People gather on the Republique plaza following the second round of the legislative elections, Sunday, July 7, 2024 in Paris. A coalition of the French left that quickly banded together to beat a surging far right in legislative elections won the most seats in parliament but not a majority, according to polling projections Sunday, a stunning outcome that threatens to plunge the country into political and economic turmoil. (AP Photo/Aurelien Morissard)

Γαλλία: Τι «δείχνουν» τα τελικά αποτελέσματα – Σενάρια για την επόμενη ημέρα

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, καταλαμβάνει 182 έδρες σύμφωνα με τα τελικά αποτέλεσμα ενώ στη δεύτερη θέση με 168 έδρες βρίσκεται η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη Ensemble και στην τρίτη θέση με 143 έδρες η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν. Τα τελικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η Γαλλία εισέρχεται σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα (Les Républicains ) των γκολιστών εξασφαλίζει 45 έδρες ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde διεκδικεί 56 γιατί συμπεριλαμβάνονται ονόματα που αποχώρησαν κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Τρικομματική παρουσία χωρίς καθαρό πολιτικό αποτέλεσμα
Με βάση τα αποτελέσματα στην Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και για τη συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο, η τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματα τους.

Σήμερα αναμένεται η παραίτηση του απερχόμενου Πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ αλλά το μεταβατικό σχήμα αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, σε περίπου τρεις εβδομάδες.

Ο ίδιος ο Μακρόν από χθες το βράδυ είπε ότι τα αποτελέσματα «δεν δείχνουν πρωθυπουργό».

Γρίφος ποιον θα προτείνει η αριστερά για πρωθυπουργό
Η επιλογή του μελλοντικού πρωθυπουργού της Γαλλίας ανήκει επίσημα στον πρόεδρο της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν.

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιον θα προτείνει η αριστερά για να υπηρετήσει ως πρωθυπουργός. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο επέλεξε να μην έχει υποψηφιότητα. Το κίνημα του Μελανσόν έλαβε 74 έδρες από τις 182 που εξασφαλίζει συνολικά το μέτωπο της Αριστεράς.

Οι επικεφαλής των άλλων κομμάτων του Νέου Λαϊκού Μετώπου ήταν ανένδοτοι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι δεν θα υποστήριζαν τον 72χρονο μελανσόν για πρωθυπουργό, ενώ και ο ίδιος είπε ότι δεν θα «επιβληθεί» σε ηγετικό ρόλο.

Ο συντονιστής του κινήματος Μανουέλ Μπομπάρ, η πρόεδρος της ομάδας του στο κοινοβούλιο Ματθίλδη Πανό, η ανερχόμενη στην πολιτική σκηνή Κλεμένς Γκουτέ, ή ο Ερίκ Κονκερέλ, πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, είναι μεταξύ των εν δυνάμει υποψηφίων της αριστεράς, σύμφωνα με το Politico.

Αναταραχή αναμένεται σε όλα τα μέτωπα
Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λυκ Μελανσόν, τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης του NFP, χωρίς συνεργασία με τους μακρονιστές, άρα μειοψηφίας και με πρωθυπουργό που να προέρχεται από το ισχυρότερο σε βουλευτές κόμμα της αριστερής συμμαχίας, δηλαδή το δικό του. Ήδη ωστόσο γίνεται λόγος για σχίσμα στο Λαϊκό Μέτωπο καθώς το κόμμα του Μελανσόν θα αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις με την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν.

Οι Σοσιαλιστές προτείνουν σενάριο που παραπέμπει τελικά σε κυβέρνηση καθαρής πλειοψηφίας υπό την δύσκολη προϋπόθεση συνεργασίας με τους κεντρώους του Μακρόν, χωρίς να αποκλείουν διάλυση της συμμαχίας με τον Μελανσόν. Ζητούν να γίνει ψηφοφορία στις τάξεις του Λαϊκού Μετώπου και αναζητούν άλλο όνομα για τη θέση του πρωθυπουργού. Πιθανότατα θα καταλήξουν στο όνομα της δημοφιλούς επικεφαλής των Οικολόγων, Μαρίν Τοντελιέ, ενώ ακούγεται και το όνομα του Φρανσουά Ολάντ.

Σε ρυθμιστή αναδεικνύεται ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές δεν αποκλείεται να δεχτεί πιέσεις για παραίτηση, κάτι που ήδη έθεσε ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν Λυκ Μελανσόν. Σύμφωνα με πηγές, ο Γάλλος πρόεδρος θα περιμένει πρώτα να αποκρυσταλλωθεί πλήρως η σύνθεση της νέας Εθνοσυνέλευσης ώστε να σταθμίσει τα δεδομένα και να προχωρήσει στις κινήσεις του, ενώ τυπικά θα έπρεπε να καλέσει αμέσως κάποιον εκπρόσωπο του NFP ή να ζητήσει από τη συμμαχία της Αριστεράς να του υποδείξει πρόσωπο.

Στην παράταξη του Μακρόν βγήκαν επίσης τα μαχαίρια, καθώς Ατάλ και Φιλίπ διεκδικούν τα εύσημα της δεύτερης θέσης, προσδοκώντας «να κόψουν τη φόρα» του Γάλλου προέδρου.

Στο ακροδεξιό στρατόπεδο, δηλώνουν ήδη θύματα συνωμοσίας των «ψεύτο»δημοκρατών», κατά την προσφιλή τακτική που ακολουθείται σε κάθε εκλογική ήττα.

«Η νίκη μας απλώς αναβλήθηκε», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, ενώ ο υποψήφιος για το Ματινιόν, Ζορντάν Μπαρντελά, καταφέρθηκε με μένος εναντίον της «συμμαχίας της ατιμίας», όπως αποκάλεσε το δημοκρατικό μέτωπο που συγκροτήθηκε εναντίον της παράταξής του.

Πάντως είναι ξεκάθαρο το πολιτικό μήνυμα ότι η Γαλλία «δεν έγειρε προς την πλευρά της ακροδεξιάς».

Από τις Βρυξέλλες, το μήνυμα που έδωσε χθες η Γαλλία χαρακτηρίζεται ως σαφής ένδειξη ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και ότι σίγουρα θα βρεθεί μία λύση σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Συρεγγέλα: O Κωνσταντίνος Τασούλας πραγματικά μας ενώνει
15 Ιανουαρίου, 2025
Βρέθηκε ο 63χρονος που έψαχνε το Χαμόγελο του Παιδιού
15 Ιανουαρίου, 2025
Τροχαίο ατύχημα στο Βόλο – Τραυματίστηκε 16χρονος
15 Ιανουαρίου, 2025
Πατρών – Πύργου: Ι.Χ συγκρούστηκε με λεωφορείο
15 Ιανουαρίου, 2025
Κικίλιας για Τασούλα: Εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής με μία πολύ ευρεία πλειοψηφία
15 Ιανουαρίου, 2025
Σοκ! Ξυλοκόπησε οδηγό μετά από καβγά στο δρόμο
15 Ιανουαρίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Κρατείται ο 38χρονος που πιάστηκε να οδηγεί μεθυσμένος
15 Ιανουαρίου, 2025
Χάρης Δούκας: Επιστολές διαμαρτυρίας για το θέμα της ανακύκλωσης και των τελών ταφής απορριμμάτων
15 Ιανουαρίου, 2025
Σοκ σε πτήση: Επιβάτης πέθανε στον αέρα
15 Ιανουαρίου, 2025
Σοφία Βεργκάρα: Φήμες για ειδύλλιο με τον Λιούις Χάμιλτον
15 Ιανουαρίου, 2025