Γαλλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ

Η απόφαση πάρθηκε ύστερα από τετ α τετ που είχαν στο μέγαρο των Ηλυσίων ο Γάλλος Πρόεδρος κι ο Αρχηγός της Κυβέρνησης.

Υστερα από εβδομάδες διαβουλεύσεων για τον καθορισμό του «νέου δρόμου» για το τέλος της πενταετούς θητείας, ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε τελικά. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Εντουάρ Φιλίπ στο Ελιζέ , οι δύο άνδρες συμφώνησαν να τερματίσουν τα καθήκοντα του πρωθυπουργού και να παραιτηθούν από ολόκληρη την κυβέρνηση.

Η απόφαση, η οποία δημοσιοποιήθηκε με δελτίο Τύπου που εξεδόθη από τη γαλλική προεδρεία αναφέρει: Ο απερχόμενος πρωθυπουργός διασφαλίζει, με τα μέλη της κυβέρνησης, τη μεταχείριση των τρεχουσών υποθέσεων μέχρι το διορισμό της νέας κυβέρνησης».

Με άλλα λόγια, ο αρχηγός του κράτους θα πρέπει να καταστρώσει τα πλάνα του κι εντός του Σαββατοκύριακου να σχηματίσει μια νέα ομάδα. Ιδανικά, ο Μακρόν θα ήθελε να έχει νέους επικεφαλής μέχρι την Τετάρτη 8 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία θα συνέλθει το επόμενο υπουργικό συμβούλιο.

Την περασμένη εβδομάδα, έγινε γνωστό ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός αναδείχθηκε νικητής στην πόλη της Χάβρης κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών της χώρας, κερδίζοντας το 58,8% των ψήφων.