Γαλλία: Ποια είναι η Σοφί Μπινέ – Για πρώτη φορά γυναίκα στο τιμόνι του αριστερού συνδικάτου CGT

Tο αριστερό συνδικάτο CGT στη Γαλλία εξέλεξε για πρώτη φορά γυναίκα επικεφαλής, όπως είπαν σήμερα στο Reuters δύο πηγές του.

Η Σοφί Μπινέ εξελέγη γενική γραμματέας του έπειτα από ολονύχτιες πολύωρες διαβουλεύσεις μπροστά από την Μαρί Μπισόν, η οποία είχε τη στήριξη του απερχόμενου επικεφαλής Φιλίπ Μαρτινέζ, και την Σελίν Βερτσελετί, η οποία υποστηρίχθηκε από μια πιο σκληροπυρηνική φράξια του συνδικάτου.

Στο τέλος μιας ταραχώδους εβδομάδας, η Mπινέ εξελέγη γενικός γραμματέας της οργάνωσης, και έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέχει αυτή τη θέση στα128 χρόνια ύπαρξής της.

Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν για περισσότερες από οκτώ ώρες τη νύχτα της Πέμπτης (30/3) προς την Παρασκευή, μεταξύ των δύο βασικών οργανώσεων καθοδήγησης του CGT, του CCN και της συνομοσπονδιακής εκτελεστικής επιτροπής (CEC), που προτείνει τους υποψηφίους. Μια πρώτη πρόταση για την εκλογή της Μαρί Μπισόν, της αγαπημένης υποψήφιας της προηγούμενης διοίκησης, απορρίφθηκε με δύο ψήφους γύρω στις έξι το πρωί.

Αν και μπόρεσε να ενσαρκώσει ένα ενωτικό προφίλ εντός της ένωσης, θα χρειαστεί πολλή διπλωματία και αποφασιστικότητα για να καταφέρει η Σοφί Μπινέ να επιβληθεί ενάντια στις ισχυρές ομοσπονδίες. Πριν, όμως, το νέο νούμερο ένα θα κληθεί να δώσει τη μάχη ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Το συνδικάτο αναμένεται να γίνει δεκτό στις αρχές της εβδομάδας από την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν και όλα τα υπόλοιπα μέλη αναρωτιούνται ποια θα είναι η νέα θέση του CGT για το θέμα.

Γεννημένη το 1982, είναι πρώην μέλος της φοιτητικής ένωσης UNEF και πρώην ανώτερη σύμβουλος εκπαίδευσης. Ήταν επικεφαλής της Ugict από το 2018. Μέλος της συνομοσπονδιακής εκτελεστικής επιτροπής, της εκτεταμένης διαχείρισης της CGT είναι αφοσιωμένη σε περιβαλλοντικά ζητήματα και σε θέματα ισότητας των φύλων.