Γ. Ραγκούσης στο newsique: «Με τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, ο κ. Μητσοτάκης πήγε να το παίξει Τραμπ»

Ο κ. Μητσοτάκης με τον εορτασμό του Πολυτεχνείου πήγε να το παίξει Τραμπ, λέει ο Γιάννης Ραγκούσης στη συνέντευξή του στο newsique.gr κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για αντικοινοβουλευτικές μεθοδεύσεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμά ότι η πτωτική πορεία για την κυβέρνηση της ΝΔ έχει ξεκινήσει και μάλιστα δεν έχει επιστροφή και σχολιάζει πως η νέα πραγματικότητα δημιουργεί νέες ανάγκες και οδηγεί σε νέες κυβερνήσεις. Για την καθηγήτρια Α. Λινού αναφέρει πως ήταν μία πρόταση κορυφαίας πολιτικής υπευθυνότητας από τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία δεν πρέπει-κατά τη γνώμη του- να αφορά μόνο το σήμερα.

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

 

Κύριε Ραγκούση στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή τις αποφάσεις που συνδέονται με τον εορτασμό του Πολυτεχνείου ανεβάζετε τους τόνους και κατηγορείτε την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για αυταρχισμό…

Με τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, ο κ.Μητσοτάκης πήγε να το παίξει Τραμπ. Κι εννοώ τον αυταρχικό, αντιδημοκρατικό και αλαζονικό Τραμπ. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι πρέπει να μας μείνει και να μας προβληματίσει ως πολύ ανησυχητικό σημάδι αυτή η βαθιά αντικοινοβουλευτική του μεθόδευση. Διότι στόχος του, κα Κεχαγιά, δεν ήταν εξωκοινοβουλευτικές ομάδες ή αντιδημοκρατικά κόμματα. Στόχος του ήταν τα νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου. Την ώρα μάλιστα που εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε δηλώσει πως εφέτος για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας δεν επρόκειτο να συμμετέχουμε στην πορεία.

 

Γιατί φταίει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για το δεύτερο lockdown; Δεν βλέπετε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τί γίνεται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ με την πανδημία;

Η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στην υπέρμετρη αυταρέσκειά της, έχει επιδείξει εδώ και 5 μήνες εγκληματικό εφησυχασμό στη μάχη εναντίον της πανδημίας. Θριαμβολογούσε πιστώνοντας αποκλειστικά στην ίδια τη «νίκη» έναντι του κορωνοϊού και με τη μονομερή απόφασή της για άτακτο άνοιγμα του τουρισμού οδήγησε την πολιτική διαχείριση της πανδημίας στο σημείο μηδέν. Επέλεξε να μην οργανώσει σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων πολιτικών στα κρίσιμα πεδία της υγείας, της παιδείας, των δημόσιων συγκοινωνιών, όπου κρίνεται ο πόλεμος με τον ιό. «Αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τις ΜΕΘ, θα είχαμε πετάξει εκατομμύρια ευρώ», η φράση-κυνική ομολογία του πολιτικού τους ήθους.

Στον τομέα της Υγείας, αποφάσισε να μην ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ενώ δεν προχώρησε και στην προσθήκη του μέγιστου δυνατού αριθμού ΜΕΘ αλλά και του απαιτούμενου για τη στελέχωσή τους προσωπικού. Παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού, δεν προνόησε για τη θωράκιση του συστήματος Πρωτοβάθμιάς Υγείας. Επιπλέον, δεν εξασφάλισαν τη δωρεάν συνταγογράφηση δωρεάν και επαναλαμβανόμενων τεστ για το σύνολο των πολιτών.

Στον τομέα της Παιδείας, αύξησαν αντί να μειώσουν τον αριθμό των παιδιών ανά τάξη στην Πρωτοβάθμια με παράλληλο αρρύθμιστο άνοιγμα των σχολείων χωρίς την απαιτούμενη επιστημονική καθοδήγηση και παρά την έκδηλη αγωνία των γονέων και των εκπαιδευτικών. Στον τομέα των συγκοινωνιών, παρά τις συνεχείς μας εκκλήσεις και τους ψευδείς ισχυρισμούς του αρμόδιου υπουργού, δεν υπήρξε πρόνοια για την πύκνωση των δρομολογίων των μέσων μεταφοράς και για την αύξηση των διαθέσιμων λεωφορείων, με τις συνθήκες συνωστισμού των πολιτών να υπονομεύουν τον αγώνα που δίνουμε όλοι.

