Γ. Πλακιωτάκης: Νέοι κανόνες για την ακτοπλοΐα

Παρεμβάσεις και αλλαγές σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα της ναυτιλίας προανήγγειλε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης από το βήμα ναυτιλιακού συνεδρίου.

Ειδικότερα, ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε πως δρομολογείται η κατάθεση σχεδίου νόμου τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου τη διόρθωση των κακώς κειμένων και την εξάλειψη των πολλών γκρίζων ζωνών, οι οποίες προκαλούν μια ακτοπλοΐα πολλών ταχυτήτων.

«Θα υπάρξουν κανόνες. Κανόνες κοινοί για όλους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας σε ναυτιλιακό συνέδριο.

Ο κ. Πλακιωτάκης προανήγγειλε αλλαγές στο μεταφορικό ισοδύναμο, προκειμένου όπως είπε «να διορθωθούν στρεβλώσεις για να καταστεί το μέτρο αυτό ένα πραγματικά αναπτυξιακό εργαλείο για τα νησιά μας» ενώ υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του να ενισχύσει την νησιωτική επιχειρηματικότητα.

Όσον αφορά στο μείζον ζήτημα της αξιοποίησης των περιφερειακών λιμένων, ο υπουργός σημείωσε πως έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες βιωσιμότητας για κάθε ένα από τα δέκα περιφερειακά λιμάνια ανώνυμες εταιρείες και μέσα στο 2020 θα προχωρήσει το διαγωνιστικό μέρος, εκκινώντας από τα λιμάνια εκείνα που ήδη υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Παρεμβάσεις, σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη έρχονται και στο μοντέλο λιμενικής διακυβέρνησης με απώτερο στόχο την ένταξη των λιμένων που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο Δήμων και Κοινοτήτων υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.