Γ. Μαντζουράνης: Η μεγάλη εικόνα πρέπει να είναι η ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης

Ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πραγματοποίησε ο Γιάννης Μαντζουράνης.

Αναφερόμενος στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος που ζήτησε χθες ο Στέφανος Κασελάκης, ο κ. Μαντζουράνης σημείωσε αρχικά πως “είναι καταστατικά ανεκτή αλλά πολιτικά ασύμφορη γιατί, όπως κάθε ψηφοφορία, είναι διαιρετική. Μάλιστα στην παρούσα συγκυρία είναι και περιττή αφού η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της κεντρικής επιτροπής τάσσεται υπέρ της ξεκάθαρης καταδίκης της συμπεριφοράς των τεσσάρων στελεχών. Αυτή η χωρίς επιφυλάξεις και αστερίσκους τοποθέτηση της πλειοψηφίας των μελών της κεντρικής επιτροπής είναι υπέρ αρκετή και καθιστά άνευ αντικειμένου τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος”.

“Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το άρθρο 24 του καταστατικού μπορεί να διεξαχθεί εσωτερικό δημοψήφισμα για μείζονα θέματα πολιτικά και λειτουργίας του κόμματος και η μη αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος ύστερα από μια δημοκρατικά άψογη και ομόφωνα συμφωνημένη εκλογική διαδικασία αποτελεί μείζον ζήτημα πολιτικής λειτουργίας του κόμματος”, συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Ο κ. Μαντζουράνης τόνισε πως “το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα ζήτημα που αφορά δικαιώματα μελών είναι έωλο και εσφαλμένο γιατί μεταφέρει τα όσα συμβαίνουν σε μία έννομη τάξη ενός κράτους, όπου δεν μπορούν να τεθούν σε δημοψήφισμα τα δικαιώματα των πολιτών, σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, όπως είναι η λειτουργία ενός κόμματος, όπου η συμμετοχή και η έξοδος είναι εθελούσια, ελεύθερη και ανεμπόδιστη και επομένως δεν μπορεί να συγκριθεί με την ιδιότητα ενός πολίτη που υπάγεται σε μία κρατική έννομη τάξη, αφού τα κόμματα αποτελούν εθελοντικές οργανώσεις, οι οποίες μάλιστα μπορεί να αρνηθούν την εισδοχή ενός μέλους χωρίς υποχρέωση οποιασδήποτε αιτιολογίας , άρα δεν μπορεί να ισχύουν στα κόμματα ότι ισχύει στα κράτη και στα μέλη ενός κόμματος ότι ισχύει για τους πολίτες ενός κρατικού οργανισμού”.

Πρόσθεσε δε ότι “στο άρθρο 9 του κανονισμού λειτουργίας της επιτροπής Δεοντολογίας σαφώς ορίζεται ότι, όταν τίθεται θέμα Αναστολής κομματικής ιδιότητας ή διαγραφής μέλους ,τότε ο πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας ως μονοπρόσωπο όργανο υποχρεούται να αποστείλει ερώτημα στην κεντρική επιτροπή για να εκφράσει γνώμη επί του θέματος χωρίς όμως η γνώμη της κεντρικής επιτροπής να δεσμεύει ούτε την τριμελή εισηγητική επιτροπή ούτε την επιτροπή δεοντολογίας. Επομένως η καθυστέρηση ή άρνηση αποστολής του ερωτήματος αυτού θέτει θέμα ομαλής λειτουργίας της επιτροπής Δεοντολογιας και εμποδίζει την άσκηση αρμοδιότητας που της αναγνωρίζει το καταστατικό”.

Μαντζουράνης: “Η μεγάλη εικόνα πρέπει να είναι η ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης χωρίς την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξαναγίνεται Κυβέρνηση και παρατείνεται η παραμονή στην εξουσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη”

Καταλήγοντας ο Γιάννης Μαντζουράνης είπε τα εξής: “Αυτά όμως δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες πολίτες, που υποφέρουν από τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Για αυτούς αλλά και για μας η μεγάλη εικόνα πρέπει να είναι η ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης χωρίς την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξαναγίνεται Κυβέρνηση και παρατείνεται η παραμονή στην εξουσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη”.