Η επιλογή του μελλοντικού πρωθυπουργού της Γαλλίας ανήκει επίσημα στον πρόεδρο της Γαλλίας υπενθύμισε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του διαφωνούντα με τις πρόωρες εκλογές Γκαμπριέλ Ατάλ, διατηρώντας τον «προς το παρόν», στο αξίωμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού «για χάρη της πολιτικής σταθερότητας». Ωστόσο, ο επικεφαλής του Νέου Λαϊκού Μετώπου, Ζαν Λυκ Μελανσόν, που άφησε δεύτερο το κόμμα του Μακρόν και τρίτο το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν «να αποδεχθεί την παραίτηση Ατάλ και να καλέσει την Αριστερά να κυβερνήσει»
Mόλις 18 ημέρες μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, η Γαλλία αντιμετωπίζει πολιτικό αδιέξοδο μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές που φρέναραν την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, αλλά δεν έδωσαν σε κανένα κόμμα καθαρή πλειοψηφία των 289 εδρών.
Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιον θα προτείνει η αριστερά για να υπηρετήσει ως πρωθυπουργός. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο επέλεξε να μην έχει υποψηφιότητα. Οι επικεφαλής των άλλων κομμάτων του Νέου Λαϊκού Μετώπου ήταν ανένδοτοι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι δεν θα υποστήριζαν τον 72χρονο Μελανσόν για πρωθυπουργό.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, καταλαμβάνει 182 έδρες σύμφωνα με τα τελικά αποτέλεσμα ενώ στη δεύτερη θέση με 168 έδρες βρίσκεται η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη Ensemble και στην τρίτη θέση με 143 έδρες η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν.
Τα επικρατέστερα μετεκλογικά σενάρια
Με βάση τα αποτελέσματα στην Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και για τη συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο, η τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματα τους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα το σενάριο μη καθαρής πλειοψηφίας θέλει τον επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λυκ Μελανσόν υπέρ μιας κυβέρνησης χωρίς συνεργασία με τους μακρονιστές, άρα μειοψηφίας και με πρωθυπουργό που να προέρχεται από το ισχυρότερο σε βουλευτές κόμμα της αριστερής συμμαχίας, δηλαδή το δικό του. Ήδη ωστόσο γίνεται λόγος για σχίσμα στο Λαϊκό Μέτωπο καθώς το κόμμα του Μελανσόν θα αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις με την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν.
Οι Σοσιαλιστές προτείνουν σενάριο που παραπέμπει τελικά σε κυβέρνηση καθαρής πλειοψηφίας υπό την δύσκολη προϋπόθεση συνεργασίας με τους κεντρώους του Μακρόν, χωρίς να αποκλείουν διάλυση της συμμαχίας με τον Μελανσόν. Ζητούν να γίνει ψηφοφορία στις τάξεις του Λαϊκού Μετώπου και αναζητούν άλλο όνομα για τη θέση του πρωθυπουργού. Πιθανότατα θα καταλήξουν στο όνομα της δημοφιλούς επικεφαλής των Οικολόγων, Μαρίν Τοντελιέ, ενώ ακούγεται και το όνομα του Φρανσουά Ολάντ.
Την ίδια στιγμή, πολλοί από τους κεντρώους του Mακρόν έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα συνάψουν συμμαχία με την Ανυπόταχτη Γαλλία.
Οι πρώτες εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι είναι πιθανό να συγκροτηθεί μια συμμαχία μεταξύ των δυνάμεων του Macron, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, των Πρασίνων και μερικών άλλων.
Καθοριστικό ρόλο για τη χθεσινή μεγάλη ανατροπή στη Γαλλία ήταν η ιστορική συμμετοχή, η μεγαλύτερη από το 1997.
O ακροδεξιός υποψήφιος Ζορντάν Μπαρντελά είπε ότι η Γαλλία έπεσε στα χέρια της άκρας αριστεράς και ότι επικράτησε η συμμαχία της ατιμίας.
Από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν αρνήθηκε ότι πρόκειται για ήττα καθώς το ακροδεξιό κόμμα διπλασίασε τους βουλευτές του, φτάνοντας τους 142.
Εκατοντάδες πολίτες γέμισαν την Πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι για να γιορτάσουν την νίκη στης συμμαχίας της αριστεράς.
Δεν έλειψαν ωστόσο και τα επεισόδια ορισμένα από αυτά σοβαρά.
Νεαροί έβαλαν φωτιές και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων.