Γ. Κουμουτσάκος: «Δικηγόροι, γιατροί και ΜΚΟ σε κυκλώματα εκμετάλλευσης μεταναστών»

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για παράνομα δίκτυα οικονομικής εκμετάλλευσης μεταναστών στα οποία μετέχουν ΜΚΟ, δικηγόροι και ιατροί, τα οποία «εκτράφηκαν από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την αποτροπή μεταναστών μέσω της εξαθλίωσης είπε: «Έχετε εμμονή με την αποτροπή γιατί η δική σας πολιτική (του ΣΥΡΙΖΑ) ήταν η προτροπή. Όταν αναλάβαμε βρήκαμε μια κατάσταση διαμορφωμένη, με 80.000 αιτήσεις ασύλου να εκκρεμούν, με υπερπληθυσμούς στα κέντρα υποδοχής και με μηδενικές επιστροφές.

Κυρίως βρήκαμε ένα κύκλωμα – δίκτυο συμφερόντων – που απομυζούσε και εκμεταλλευόταν την ταλαιπωρία και την δυστυχία αυτών των ανθρώπων. ΜΚΟ – όχι όλες -. Αυτό το μαύρο και σκοτεινό δίκτυο δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να το σπάσει μέσα σε λίγους μήνες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 80% των αιτούντων έβγαιναν ως ευάλωτοι, ώστε να ξεκινήσει πάλι ένας φαύλος κύκλος με αιτήσεις ,γιατρούς, δικηγόρους κ.α. Τι έκανε ο νόμος ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ; Ήταν νόμος παραγωγής καθυστερήσεων που έτρεφε αυτό το μαύρο κύκλωμα».

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε: «Εμείς αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο και ενισχύσαμε το προσωπικό. Προχωρήσαμε σε προσπάθειες αποσυμφόρησης των νησιών γι αυτό και μεταφέραμε 10.000 ανθρώπους».