Το μοναδικό χερσαίο πέρασμα από τη Γάζα προς περιοχή που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, η Ράφα, βρίσκεται στο επίκεντρο διπλωματικού θρίλερ. Ηνωμένες Πολιτείες και Αίγυπτος προαναγγέλλουν συμφωνία για προσωρινό άνοιγμα του περάσματος με στόχο την έξοδο ξένων υπηκόων και την διέλευση τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας, με προϋπόθεση την κατάπαυση πυρός. Ωστόσο διαψεύδουν οι εμπόλεμοι Ισραήλ και Χαμάς.
Η στάση του Ισραήλ δυστυχώς δεν επέτρεψε το άνοιγμα των συνόρων, αν και το Κάιρο το επιθυμούσε από την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμίχ Σούκρι, μιλώντας για «επικίνδυνη κατάσταση» σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.
Με τον απολογισμό των νεκρών να υπερβαίνει τις 4.000 εκ των οποίων 1.400 για την ισραηλινή πλευρά, το Τελ Αβίβ ανεβάζει παράλληλα σε 199 τον αριθμό των ομήρων της Χαμάς, με 44 επιπλέον άτομα σε σχέση με τον αριθμό που ανακοινώθηκε χθες. «Πάνω από 1000 Παλαιστίνιοι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα ερείπια μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς», υποστήριξε η Χαμάς μιλώντας για επιπλέον υγειονομικό κίνδυνο στη Γάζα.
Τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας πλήττοντας περιοχές γύρω από δύο νοσοκομεία, όπως ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα «αποφύγει» να πλήξει για κάποιες ώρες – από τις 08:00 ως τις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)– τους διαδρόμους απομάκρυνσης προς νότο. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε παράλληλα ότι έξι υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς έχουν σκοτωθεί, μέχρι στιγμής.
Έντεκα παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στην Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό συνδικάτο των δημοσιογράφων και αναφέρει επίσης ότι «20 δημοσιογράφοι τραυματίσθηκαν από την ισραηλινή επίθεση» στην Γάζα.