Γ. Βρούτσης: «H δέσμη μέτρων θα ενισχυθεί»

«Τo θετικό ισοζύγιο του πληροφοριακού συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” για το μήνα Αύγουστο 2020 επιβεβαιώνει ότι τα έκτακτα μέτρα, που λάβαμε από την πρώτη ημέρα της πανδημίας έως σήμερα, συγκράτησαν το ισχυρό “κύμα” των απολύσεων, που έπληξε άλλες χώρες και λειτούργησαν ως ένα δίχτυ προστασίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Απέναντι στις πιέσεις που δέχεται η αγορά εργασίας από την ύφεση ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, ενισχύοντας την αγορά εργασίας με σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία και διευκολύνσεις ως προς τον τρόπο παροχής της εργασίας» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε γραπτή δήλωσή του.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, «μέτρα, όπως οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, οι άδειες ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, η κάλυψη μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικών εισφορών) σε πληττόμενους κλάδους, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στην πλήρη απασχόληση, η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, η μείωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τους εποχικά εργαζόμενους και τα νέα δυναμικά προγράμματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για ενίσχυση της απασχόλησης, λειτούργησαν ως ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους και τους ανέργους τη δύσκολη αυτή περίοδο. Η παραπάνω δέσμη μέτρων θα ενισχυθεί, θα διευρυνθεί και θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «η αύξηση της ανεργίας το μήνα Ιούνιο 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο 18,3 %, “επιστρέφει” την αγορά εργασίας στα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2019 (18,4%), ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας. Ο ρυθμός αποκλιμάκωσης της ανεργίας, που είχε ήδη ξεκινήσει, “φρέναρε”, λόγω του παρατεταμένου lockdown και της καθυστερημένης έναρξης της τουριστικής περιόδου στη χώρα. Ωστόσο, η αποκλιμάκωση της ανεργίας αναμένεται να επανέλθει το 2021 με την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Για το μήνα Αύγουστο, το ισοζύγιο διαμορφώθηκε στις +4.342 θέσεις εργασίας με ταυτόχρονη αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης στο 51,23%.

* Επισυνάπτεται το Τεύχος «ΕΡΓΑΝΗ» Αυγούστου 2020.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τροχαίο δυστύχημα στον Λαγκαδά: Ελεύθερος ο 60χρονος που οδηγούσε μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα
26 Μαρτίου, 2025
Νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας ο Νίκος Παπαευσταθίου
26 Μαρτίου, 2025
Λάρισα: Έκλεψαν τις καμπάνες του Ιερού Ναού
26 Μαρτίου, 2025
Συντάξεις: Εξελίξεις! Έξτρα χρήματα αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Εξελίξεις! Έξτρα χρήματα αν έχετε τόση σύνταξη
26 Μαρτίου, 2025
Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αύξηση του κατώτατου μισθού
26 Μαρτίου, 2025
«Ένα αποτρόπαιο δείγμα μισαναπηρισμού», λέει η Ακρίτα για τον μαθητή που σήκωσαν από το αμαξίδιο στην παρέλαση
26 Μαρτίου, 2025
Ψήφισμα συμπαράστασης στον Εκρέμ Ιμάμογλου από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αθηναίων
26 Μαρτίου, 2025
Θρίλερ με νεκρό άνδρα έξω από εστιατόριο στην Ομόνοια
26 Μαρτίου, 2025
Τρεις συλλήψεις για ναρκωτικά σε Κερατσίνι και Νέο Κόσμο
26 Μαρτίου, 2025
Ο Νετανιάχου κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι «τροφοδοτεί την αναρχία»
26 Μαρτίου, 2025