Γαλλία: Διάταγμα επιτρέπει τα καπνογόνα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα

Μπορεί η UEFA να τιμωρεί με πρόστιμα τις ομάδες για τα πυροτεχνήματα και τα καπνογόνα που ανάβουν οι οπαδοί, στη Γαλλία όμως αυτό θα επιτρέπεται κανονικά και με το νόμο πλέον στη Ligue 1 και τη Ligue 2 μετά το σχετικό διάταγμα της κυβέρνησης, το οποίο έχει ως στόχο να εξαφανίσει την παράνομη και μη ασφαλή χρήση πυροτεχνημάτων στις εξέδρες.

Πρόκειται για μια απόφαση που επισημοποιήθηκε σήμερα (29/3) με την έγκριση του διατάγματος, το οποίο αναφέρει ότι πρόκειται βασικά για ένα πείραμα, με τις ομάδες να μπορούν πλέον να επιτρέπουν στους οπαδούς να χρησιμοποιήσουν καπνογόνα και πυροτεχνήματα χωρίς να κινδυνεύουν με τιμωρίες.

«Το διάταγμα θέτει τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή ενός πειράματος, για μια περίοδο τριών ετών, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στους επαγγελματικούς αθλητικούς συλλόγους, σε στενή συνεργασία με τις ενώσεις οπαδών και με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών αρχών, να οργανώνουν πυροτεχνικά σόου που πραγματοποιούνται από οπαδούς σε ένα προκαθορισμένο, εποπτευόμενο και ασφαλές πλαίσιο», αναφέρεται στο σχετικό διάταγμα.

Έτσι, από εδώ και πέρα οι ομάδες θα μπορούν να κάνουν σχετική αίτηση στον τοπικό νομάρχη ώστε ορισμένοι από τους οπαδούς να μπορούν να χρησιμοποιήσουν καπνογόνα και πυροτεχνήματα. Αίτηση που θα πρέπει να γίνεται ένα μήνα πριν τον αγώνα.