Γ. Τσίπρας στο newsique.gr: Τερατογένεση είναι η αυτοδυναμία Μητσοτάκη

«Η κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο είναι απόλυτα εφικτή προοπτική και εξαρτάται από την ψήφο του ελληνικού λαού. Εφόσον ο λαός στις εκλογές φέρει στην πρώτη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το εκλογικό αποτέλεσμα επιτρέπει τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, όλα τα κόμματα της κεντροαριστεράς θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το μέλλον του τόπου. Στην παρούσα φάση η συζήτηση για εκλογική αριθμητική ή τις δημοσκοπήσεις με υψηλό αριθμό αναποφάσιστων δείχνει ότι όλα τα αποτελέσματα είναι ανοικτά».

Ο υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στη Δυτική Αττική, Γιώργος Τσίπρας, εξηγεί ότι το «κλειδί» στις κάλπες της απλής αναλογικής για το κόμμα του είναι η πρωτιά. «Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι μία σκληρή μάχη που πρέπει και μπορεί να κερδηθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά. Για τον κ. Μητσοτάκη και την επικοινωνιακή του τακτική, ο κ. Τσίπρας σχολιάζει πως αυτή είναι ο εκβιασμός των ψηφοφόρων με το «ή εγώ ή το χάος».

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

 

Κύριε Τσίπρα, γιατί πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές;

Οι εκλογές της 21 Μαΐου είναι μια σκληρή μάχη που πρέπει και μπορεί να κερδηθεί. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ούτε για μας ούτε για τη ΝΔ.

Ας δούμε ποιοι συγκρούονται. Από τη μια πλευρά, ένα πρόγραμμα άμεσης ανακούφισης και ενίσχυσης των λαϊκών και μικρομεσαίων στρωμάτων, που επιδιώκει την παραγωγική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας ώστε «ανάπτυξη» να σημαίνει προοπτική για την κοινωνική πλειοψηφία. Αποτελεσματικό κράτος για την κοινωνία και δικαιοσύνη και δημοκρατία. Και επαναφορά της προστασίας πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης και της δυνατότητας ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους με πολύ καλύτερους όρους απ’ ότι στην πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σπατάλησε 50 δισεκατομμύρια, τα μισά από ελλείμματα που θα πληρώσουμε όλοι μας ως δημόσιο χρέος και τα άλλα μισά από ευρωπαϊκούς πόρους, χωρίς να ενισχύσει την Υγεία και το κοινωνικό κράτος, χωρίς να μειώσει τους έμμεσους φόρους που πλήττουν τους καθημερινούς ανθρώπους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κόβοντας 4,4 δισεκατομμύρια της 13ης σύνταξης που θα λάμβαναν οι συνταξιούχοι. Και με τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων να μην περνούν ούτε έξω από τις τράπεζες. Κατάληψη του κράτους, διαφθορά, τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και κυρίως απευθείας αναθέσεις αντί για διαγωνισμούς, πελατειακές προσλήψεις αντί για ΑΣΕΠ και πολλά golden boys της ΝΔ. Με τα ΜΜΕ δικά της, όσο ποτέ άλλοτε στη μεταπολίτευση, και μια Δικαιοσύνη που αλληθωρίζει υπέρ της κυβέρνησης. Το τι θα κάνει μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη χωρίς τα 50 δισεκατομμύρια είναι ολοφάνερο και καταθλιπτικό. Αυτοί συγκρούονται.