Τέλος, εγκατέλειψε τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, τη ραχοκοκαλιά της μεσαίας τάξης την οποία επικαλούνταν προεκλογικά, αγνοώντας τη δέσμη στοχευμένων μέτρων που έχουμε προτείνει μετ΄ επιτάσεως από την πρώτη στιγμή. Άφησε τους εργαζόμενους αβοήθητους νομοθετώντας την αναστολή συμβάσεων και τη νομιμοποίηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα: Ένας στους δέκα εργαζόμενους ζει λαμβάνοντας κάτω από 200 ευρώ, με συνολική απώλεια περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ από το διαθέσιμο εισόδημα. Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση εισηγείται νομοθετήματα μνημονιακής κοπής χωρίς να απορρέει τέτοια υποχρέωση, την ίδια στιγμή που πανευρωπαϊκά αναστέλλονται φορολογικές υποχρεώσεις των πληττόμενων πολιτών και επιχειρήσεων και έχουν χαλαρώσει οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

 

«Η εμπιστοσύνη των πολιτών σε Μητσοτάκη- Κικίλια είναι σοβαρά κλονισμένη πλέον»

 

Γιατί ο κ. Μητσοτάκης αρνείται την σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για την πανδημία; Την ίδια τακτική έχει ακολουθήσει και για τα ελληνοτουρκικά…

Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα, στο σημείο μηδέν, εξακολουθεί να επιδεικνύει εγκληματική ανευθυνότητά σε κρίσιμα εθνικά θέματα, μη αποδεχόμενος την πρότασή μας για διακομματική συνεννόηση και κοινή στρατηγική. Η εμμονική άρνηση του κ. Μητσοτάκη να δεχθεί τη χείρα βοηθείας που του προσφέρει τώρα σύσσωμη η Εθνική Αντιπροσωπεία συνιστά συνειδητή αυτοκαταστροφική πολιτική επιλογή. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να συμπεριφέρεται με ταξική ιδιοτέλεια και αλαζονεία. Μόνη έγνοια του είναι να επιβιώσει πολιτικά μέσω μιας χυδαίας εκστρατείας επικοινωνιακής εξαπάτησης.

Γιάννης Ραγκούσης στο newsique: «Ο Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία θα διαθέσει όλες του τις δυνάμεις για να ενισχυθεί η δημόσια Υγεία και οι λειτουργοί της, οι μαχόμενοι στην πρώτη γραμμή, για να στηριχθεί η οικονομία, οι εργαζόμενοι, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

 

Ξέρετε, αρκετοί πιστεύουν ότι η πρόταση του προέδρου σας, Αλέξη Τσίπρα, για ορισμό προσώπου κοινής αποδοχής ως νέου υπουργού Υγείας για το διάστημα που θα κρατήσει η πανδημική κρίση ίσως και θα είναι ο προπομπός μίας κυβέρνησης συνεργασίας ή μίας οικουμενικής…

Κοιτάξτε κ. Κεχαγιά, η εμπιστοσύνη των πολιτών σε Μητσοτάκη-Κικίλια είναι σοβαρά κλονισμένη πλέον. Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για να αναλάβει ως υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής η καθηγήτρια Α. Λινού, ήταν μια πρόταση κορυφαίας κοινωνικής και πολιτικής υπευθυνότητας, αποτέλεσμα αυτής της κλονισμένης εμπιστοσύνης. Η κυρία Λινού δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Έχει τις δικές της απόψεις, όμως είναι μία κορυφαία επιστήμονας που μπορεί να ενώσει τα κόμματα και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό σε αυτές τις κρίσιμες υγειονομικά περιστάσεις. Η πρόταση αυτή δεν είναι ούτε ευκαιριακή, ούτε αβασάνιστη. Ούτε πρέπει να αφορά μόνο στο σήμερα, κατά τη γνώμη μου.

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να συγκαλέσει ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, για να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο σωτηρίας και προφανώς όχι συγκυβέρνησης, όπως δήλωσε ρητά. Ο κ. Τσίπρας εκτιμώντας την κρισιμότητα της περίστασης και συναισθανόμενος την εντεινόμενη αγωνία των πολιτών ζήτησε αυτές τις αλλαγές.

