Γάζα: Με το σταγονόμετρο η ανθρωπιστική βοήθεια – Οργή από «παγιδευμένους» ξένους υπηκόους

Καμπανάκι κινδύνου για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα κρούουν τα Ηνωμένα Έθνη στον απόηχο του καλέσματος των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανθρωπιστικές παύσεις και για την ανάγκη προστασίας των αμάχων. Σήμερα αναμένεται να περάσουν από τη Ράφα οκτώ ακόμη φορτηγά με νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

Η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει με το σταγονόμετρο στη Γάζα, καθώς μέχρι τώρα από το πέρασμα της Ράφα, το μόνο που έχει επιτραπεί να ανοίξει, έχουν περάσει 74 μόλις φορτηγά.

«Έχουμε δεχθεί περίπου 74 φορτηγά. Περιμένουμε άλλα οκτώ περίπου σήμερα», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη η Λιν Χέιστινγκς, η Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη.

Από την πλευρά του, o αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, προειδοποίησε ότι η βοήθεια είναι σταγόνα στον ωκεανό αναφέροντας ότι «οι σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα συνεχίζονται και χειροτερεύουν, ακόμη και σε περιοχές που υποτίθεται ότι είναι ασφαλέστερες».

Με τη σειρά της η επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP) καταγγέλει ότι οι υπερβολικά αυστηροί έλεγχοι στα φορτηγά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα από την Αίγυπτο στη Γάζα επιβραδύνουν τη ροή της βοήθειας.

«Η γραφειοκρατία είναι τρελή», δήλωσε η Σίντι Μακέιν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας ότι αν και κατανοεί ότι οι έλεγχοι είναι απαραίτητοι για να διασφαλιστεί ότι δεν γίνεται λαθρεμπόριο όπλων, θα έπρεπε να είναι ευκολότερο να μπαίνουν τρόφιμα.

«Έχουμε στείλει μερικά φορτηγά μέσα», πρόσθεσε η εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

«Πρέπει να συγκεντρώσουμε ένα μεγάλο όγκο βοήθειας. Χρειαζόμαστε ασφαλή, ανεμπόδιστη πρόσβαση στη Γάζα, ώστε να μπορούμε να ταΐσουμε και να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι δεν θα πεθάνουν από την πείνα, γιατί αυτό συμβαίνει».

Κατά την επίσκεψή της στην Αίγυπτο για συναντήσεις με αξιωματούχους, η Μακέιν δήλωσε ότι κάθε φορτηγό πρέπει να ξεφορτώνει το φορτίο του σε ένα σημείο ελέγχου για επιθεώρηση και στη συνέχεια να το ξαναφορτώνει όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος.