A couple leaves the voting station during the second round of the legislative elections, Sunday, July 7, 2024 in Olwisheim , eastern France. France votes Sunday in pivotal runoff elections that could hand a historic victory to Marine Le Pen's far-right National Rally and its inward-looking, anti-immigrant vision — or produce a hung parliament and years of political deadlock. (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Γαλλία: Οι κεντρώοι του Μακρόν εξαιρούν τον Μελανσόν από τους όρους για κυβέρνηση συνεργασίας – Τι απαντά το NFL

Τα μετεκλογικά σενάρια ποικίλουν από κυβέρνηση τεχνοκρατών μέχρι συμφωνία Αριστεράς με Μακρόν χωρίς τον Μελανσόν, αλλά συγκλίνουν ότι το Σύνταγμα του 1958 και της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας δεν δίνει χρονικά όρια για σχηματισμό κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να πυροδοτούνται οι φόβοι για παρατεταμένη ρευστότητα.

Ο Γάλλος πρόεδρος δείχνει να αψηφά τον χρόνο, αφού μάλιστα ανακοίνωσε ότι διατηρεί στη θέση τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ατάλ, ενώ το πρώτο κόμμα των εκλογών, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, NFL, δηλώνει έτοιμο να εφαρμόσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα αλλά χωρίς να έχει δώσει ονόματα για την πρωθυπουργία.

Κοινό μυστικό είναι σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο ότι με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές του 2027 κανείς υποψήφιος δεν θέλει «να καεί», βοηθώντας τον Εμανουέλ Μακρόν να σχηματίσει κυβέρνηση.

Με δεδομένο το «διαίρει και βασίλευε» που τού προσφέρει το Σύνταγμα ο Μακρόν ετοιμάζει τους όρους για συνεργασία στο Αριστερό μέτωπο και στους Σοσιαλιστές, την ώρα που η άκρα δεξιά, από την τρίτη πλέον θέση σε εγκλογική δύναμη, προειδοποιεί ότι μία κυβέρνηση τεχνοκρατών θα αποτελούσε πραξικόπημα του Μακρόν έναντι της λαικής βούλησης.

Ενδεικτικό είναι και το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Liberation: «Λοιπόν, κ. Μακρόν;», ενώ υπενθυμίζει ότι η Συμμαχία της Αριστεράς διεκδικεί να κυβερνήσει τη χώρα, ενώ ο Πρόεδρος παίζει με το χρόνο ποντάροντας στη διάσπαση της.

Μελανσόν: Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα δεν τεμαχίζεται

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν που με την «Ανυπότακτη Γαλλία» ηγείται της ακραίας πτέρυγας του Αριστερού Μετώπου, υπενθύμισε το κυβερνητικό πρόγραμμα του «δεν μπορεί να τεμαχιστεί σε κομμάτια», απορρίπτοντας την ιδέα συνασπισμού με κόμματα εκτός του NFP.«Είμαι μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος… Έχουμε υποβάλει υποψήφιους για την πρωθυπουργία», είπε, κατονομάζοντας τους στενούς του συμμάχους Manuel Bompard, Mathilde Panot και Clemence Guette.

ΥΠΕΞ: Το κεντρώο μπλοκ έτοιμο να διαπραγματευτεί αλλά ο Μελανσόν εξαιρείται

Ωστόσο, οι κεντρώοι του Μακρόν στοιχηματίζουν ανοικτά πλέον ότι το NFP δεν μπορεί να κυβερνήσει χωρίς την υποστήριξή τους και προσεγγίζουν τα πιο μετριοπαθή στοιχεία της αριστερής συμμαχίας με σενάριο τον σχηματισμό συνασπισμού κεντροαριστερών, οικολογικών, κεντρώων και κεντροδεξιών κομμάτων.

«Το κεντρώο μπλοκ είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί με όλα τα κόμματα που μοιράζονται τις δημοκρατικές μας αξίες», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Stephane Sejourne, ο ηγέτης του κόμματος της Αναγέννησης του Μακρόν, μιλώντας στην τηλεόραση LCI και πρόσθεσε: «Αυτό εξαιρεί αναγκαστικά τον Ζαν-Λικ Μελανσόν και τη Γαλλία από την κυβερνητική εξίσωση», είπε.

Σοσιαλιστές: Απορρίπτεται η ιδέα διάλυσης του NFL

Από την πλευρά του, ο Olivier Faure, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος που έρχεται δεύτερο σε έδρες εντός της συμμαχίας NFP, απέρριψε τις κεντρώες προτροπές και την ιδέα διάλυσης του NFP.

«Οι ψηφοφόροι απέρριψαν την απερχόμενη κυβέρνηση τρεις φορές, στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές», είπε ο Γάλλος Σοσιαλιστής.