 

«Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την καθηγήτρια Λινού δεν είναι ευκαιριακή, ούτε αβασάνιστη. Ούτε πρέπει να αφορά μόνο στο σήμερα, κατά τη γνώμη μου»

 

Όταν λέτε ότι η κυβέρνηση φέρει εγκληματικές ευθύνες για την πανδημία και τις συνέπειές της, τί να περιμένουμε από την αξιωματική αντιπολίτευση σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί και καταρρεύσουν δημόσια υγεία και οικονομία;

Ο Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία θα διαθέσει όλες του τις δυνάμεις για να ενισχυθεί η δημόσια Υγεία και οι λειτουργοί της, οι μαχόμενοι στην πρώτη γραμμή, για να στηριχθεί η οικονομία, οι εργαζόμενοι, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Με τα συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα που έχουμε προτείνει από την αρχή της πανδημίας θα αγωνιστούμε για να μη διαρραγεί η κοινωνική συνοχή, για να μην καταρρεύσουμε ψυχολογικά ως κοινωνία, για να μην αισθανθεί κανείς μόνος του στην κρίση. Θέλουμε να ξέρει ο ελληνικός λαός ότι είμαστε δίπλα του και ότι δεν θα αφήσουμε τη μεγάλη και καλοσχεδιασμένη από τη ΝΔ αδικία να συνεχιστεί. Είναι ντροπή εν μέσω πανδημίας, ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναστέλλουν πτωχεύσεις και ρευστοποιήσεις, εδώ να υλοποιούνται με ζήλο μνημονιακές πολιτικές χωρίς δικαιολογητική βάση.

 

Ο πρωθυπουργός πάντως εμφανίζεται σίγουρος για τον εαυτό του και την κυβέρνησή του παρά τον κατά την παραδοχή του εφησυχασμό…

Ο κ. Μητσοτάκης καλό θα ήταν να εγκαταλείψει αυτήν την κρίσιμη στιγμή τα ψέματα και την εγκληματική έπαρση και να απαντήσει όχι σ΄ εμάς αλλά σε όλους αυτούς που δοκιμάζονται. Τον προκαλούμε να απαντήσει στους εργαζόμενους της εστίασης που δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα χωρίς να πληρώνονται μισή υπερωρία, χωρίς καμία προστασία, κανέναν έλεγχο από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Να απαντήσει στους καταστηματάρχες του κέντρου της Αθήνας, που γλίτωσαν τα μαγαζιά τους και τα σπίτια τους από τη λαίλαπα των μνημονίων και τώρα σπεύδει να τους τα πάρει όλα. Να απαντήσει στους εμπόρους, που ισχυρίζονται ότι με τον νέο πτωχευτικό το 81% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο πτώχευσης. Να απαντήσει στους γονείς που πήραν ένα δάνειο για να σπουδάσουν τα παιδιά τους και τελικά θα καταλήξουν, αυτοί και τα παιδιά τους, να δουλεύουν μπας και σώσουν το σπίτι τους και την περιουσία τους από την τράπεζα.

Τέλος, να απαντήσει στους αγρότες, που βιώνουν μια ανείπωτη καταστροφή τους τελευταίους μήνες και σπεύδει να δημεύσει το βιος τους για χάρη των τραπεζών. Ο κ. Μητσοτάκης σε όλους αυτούς είναι υπόλογος στο τέλος της ημέρας, σε αυτούς θα δώσει λογαριασμό. Όχι στην ελίτ που με την πολιτική του εξυπηρετεί και του το ανταποδίδει με στήριξη. Αυτό έχει κοντά ποδάρια.

