An aircraft airdrops humanitarian aid over Khan Younis, Gaza Strip, Thursday, May 30, 2024. (AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Γάζα: Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι οι δυνάμεις του βρίσκονται στην κεντρική Ράφα – 12 νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του επιχειρούν σε κεντρικά τμήματα στη Ράφα στο πλαίσιο της επεκτεινόμενης επίθεσής του στη νότια πόλη της Γάζας. Ο στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή ότι τα στρατεύματά του στο κέντρο της Ράφα ανακάλυψαν εκτοξευτές ρουκετών και σήραγγες της Χαμάς.

Δεν διευκρινίστηκε πού πραγματοποιούνταν οι επιχειρήσεις στο κέντρο της Ράφα, αλλά προηγούμενες δηλώσεις και αναφορές μαρτύρων αναφέρουν επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Σαμπούρα και σε άλλες τοποθεσίες κοντά στο κέντρο της πόλης.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο αεροπορικές επιδρομές την Παρασκευή στο κέντρο της Γάζας. Μεταξύ των νεκρών είναι δύο παιδιά και τέσσερις γυναίκες.

Παλαιστίνιοι στη συνοριακή πόλη Ράφα ανέφεραν σφοδρές μάχες τις τελευταίες ημέρες καθώς ο ισραηλινός στρατός διεύρυνε την επίθεσή του στο νότο. Οι μάχες στη Ράφα έχουν ωθήσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους να τραπούν σε φυγή, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ήδη εκτοπιστεί νωρίτερα. Τώρα αναζητούν καταφύγιο σε πρόχειρες κατασκηνώσεις και άλλες κατεστραμμένες από τον πόλεμο περιοχές.

Τα ισραηλινά τανκς εισέβαλαν στο κέντρο της Ράφα την Τρίτη, στο πλαίσιο μιας σειράς διερευνητικών επιχειρήσεων γύρω από την περιοχή που έχει γίνει ένα από τα κύρια σημεία εστίασης του πολέμου στη Γάζα. Ο στρατός δήλωσε ότι βρήκε ρουκέτες μεγαλύτερου βεληνεκούς, καθώς και αποθέματα χειροβομβίδων με ρουκέτες, εκρηκτικά και πυρομαχικά, καθώς συνέχισε «επιχειρήσεις βάσει πληροφοριών» στη Ράφα, η οποία περικλείει τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Οι μαχητές της Χαμάς επέδειξαν τη συνεχιζόμενη δύναμή τους στη Ράφα την περασμένη εβδομάδα, εκτοξεύοντας πυραύλους κατά του εμπορικού κέντρου του Ισραήλ, για πρώτη φορά μετά από μήνες. Η Ισλαμική Τζιχάντ, ο μικρότερος μαχητικός σύμμαχος της Χαμάς, δήλωσε την Παρασκευή ότι εκτόξευσε καταιγισμό βομβών όλμου εναντίον ισραηλινών στρατιωτών και οχημάτων που διείσδυσαν στην περιοχή της πύλης Σαλάχ αλ-Ντιν στις νότιες παρυφές της Ράφα. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πρώτος ο Ανδρουλάκης, δεύτερος ο Δούκας
6 Οκτωβρίου, 2024
Επίδομα μαθητών: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι
6 Οκτωβρίου, 2024
«Ασημένιος» ο Ασλανίδης – «Χάλκινοι» οι Μπατσινίλας και Αντωνιάδης
6 Οκτωβρίου, 2024
Καιρός: «Έπεσαν πάνω από 100 τόνοι νερού»
6 Οκτωβρίου, 2024
Γάζα: Τουλάχιστον 24 νεκροί σε ισραηλινή επιδρομή σε τέμενος και σχολείο
6 Οκτωβρίου, 2024
Σοκ στην Βοιωτία: Μετανάστες κρατούνταν παράνομα και τελούσαν υπό εργασιακή εκμετάλλευση
6 Οκτωβρίου, 2024
Ικάριο Πέλαγος: Eντοπίστηκε βρετανικό υποβρύχιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
6 Οκτωβρίου, 2024
Τροχαίο δυστύχημα στη Λάρισα
6 Οκτωβρίου, 2024
Επίθεση σε σταθμό λεωφορείων στο Ισραήλ – Νεκρή 19χρονη αστυνομικός
6 Οκτωβρίου, 2024
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την εξόντωση του Χάντερ Αλί Ταουίλ
6 Οκτωβρίου, 2024