Κατάληψη του κράτους, διαφθορά, τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και κυρίως απευθείας αναθέσεις αντί για διαγωνισμούς, πελατειακές προσλήψεις αντί για ΑΣΕΠ

Τι μηνύματα εισπράττετε από την κοινωνία; Επιθυμούν την πολιτική αλλαγή;

Η κοινωνία είναι καχύποπτη απέναντι στους πολιτικούς. Η πράξη μας θα κρίνει το αποτέλεσμα. Η επικοινωνία της κυβέρνησης αποσκοπεί να πείσει ότι «όλοι ίδιοι είναι» και επισείει τον φόβο της ακυβερνησίας. Από πλευράς μας έχουμε διπλό στόχο: Αφενός να αποδομήσουμε την κυβερνητική προπαγάνδα και αφετέρου να πείσουμε με το πρόγραμμα μας. Το πρόγραμμα μας για τις πρώτες 50 μέρες διακυβέρνησης, που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προσφέρει λύσεις στα άμεσα πιεστικά προβλήματα καθημερινότητας, την ακρίβεια, το ιδιωτικό χρέος και τα προβλήματα στέγασης της νεολαίας. Η ελληνική κοινωνία απαιτεί λύσεις και όχι στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αποτελεσματικές λύσεις. Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα, ο κόσμος μας ακούει και θα αποφασίσει δημοκρατικά σε ποιον θα εμπιστευτεί τη διακυβέρνηση.

 

Ο στόχος της συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης είναι εφικτός;

Η κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο είναι απόλυτα εφικτή προοπτική και εξαρτάται από την ψήφο του ελληνικού λαού. Εφόσον ο λαός στις εκλογές φέρει στην πρώτη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το εκλογικό αποτέλεσμα επιτρέπει τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, όλα τα κόμματα της κεντροαριστεράς θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το μέλλον του τόπου. Στην παρούσα φάση η συζήτηση για εκλογική αριθμητική ή τις δημοσκοπήσεις με υψηλό αριθμό αναποφάσιστων δείχνει ότι όλα τα αποτελέσματα είναι ανοικτά.

Η ελληνική κοινωνία απαιτεί λύσεις και όχι στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις

Οι αναφορές του κ. Βαρουφάκη δυνητικού κυβερνητικού σας εταίρου στο πρόγραμμα “Δήμητρα” και το ενδεχόμενο κλείσιμο τραπεζών δεν τρομάζουν τον κόσμο;

Ο κ. Βαρουφάκης στην προσπάθεια του να συγκρατήσει την εκλογική επιρροή του και προσπαθεί να στήσει εκ νέου την αντιπαράθεση μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Κατά τη γνώμη μου, η αντίθεση αυτή είναι εκ των πραγμάτων ξεπερασμένη από την πραγματικότητα. Ακολουθεί την τακτική «όταν η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει με την προσέγγιση μας, τόσο χειρότερα για την πραγματικότητα». Το πρόγραμμα «Δήμητρα» εξυπηρετεί εξ αντικειμένου την επικοινωνία φόβου της ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση σε μια προοδευτική κυβέρνηση δεν μπορούν να επιβληθούν όροι που θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα της οικονομίας, η οποία κατακτήθηκε από τον λαό καταβάλλοντας υψηλό κόστος.

Ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι η κυβερνητική σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ25 συνιστά τερατογένεση. Τι απαντάτε;

Το μόνο «τέρας» στο πολιτικό σκηνικό, πλην της φασιστικής ακροδεξιάς, είναι η κυβέρνηση των υποκλοπών, των απευθείας αναθέσεων, της ακρίβειας, της συρρίκνωσης των πραγματικών μισθών, της τραγωδίας των Τεμπών και της καμένης Εύβοιας, των 36 χιλιάδων νεκρών από κόβιντ, που μας φέρνει τραγικά πρώτους σε όλη τη Δυτική Ευρώπη. Η επικοινωνιακή γραμμή του κ. Μητσοτάκη είναι ο εκβιασμός των ψηφοφόρων με το «ή εγώ ή το χάος». Ακούγεται κλισέ αλλά στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και η λύση θα δοθεί τελικά από τον λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ενδιαφέρεται για τις καρέκλες της εξουσίας αλλά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της χώρας στην εξωτερική και οικονομική πολιτική. Οι θέσεις μας είναι συγκεκριμένες. Δεν υποσχόμαστε μέτρα στο τέλος της επόμενης τετραετίας «εφόσον» υπάρξει ανάπτυξη, «εφόσον» υπάρξει φορολογική συμμόρφωση και άλλα τέτοια παραμύθια. Το δικό μας πρόγραμμα είναι συγκεκριμένο πρόγραμμα και των πρώτων 50 ημερών. Τερατογένεση είναι η αυτοδυναμία Μητσοτάκη που παραπέμπει στη συνέχιση της ίδιας αδιέξοδης πολιτικής για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

«Η επικοινωνιακή γραμμή του κ. Μητσοτάκη είναι ο εκβιασμός των ψηφοφόρων με το “ή εγώ ή το χάος”», σχολίασε ο Γιώργος Τσίπρας.

