(Photo by ABIR SULTAN / POOL / AFP)

Γαλλία: Χαρακτήρισε τον Νετανιάχου «ναζιστή» και απολύθηκε από το Radio France

Σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Μερίς, αρκετοί συνάδελφοί του ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους.

Σατυρικός σχολιαστής του «Radio France» απολύθηκε για επιθετικά σχόλια που έκανε στον «αέρα» κατά του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Γκιγιόμ Μερίς είχε αποκαλέσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ «είδος ναζιστή αλλά χωρίς ακροποσθία», όρος που παραπέμπει στην περιτομή.

Αντιδρώντας στην απόλυσή του από το δημόσιο μέσο ενημέρωσης «Radio France» επειδή σχολίασε αρνητικά τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Γκιγιόμ Μερίς έκανε λόγο με ανάρτησή του στα social media για «ιδεολογική νίκη της ακροδεξιάς».

«Θα γελούσαμε ευχαρίστως αν η ιστορία σταματούσε στην προσωπική μου περίπτωση. Αλλά το σχέδιο είναι παγκόσμιο», έγραψε ο σατυρικός σχολιαστής της κωμικής ραδιοφωνικής εκπομπής «Le grand Dimanche soir».

«Οι “φιλελεύθεροι” βρίσκονται στη διαδικασία να παραδώσουν το κλειδί της χώρας στην ακροδεξιά, προσφέροντάς της, σήμερα, μια ακόμη ιδεολογική νίκη», τόνισε, αναφερόμενος προφανώς στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Εμανουέλ Μακρόν, μετά την καταβαράθρωση του κόμματός του στις Ευρωεκλογές, στις οποίες κέρδισε ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN).

Ο Γκιγιόμ Μερίς επανέλαβε τα αμφιλεγόμενα σχόλια που έκανε για πρώτη φορά στα τέλη Οκτωβρίου για τον Νετανιάχου, τον οποίο συνέκρινε με ένα «είδος ναζιστή αλλά χωρίς ακροποσθία», πυροδοτώντας κατηγορίες για αντισημιτισμό και μία προειδοποίηση της ρυθμιστικής αρχή οπτικοακουστικών μέσων (Arcom) προς το «Radio France».