Γ. Βαρουφάκης: «Η κυβέρνηση πετά στον Καιάδα το τελευταίο απομεινάρι του κοινωνικού συμβολαίου της χώρας»

Ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπέλυσε «επίθεση» στην κυβέρνηση τονίζοντας πως «η κανονικότητα για την οποία προσπαθεί να πείσει τους έλληνες πολίτες είναι ένα μεγάλο ψέμα, ειδικά όταν αναφέρεται την εκπαίδευση».

«Αυτή η ‘νέα κανονικότητα’ εμπεριέχει μέσα της σειρά περικοπών στον προϋπολογισμό για την παιδεία και την ανώτατη εκπαίδευση», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που συνδέει τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με την αξιολόγηση.

«Η μνημονιακή ζημία στην εκπαίδευση είναι δεδομένη, και όσο και να θέλει να την κρύψει και η παρούσα κυβέρνηση, δεν μπορεί, όταν ουσιαστικά τα ίδια τα παιδιά της ολιγαρχίας την οποία εκπροσωπεί, εγκαταλείπουν το ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης από τα 15 τους», ανέφερε.

Ο κ. Βαρουφάκης, υποστήριξε ακόμα ότι «η κυβέρνηση έρχεται τώρα να πετάξει στον Καιάδα το τελευταίο απομεινάρι του κοινωνικού συμβολαίου της χώρας, ως άλλος διεκπεραιωτής εντολών των καρτέλ των κολεγίων, πριν καν προσποιηθεί ότι τα αξιολόγησε, παρέχοντας μάλιστα υπεργολαβίες σε ιδιώτες αξιολογητές». Μίλησε ακόμα για την καθιέρωση ενός συστήματος «ημι-αγοράς, όπου ο φοιτητής αντιμετωπίζεται ως πελάτης με ορθολογικές προτιμήσεις και ο εκπαιδευτικός ως πάροχος υπηρεσιών που αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση του κέρδους του».

«Έχουμε έναν ακόμα πολύ σημαντικό σκοπό της εκπαιδευτικής αυτής λογικής της κυβέρνησης: Την υποχώρηση των επικίνδυνων και ανατρεπτικών ιδεών και εν τέλει όλων των ιδεών», είπε ο κ. Βαρουφάκης και κατέληξε: «Ούτε ο Σμιθ, ούτε και ο Χάγιεκ όταν έγραφαν τα όσα έγραφαν, δεν τα έπραξαν μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο ποσοτικής αξιολόγησης. Στην χρεοδουλοπαροικία όμως ‘η Ελλάς’, όλα αυτά συνιστούν την πιο χυδαία εφαρμογή αυτής της νέας ‘κανονικότητας’. Με δωράκια στους ‘κολεγιάρχες’ και ένα σύστημα αξιολόγησης που ουσιαστικά θα αφορά μόνο τους φτωχούς και τους μικρομεσαίους. Η κυβέρνηση στοχεύει να κάνει αυτά ακριβώς που έπραξε ο υπουργός Παιδείας της κ. Θάτσερ έχοντας τουλάχιστον την όμορφη, ειλικρινή κυνικότητα να τα παραδεχτεί».

-Ad-