Γαλλία: H μεγαλύτερη ύφεση από το 1949

Τελείωσαν τα ψέματα και για την Γαλλία. Με μείωση 5,8% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2020 περνάει επισήμως σε ύφεση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία των τριμηνιαίων αξιολογήσεων του ΑΕΠ, μεγαλύτερη και από αυτή του 1949 εκτιμά η εθνική στατιστική υπηρεσία INSEE, η οποία έδωσε σήμερα τα στοιχεία στη δημοσιότητα.

Ήδη το τελευταίο τρίμηνο του 2019 είχε καταγραφεί συρρίκνωση κατά 0,1% του ΑΕΠ, τα δε περιοριστικά μέτρα με την παύση των λεγόμενων μη ουσιωδών δραστηριοτήτων εξαιτίας του κορωνοϊου από τα μέσα Μαρτίου έδωσαν το μοιραίο χτύπημα στη γαλλική οικονομία.

Συγκλίνουσες εκτιμήσεις για την ύφεση

Ήδη από αρχές Απριλίου η γαλλική κυβέρνηση είχε εκφράσει φόβους για ιστορική ύφεση.

Τα στοιχεία συμφωνούν με τις εκτιμήσεις. Αυτή η εκτίμηση συνάδει με αυτή της Τράπεζας Γαλλίας που στις αρχές Απριλίου είχε υπολογίσει τη συρρίκνωση στο 6%.

Τους φόβους για μια ιστορική ύφεση, χωρίς όμως να φθάσει στο 1949, είχε ήδη εκφράσει επίσης αρχές Απριλίου ενώπιον της οικονομικής επιτροπής της Γερουσίας στις αρχές Απριλίου, ο υπουργός Oικονομίας Μπρούνο Λεμέρ.

Συνέκρινε όμως με την ύφεση του 2008 και τότε εξήγγειλε τα πρώτα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2020 συνολικά αναμένεται να φθάσει το -8% σύμφωνα πάντα με την στατιστική.

-Ad-