Γ. Μπαλάφας στο newsique: Κάθε μέρα πιο αδύναμη κυβέρνηση… 

Τελικά είναι τόσο αδύναμη αυτή η κυβέρνηση; Κρύβει την αδυναμία και την ανικανότητα της πίσω από την πανδημία και «στέκεται» μόνο χάρη στα φιλικά της ΜΜΕ;

Απλά θυμηθείτε τι συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα και βγάλτε τα συμπεράσματα σας:

-Την Κυριακή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «πετροβολούσε» το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Διαφωνεί με τις διερευνητικές με την Τουρκία, είναι αντίθετος και με μια πιθανή προσφυγή στη Χάγη, επιμένει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι «προδοτική».

-Την Δευτέρα μαθαίνουμε για την εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους  στα 260 δις, αυξημένο μάλιστα κατά 20 δις από την έναρξη της πανδημίας.

-Την Τρίτη αξημέρωτα απαγορεύει τις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων. Επικαλείται την επιτροπή λοιμωξιολόγων αρχικά για να ανακρούσει πρύμναν και να μιλήσει τελικά για μια άλλη επιτροπή με υπηρεσιακούς παράγοντες. Την απόφαση  καταγγέλλει το σύνολο των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων.

-Την Τετάρτη κορυφώνεται ο πόλεμος για τα εμβόλια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «στα μαχαίρια» με τηνAstra Zeneca, ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης   υιοθετεί τη λογική  του Αλέξη Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων, ενώ  αποκλείει τη χρήση του «πιστοποιητικού εμβολιασμού», όπως το προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης…

-Την Πέμπτη οι φοιτητές σπάνε την απαγόρευση των συναθροίσεων και με μια συγκλονιστική συγκέντρωση και πορεία διατρανώνουν ότι τα δημοκρατικά δικαιώματα δεν μπαίνουν στον «γύψο»…

-Την Παρασκευή η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση πάλι αφού τα αποτελέσματα από την εξάπλωση της πανδημίας, αλλά και τους μεταλλαγμένους ιούς, την υποχρεώνουν για πολλοστή φορά να αλλάξει τον σχεδιασμό της. Είναι η πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας»…

Μάλλον θα θέλουν να την ξεχάσουν σύντομα αυτή την εβδομάδα στην κυβέρνηση. Έρχεται όμως η επόμενη, η μεθεπόμενη και ούτω καθεξής… Η κυβέρνηση είναι (και δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον) όλο και πιο αδύναμη. Όσο και να τη βοηθήσουν τα φιλικά της ΜΜΕ, ότι και να κάνουν εκδότες και ορισμένοι δημοσιογράφοι (ονόματα δεν λέμε, συνειδήσεις δεν θίγουμε), η πτωτική πορεία είναι δεδομένη και αναπότρεπτη.

Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς; Τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, τι κάνουν οι δημοκρατικές δυνάμεις, τι κάνει η κοινωνία; Ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούν να πουν ότι «και εσείς δεν έχετε καμία πρόταση, κάνετε στείρα αντιπολίτευση»

Προτάσεις βέβαια εμείς έχουμε, τις παρουσιάζουμε, αλλά μάλλον είναι «άτυχες» γιατί δεν τυγχάνουν ανάλογης προσοχής από τα ΜΜΕ…

Εμείς για παράδειγμα από το φθινόπωρο προτείναμε:

– Επιδότηση εργασίας 40% και 100% εισφορές για πληττόμενους.

– Μη επιστρεπτέα ενίσχυση επιχειρήσεων κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

– Μείωση  ΦΠΑ σε εστίαση 6% για όσο διαρκεί η κρίση.

– Μόνιμη μείωση εισφοράς αλληλεγγύης.

– Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%.

– Προσλήψεις σε Υγεία – Παιδεία.

– Εισόδημα έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας στις 8/1/2021 μετά την συνάντησή  του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου, πρότεινε:

– Να αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να εξασφαλίσει η Ε.Ε. τις πατέντες από τα εμβόλια και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να τις διαχειριστεί αναλόγως με τις εγχώριες δυνάμεις της φαρμακοβιομηχανία.

– Εάν δεν ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια η χώρα να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες και πέρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο με εταιρείες ή με χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο.

– Ενίσχυση έστω και τώρα του ΕΣΥ

– Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα

– Συνταγογράφηση τεστ και μαζικά τεστ σε όλη την Ελλάδα.

Αυτά είναι τα γεγονότα. Τα συμπεράσματα είναι απλά και σαφή: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της σημερινής συγκυρίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνει υπεύθυνη αντιπολίτευση, δεν λαϊκίζει, καταθέτει υπεύθυνες προτάσεις και λειτουργεί ενωτικά. Συναντάται με τα μεγάλα κοινωνικά αιτήματα, συμμετέχει στις δημοκρατικές κινητοποιήσεις, αποτελεί τον κορμό της αντίστασης απέναντι στον ακραίο κυβερνητικό φιλελευθερισμό και την αστυνομοκρατία του κυρίου Χρυσοχοΐδη.

Ας το καταλάβει η κυβέρνηση: Η εποχή της ανεμελιάς πέρασε…

 

*Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νότιου Τομέα Β3′ Αθήνας

-Ad-