Γαλλία: Εκλογές στις 28 Ιουνίου

Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία που είχε αναβληθεί λόγω κορονοϊού θα πραγματοποιηθεί, αν όλα είναι καλά από επιδημιολογικής σκοπιάς, στις 28 Ιουνίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρντ Φιλίπ.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός προειδοποίησε πως υπάρχει πάντα η πιθανότητα η απόφαση να ανακληθεί σε περίπτωση που επιβάλλει κάτι διαφορετικό η πανδημία του κορονοϊού. «Σκεφτόμαστε πως η δημοκρατική ζωή πρέπει να επανεκκινήσει και αυτή», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Εντουάρντ Φιλίπ. «Ενα σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την υπόθεση νέα αναβολής θα κατατεθεί στις 27 Μαΐου», πρόσθεσε προκειμένου να είναι εφικτή μια νέα αναβολή της ημερομηνίας των εκλογών. Η Γαλλία προχώρησε στη διενέργεια των εκλογών σε δήμους και περιφέρειες τον περασμένο Μάρτιο εν μέσω καραντίνας για τον κορονοϊό.

Η απόφαση της κυβέρνησης της Γαλλίας δέχτηκε έντονη κριτική, καθώς οι πολίτες -φοβούμενη την πανδημία- απείχαν μαζικά από την εκλογική διαδικασία. Μέχρι τις 15 Μαρτίου, η Γαλλία μετρούσε μόλις 1.606 κρούσματα και 30 νεκρούς, ωστόσο ο απολογισμός στη χώρα εκτινάχτηκε στις εβδομάδες που ακολούθησαν. Κάπως έτσι, η αποχή στις εκλογές άγγιξε επίπεδα ρεκόρ της τάξης του 56%.