An Israeli soldier takes up position on the border with the Gaza Strip in southern Israel, Monday, Jan. 29, 2024. (AP Photo/Tsafrir Abayov)

Γάζα: «Θέατρο» άγριων μαχών η Χαν Γιούνις – Εκκλήσεις να σωθεί το UNRWA

Το κέντρο ρημαγμένο, στα νοσοκομεία σφοδρά πυρά, ο πληθυσμός σε φυγή: η Χαν Γιούνις παραμένει σήμερα «θέατρο» άγριων μαχών, με φόντο εκκλήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να συνεχιστεί η βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας και να σωθεί η υπηρεσία για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως η Χαν Γιούνις υπέστη βομβαρδισμούς για άλλη μια νύχτα. Η μεγαλύτερη πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο του πολέμου, με τον ισραηλινό στρατό να διαβεβαιώνει πως θα εξαλείψει τους μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς εκεί.

Εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Άμαλ («Ελπίδα»), από τα μεγαλύτερα της πόλης, μαζί με το ιατρικό κέντρο Νάσερ, έκαναν λόγο για μάχες σε μικρή απόσταση, για θραύσματα οβίδων στην αυλή του, για έλλειψη τροφίμων…

«Φύγαμε από το νοσοκομείο Νάσερ (…) κάτω από βομβαρδισμούς και αεροπορικά πλήγματα. Δεν ξέρουμε πού να πάμε, δεν μας είπαν πού να πάμε συγκεκριμένα. Είμαστε μέσα στο κρύο, αφημένοι στην τύχη μας, χωρίς σκηνές, χωρίς τίποτα για να επιβιώσουμε», είπε Παλαιστίνια που εγκατέλειψε την πόλη με σκοπό να φθάσει στη Ράφα, νοτιότερα.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ενσωματωμένος σε μονάδα του ισραηλινού στρατού μετέδωσε πως είδε το κέντρο της Χαν Γιούνις ισοπεδωμένο, κτίρια κατεστραμμένα, ενώ στρατιωτικοί κινούνταν μέσα στη λάσπη και εισέδυαν σε υπόγειες σήραγγες.