Γενικό lockdown στην Ελλάδα: Τότε πατάει το κουμπί ο Μητσοτάκης

Από την Τρίτη τα ξημερώματα  θα τεθούν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον πρωθυπουργό και εξειδικεύτηκαν από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Για ένα μήνα τουλάχιστον ειπώθηκε, όμως όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να αποφύγει ένα νέο καθολικό κλείσιμο της κοινωνίας και της οικονομίας, αποφάσισε το μίνι lockdown στις επιβαρυμένες περιοχές, αφενός για να περιοριστεί η διασπορά, αφετέρου για να στείλει το μήνυμα πως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία μας πριν από το καθολικό κλείσιμο, που θα έχει σοβαρές συνέπειες σε πολλά επίπεδα.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας 

Ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt ή R0 που γνωρίσαμε στην αρχή της πανδημίας) μας δείχνει πόσοι κολλάνε τον ιό από έναν ξενιστή – φορέα.

Η διακύμανση των τιμών του Rt τον Οκτώβριο στην Ελλάδα είναι από 1.01 έως 1.49.

Ο Rt στις 30 Οκτωβρίου εκτιμάται ότι ήταν 1,20 στην Αττική και 1,74 στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, ο Rt στην Ελλάδα στις 30 Οκτωβρίου εκτοξεύθηκε στο 1,47, σχεδόν τιμή ίση με τη μέγιστη τιμή (1.48) που παρουσίασε στο 1ο κύμα της πανδημίας.

Η διασπορά του covid-19 δηλαδή λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και εάν δεν ανακοπεί η ανοδική πορεία του Rt τότε πολύ σύντομα οι καταστάσεις θα είναι μη αναστρέψιμες σε διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς πόσο τραγική είναι πλέον η κατάσταση στη χώρα μας.

Η κρίσιμη σύσκεψη

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός χθες μπορεί να έχουν ορίζοντα ενός μήνα αλλά αυτή δεν είναι η… απόλυτη αλήθεια.

Σε 15 ημέρες από σήμερα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η πιο κρίσιμη σύσκεψη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εκείνη την ημέρα, λοιπόν, οι επιστήμονες θα ανακοινώσουν στο πρωθυπουργό αν τα νέα μέτρα έχουν αποδώσει ή όχι και αν θα πρέπει να παρθούν νέα ή πρέπει να οδηγηθεί η χώρα σε lockdown για διάστημα τουλάχιστον τριών εβδομάδων.

Αν η εισήγηση αφορά σε καθολικό lockdown η εφαρμογή θα είναι άμεση για ευνόητους λόγους.