 

«Η πτωτική καθοδική πορεία για την κυβέρνηση της ΝΔ έχει ξεκινήσει και είναι χωρίς επιστροφή»

 

Πιστεύετε ότι οι πολίτες θα αντιδράσουν κάποια στιγμή δυναμικά απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και τις πολιτικές της που σε ορισμένες μορφές της έχουν αντικοινωνικά χαρακτηριστικά (πτωχευτικός κώδικας, νομοσχέδιο για τα εργασιακά);

Οι ευθύνες της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη είναι γιγαντιαίες. Και αν νομίζει κανείς ότι θα μπορέσει και αυτή τη φορά να παίξει τον ρόλο ενός συστήματος προστασίας της αποδοχής της δημοφιλίας του ίδιου και της κυβέρνησης, γελιέται και πλανάται. Διότι ο ελληνικός λαός έχει δείξει πολλές φορές ότι έχει ανοχή. Έχει και καλή διάθεση να δώσει περιθώρια να δοκιμαστούν πολιτικοί, πρωθυπουργοί, κυβερνήσεις, κόμματα, οι πολιτικές τους. Αν όμως πάρει χαμπάρι ότι έχει να κάνει με πολιτικές δυνάμεις, με κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς που δεν τιμούν την εμπιστοσύνη που τους έχει δώσει, τότε τιμωρούν. Και τιμωρούν με πάρα πολύ αυστηρό τρόπο, ιδίως όταν βλέπουν ότι σε τελική ανάλυση η ατυχία τους είναι ότι τα νοσοκομεία δεν είναι τράπεζες.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δυστυχώς, για τον ελληνικό λαό δεν είναι τράπεζες. Τα σχολεία, επίσης, δεν είναι τράπεζες. Διότι αν ήταν τράπεζες τα νοσοκομεία, αν ήταν τράπεζες τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αν ήταν τράπεζες τα σχολεία, σήμερα δε θα ψήφιζαν το νομοσχέδιο που επιταχύνει την αρπαγή της πρώτης κατοικίας από τον ελληνικό λαό, ένα νομοσχέδιο υπαγορευμένο από τα νομικά γραφεία των τραπεζών αλλά θα είχαν -και σήμερα και χτες και προχτές και τον περασμένο μήνα- φέρει ένα νομοσχέδιο για να ενισχύσουν το εθνικό σύστημα Υγείας, για να πολλαπλασιάσουν το μόνιμο προσωπικό γιατρών και νοσηλευτών, για να πολλαπλασιάσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για να μην κάθονται δύο παιδιά ανά θρανίο. Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη η αλήθεια είναι μαλώτρα και θα αναγκαστεί να έρθει σύντομα αντιμέτωπος μαζί της. Η πτωτική, καθοδική πορεία για την κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη ξεκινήσει και είναι χωρίς επιστροφή.

 

«Νέα πραγματικότητα, νέες κοινωνικές ανάγκες, νέες πολιτικές, νέες κυβερνήσεις»

 

Δεν ζητάτε εκλογές τώρα. Όμως είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε;

Νέα πραγματικότητα, νέες κοινωνικές ανάγκες, νέες πολιτικές, νέες κυβερνήσεις. Δείτε κάτι. Η πανδημία του κορονοιού έχει ήδη προκαλέσει κοσμογονικές αλλαγές στην ανθρωπότητα. Έχει φέρει με απόλυτο τρόπο στο προσκήνιο την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου κι ολοκληρωμένου σχεδίου δημόσιων πολιτικών, με επίκεντρο τα δημόσια συστήματα Παιδείας και Υγείας. Μιλούμε ουσιαστικά για το -μετά τον κορωνοϊό- νέο κοινωνικό κράτος σε παγκόσμιο επίπεδο. Μιλούμε για μια εξέλιξη που εκ των πραγμάτων φέρνει στο προσκήνιο την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και περιθωριοποιεί αντίστοιχα τις δεξιές πολιτικές Μητσοτάκη.

Αναμφίβολα, πρώτιστο μέλημα για εμάς αυτήν την κρίσιμη στιγμή δεν είναι να πούμε «φύγετε τώρα και εκλογές», διότι πεθαίνουν άνθρωποι αυτή την ώρα που μιλάμε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Προτεραιότητά μας είναι να τους αναγκάσουμε να αλλάξουν- ή καλύτερα να αποκτήσουν – έστω και τώρα στρατηγική και να εκπονήσουμε από κοινού ένα σχέδιο εξάμηνης διάρκειας, με ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ναι, είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε, να αναλάβουμε την ευθύνη αυτής της μεγάλης προσπάθειας για μια νέα, ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση που θα φέρει τη χώρα εκεί που της αρμόζει.

 

Ο Γιάννης Ραγκούσης είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Β’ Πειραιώς

-Ad-