Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, «φωτογράφισε» την πιο κρίσιμη ημερομηνία στη χώρα μας για την πορεία της πανδημίας.
Κανείς δεν κρύβει ότι ο χειμώνας πάντα είναι δύσκολος, τα εμβόλια αποτελούν το μεγάλο «όπλο», ωστόσο η μεταδοτικότητα και οι μεταλλάξεις της πανδημίας αποτελούν κρίσιμους παράγοντες.
Η συμμετοχή στον εμβολιασμό κατά της covid-19 και η συμμετοχή μας στην αυτοδιάγνωση είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της προληπτικής αντιμετώπισης της πανδημίας, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
“Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε πως θα κινηθεί η επιδημία τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες”, ανέφερε ο καθηγητής. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτίμησε ότι αν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα εφαρμοστούν σωστά ” δεν θα δούμε κάτι φοβερό σχετικά με την αύξηση της επιδημίας. Δεν θα ξεφύγει η επιδημία, είμαστε σε καλό επίπεδο. Αυτό όμως δεν αφήνει και περιθώριο εφησυχασμού”, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
Γενικό lockdown: Η κρίσιμη ημερομηνία για να μην κλείσει όλη η χώρα
Είπε ωστόσο ότι λόγω αλλαγής του καιρού και μετάβασης σε εσωτερικούς χώρους, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου περιμένουμε μια αύξηση της μεταδοτικότητας η οποία ξεκινάει από την Βόρεια Ελλάδα, αλλά συγχρόνως περιμένουμε και ο εμβολιασμός που γίνεται αυτή την περίοδο θα αποδώσει.
Οπότε, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς δεν αποκλείεται, αν ξεφύγει τότε η κατάσταση, να έχουν lockdown, τα οποία θα ξεκινήσουν από τοπικό επίπεδο, όπως συμβαίνει σήμερα, ενώ στο χειρότερο σενάριο θα υπάρξει γενικό lockdown.
Για το τελευταίο, μίλησε πρόσφατα ο καθηγητής Παυλάκης, ο οποίος σημείωσε στον ΣΚΑΪ ότι «πιο έξυπνη πολιτική θα ήταν να γίνει τεράστια προσπάθεια να πέσουν τα κρούσματα ακόμα και με lockdown».