 

Πάνω σε ποια προγραμματικά στοιχεία θα μπορούσε να επιτευχθεί μία τέτοια μετεκλογική συνεργασία;

Κατ’ αρχήν πιστεύω ότι υπάρχει πατριωτική σύγκλιση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Στα θέματα καθημερινότητας του πολίτη, στη βελτίωση των αμοιβών, στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ευρωπαϊκά κονδύλια και εγγύηση πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, στη στήριξη του ΕΣΥ και της Παιδείας, στην επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην ασφάλεια των πολιτών είναι τα θέματα στα οποία πιστεύω δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στο προοδευτικό τόξο.

 

Κατά τη γνώμη σας οι πολίτες τι επιζητούν περισσότερο από την επόμενη κυβέρνηση του τόπου;

Να αποκατασταθεί άμεσα το βιοτικό επίπεδο τους, να αισθανθούν ασφαλείς και η νεολαία να αποκτήσει ελπίδα για το αύριο. Να αποκτήσουν ξανά προοπτική τα παιδιά μας. Να θέλουν μείνουν στη χώρα μας, γιατί θα υπάρχει προοπτική. Είναι το πιο σημαντικό ζήτημα και για μας και για τα παιδιά μας. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μέλλον παρά για ένα πολύ περιορισμένο κομμάτι των νέων ανθρώπων και εργαζόμενων. Το να αποκτήσουν επίσης προοπτική και δυνατότητες ανάπτυξης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, είναι απαραίτητος όρος της όποιας οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό προϋποθέτει ενισχύσεις, προστασία, ρευστότητα, πάταξη της ακρίβειας.

Δεν υποσχόμαστε μέτρα στο τέλος της επόμενης τετραετίας «εφόσον» υπάρξει ανάπτυξη, «εφόσον» υπάρξει φορολογική συμμόρφωση και άλλα τέτοια παραμύθια…

Αν σάς δοθεί μία πρώτη -όπως λέτε- ευκαιρία να κυβερνήσετε σε συνθήκες κανονικότητας, τι θα κάνετε για την κοινωνία;

Η κοινωνία περιμένει πολλά από εμάς και είναι καχύποπτη προς την πολιτική. Το πρώτο πράγμα είναι να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του λαού, με άμεσα μέτρα ανακούφισης και ελέγχου της αγοράς ενέργειας και της αγοράς τροφίμων, την άμεση πλήρωση των κενών θέσεων του υγειονομικού και εκπαιδευτικού προσωπικού και την θωράκιση του ΕΣΥ και της δημόσιας παιδείας όλων των βαθμίδων.

Σε δεύτερη φάση, έμφαση θα δοθεί στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, με στόχο να προσεγγίσουμε τα προ του 2009 επίπεδο μέσα στην τετραετία, προκειμένου να μειωθεί η ανεργία και να βελτιωθούν οι μισθοί. Όταν αναφέρομαι σε παραγωγικές επενδύσεις, εννοώ πραγματικές επενδύσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα με εξαγωγικό χαρακτήρα και μεγαλύτερη κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας, όχι funds που τοποθετούνται σε κόκκινα δάνεια ή αγορά ακινήτων. Έχουμε ανάγκη την πολιτική αλλαγή στις εκλογές για να αναπνεύσει η χώρα και ο λαός της.

 

Ο Γιώργος Τσίπρας είναι υποψήφιος βουλευτής Δυτικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