Γ. Μουζάλας στο newsique: Ελέγχουμε την κυβέρνηση, είμαστε κάθετα αντίθετοι στις παραβιάσεις του δικαίου

Τα μέτρα για τη διαχείριση του προσφυγικού, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σχολίασε στο newsique.gr, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μουζάλας.

Νωρίτερα, τη Δευτέρα, o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε τις τοποθεσίες όπου θα κατασκευαστούν οι νέες κλειστές δομές στα νησιά ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο των δράσεων της για την αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος -ένα θέμα που αποτελεί «αγκάθι» για την κυβέρνηση.

Το newsique συνομίλησε με το Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος καυτηρίασε τα «επί επτά μήνες συζητάμε για διαφορετικά σχέδια και εμπνεύσεις της κυβέρνησης. Σχέδια επί σχεδίων χωρίς να έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα τίποτα. Σχέδια τα οποία είναι ανόητα, αλλά γίνονται και επικίνδυνα, όπως αυτά της πατριδοκάπηλης φύλαξης των συνόρων χωρίς περιεχόμενο και με αυξημένες ροές, του επικίνδυνου και βλαβερού και για τα εθνικά μας σύνορα φράχτη, των κλειστών κέντρων για όλους που κάθε μήνα αλλάζουν χαρακτήρα. Συζητάμε επίσης για τις απορρίψεις των σχεδίων αυτών από την ΕΕ όπως και για τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στις διαδικασίες ασύλου».

Ο κ. Μουζάλας αναφέρει, επίσης, ότι «σήμερα, ξανασυζητάμε επί σχεδίων. Η υλοποίησή τους με βάση την κυβέρνηση προϋποθέτει την έσχατη λύση στη δημοκρατία, την επίταξη», ενώ αναρωτιέται: «Επίταξη πού, για ποιον, για πόσο μακριά; Θα γίνουν “ξερονήσια” σε κορυφές βουνών μακριά από νοσοκομεία και ανθρώπους»;

Ο πρώην υπουργός, τονίζει πως στον ΣΥΡΙΖΑ: «Παραμένουμε αντίθετοι χωρίς καμία εμπιστοσύνη στο εάν η κυβέρνηση θα τα υλοποιήσει ή όχι. Επίσης θα πρέπει να δοθεί μία απάντηση για το πώς η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου για 7.000 ανθρώπους θα αποσυμφορήσει τις 22.000 που βρίσκονται στην Μόρια το καλοκαίρι, εάν και εφόσον είναι έτοιμο».

Καταλήγοντας επισημαίνει ότι «εμείς είμαστε υπέρ κάθε διαδικασίας που επισπεύδει την απόδοση ασύλου και τις επιστροφές είτε στην Τουρκία είτε στις χώρες καταγωγής, εφόσον τηρείται το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε συγκεκριμένες προτάσεις υποχωρώντας σε κάποια θέματα προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά σε διάρκεια τριών μηνών. Θα ελέγχουμε την κυβέρνηση και θα είμαστε κάθετα αντίθετοι στις παραβιάσεις του δικαίου».

-Ad-