Γάζα: Μακελειό με 112 νεκρούς – Για σφαγή μιλά η Χαμάς, «δεν σκοτώσαμε πάνω από 10 άτομα», λέει το Ισραήλ

Το σκληρό χτύπημα του Ισραήλ εναντίον αμάχων στη Γάζα, κατά τη διάρκεια αναμονής για ανθρωπιστική βοήθεια, έχει προκαλέσει αποτροπιασμό. Ο τραγικός απολογισμός μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 112 νεκρούς, μεταξύ των οποίων πολλά γυναικόπαιδα, ενώ οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 280.

Την ίδια στιγμή, Ισραήλ και Χαμάς συνεχίζουν να υποστηρίζουν δύο διαφορετικές εκδοχές για τον λόγο της τραγωδίας.

Το Ισραήλ παραδέχεται ότι υπήρξαν θάνατοι από τα πυρά του αλλά τονίζει πως ο αριθμός των νεκρών δεν είναι μεγαλύτερος από 10, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να τονίζει πως οι υπόλοιποι θάνατοι προκλήθηκαν από τους οδηγούς των φορτηγών που έπεσαν επάνω στα συγκεντρωμένα πλήθη. Τον ίδιο ισχυρισμό έκαναν και οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), προσθέτοντας ότι μέρος των νεκρών είναι και από ενόπλους Παλαιστίνιους που άνοιξαν πυρ στο πλήθος. Εικόνα που καταγράφηκε από το drone του ισραηλινού στρατού δείχνει εκατοντάδες ανθρώπους να συρρέουν προς τα φορτηγά της βοήθειας.

Αντίθετα, η Χαμάς υποστηρίζει πως ευθύνη για την τραγωδία έχει εξ’ ολοκλήρου το Ισραήλ καθώς οι στρατιώτες του άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια επιχείρησης μεταφοράς και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στην ισοπεδωμένη πόλη της Γάζας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός αυτόπτη μάρτυρα, οι Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ και επικράτησε πανικός στο πλήθος, ενώ μετά την παύση των πυροβολισμών πολλοί προσπάθησαν να προσεγγίσουν ξανά τα φορτηγά, αλλά οι στρατιώτες άρχισαν και πάλι να πυροβολούν προς το μέρος τους.

Ωστόσο, ένας άλλος Παλαιστίνιος μάρτυρας είπε στο BBC ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είχαν καταπατηθεί από φορτηγά.