Γαλλία: «Οι βουλευτικές εκλογές δεν θα επηρεάσουν τους Ολυμπιακούς Aγώνες»

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Γαλλία μετά από την συντριβή του Μακρόν στις ευρωεκλογές.

Ανησυχία προκλήθηκε μετά την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να πάει τη Γαλλία σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ένα μήνα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. «Δεν τον καταλαβαίνω» λέει η δήμαρχος της πόλης.

Μετά τα αναπάντεχα αποτελέσματα των χτεσινών (09.06.2024) Ευρωεκλογών, το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν συνέτριψε το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο με την ανακοίνωση αυτή δημιουργήθηκαν ερωτήματα για την τύχη των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στην πρωτεύουσα της Γαλλίας από τα τέλη Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι: «Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία δεν θα επηρεάσει τις προετοιμασίες για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Γαλλία είναι συνηθισμένη να διεξάγει εκλογές, θα το κάνουν άλλη μια φορά, θα υπάρξει μια νέα κυβέρνηση και όλοι θα υποστηρίξουν τους Ολυμπιακούς».

Και πρόσθεσε: «Δεν έχω την παραμικρή ένδειξη ότι η ενότητα αυτή θα διαρραγεί τώρα, μόλις λίγες ημέρες πριν αρχίσουν οι Αγώνες».

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, μια σοσιαλίστρια, δήλωσε ότι «δυσκολεύεται να κατανοήσει» γιατί ο Μακρόν επέλεξε να ρίξει τη χώρα σε πολιτική αβεβαιότητα τόσο κοντά στους Αγώνες και αποκάλεσε την κίνηση «άλλο ένα πραξικόπημα» εκ μέρους του προέδρου.

Ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού Τόνι Εστανγκέ δήλωσε πως η ομάδα του είναι «περισσότερο αποφασισμένη παρά ποτέ» να κάνει τους Αγώνες να επιτύχουν.

«Υπήρξαν γύρω στις δέκα εκλογικές αναμετρήσεις αφότου θέσαμε την υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς και μάθαμε πώς να δουλεύουμε με τους δημόσιους παράγοντες», πρόσθεσε.