ενημέρωσης και εμβολιασμού.
  •  Αυστηρότερα μέτρα για τον εμβολιασμό στα Σώματα Ασφαλείας και το Στρατό.
  • Μαζικά δωρεάν τεστ τόσο για ανεμβολίαστους όσο όμως και για τους εμβολιασμένους.
  •  Να επανέλθει άμεσα η τηλεργασία στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
  •  Να ακυρωθούν όλες οι συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων
  •  Να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς και να αυξηθούν άμεσα τα λεωφορεία στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ακόμη και με επιτάξεις οχημάτων.

 

Κατρούγκαλος στο Newsique: «Η ρητορική περί δήθεν πανδημίας ανεμβολίαστων είναι επικίνδυνη, γιατί δημιουργεί κλίμα εφησυχασμού»

 

Γιατί λέτε ότι ο κ. Μητσοτάκης διχάζει την κοινωνία;

Γιατί αντί να προσπαθήσει να πείσει για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, με την κοινωνία ενωμένη, τείνει να δαιμονοποιήσει τους ανεμβολίαστους ως νέο εσωτερικό εχθρό. Ειδικότερα, η ρητορική περί δήθεν πανδημίας ανεμβολίαστων είναι επικίνδυνη, γιατί δημιουργεί κλίμα εφησυχασμού. Ενώ το εμβόλιο είναι το βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα ήταν μεγάλο λάθος οι εμβολιασμένοι να θεωρούμε ότι είμαστε άτρωτοι. Ναι μεν το εμβόλιο προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από το να αρρωστήσει κανείς βαριά, ένα 20% όμως όσων νοσηλεύονται στις κλινικές Covid είναι εμβολιασμένοι. Οφείλουμε λοιπόν όλοι να προσέχουμε περισσότερο, να φοράμε τις μάσκες μας, να μη συμπεριφερόμαστε σαν να έχει τελειώσει η πανδημία.

 

Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση κινείται με δύο μέτρα και δύο σταθμά μετρώντας ψήφους;

Σε όλα τα θέματα κινείται έτσι η κυβέρνηση. Την ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία. Δεν αντιμετώπισε ήδη με διαφορετικό τρόπο τις δύο κατηγορίες εργαζομένων στον δημόσιο τομέα όπου ισχύει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού; Στους υγειονομικούς επέβαλε στέρηση μισθού, στους πυροσβέστες απλώς μετακίνηση σε θέση που δεν έρχονται σε επαφή με το κοινό.

 

«Η ρητορική περί δήθεν πανδημίας ανεμβολίαστων είναι επικίνδυνη, γιατί δημιουργεί κλίμα εφησυχασμού»

 

Η ακρίβεια φαίνεται ότι γονατίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Υπάρχει περιθώριο λήψης μέτρων ανακούφισης ιδίως στον τομέα της ενέργειας;

Μα φυσικά, ακόμη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Ν. Κακλαμάνης αναρωτιούνται γιατί ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Καταθέσαμε στη Βουλή παρόμοια πρόταση νόμου αλλά απορρίφθηκε χωρίς συζήτηση.  Άμεσα πρέπει να μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ώστε να συμπαρασυρθούν σε μειώσεις και οι ιδιώτες πάροχοι, σε συνδυασμό με εξαντλητικούς ελέγχους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Απολύτως αναγκαία είναι και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου ο κατώτατος μισθός παραμένει μικρότερος από αυτόν του 2010.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον προϋπολογισμό του 2022;

Η κυβερνητική πολιτική στο σύνολο της δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τους πολλούς, ούτε για το κοινωνικό κράτος. Ενώ προβλέπει 3,5 δισ. περισσότερα έσοδα από φόρους, ταυτόχρονα αφαιρεί 820 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό της υγείας εν μέσω πανδημίας! Διογκώνει δε επικίνδυνα το δημόσιο χρέος. Ενώ το καλοκαίρι του 2019 παρέλαβε την οικονομία με ένα δημόσιο χρέος περί τα 180% του ΑΕΠ, στο τέλος του 2020, μετά από 1,5 χρόνο δηλαδή, αύξησε το χρέος περισσότερο από 20 μονάδες, φτάνοντάς το στο 206% του ΑΕΠ.

 

«Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου ο κατώτατος μισθός παραμένει μικρότερος από αυτόν του 2010»

 

Λέτε πως η κυβέρνηση πρέπει να φύγει εάν δεν μπορεί, όμως σάς ασκείται κριτική γιατί δεν ζητάτε ευθέως εκλογές…

Μα, γιατί στο δικό μας συνταγματικό πλαίσιο η απόφαση για πρόωρες εκλογές ανήκει μόνον στα χέρια του πρωθυπουργού. Εμείς είμαστε έτοιμοι  για αυτές, όποτε και αν γίνουν.

 

*Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