Γενικό lockdown: Το δραματικό παρασκήνιο και η ανατροπή

Μέρες καραντίνας θα ξαναζήσει σε λίγα 24ωρα η χώρα, καθώς σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η κυβέρνηση ασπάστηκε τις εισηγήσεις λοιμωξιολόγων και έλαβε το μεσημέρι της Τετάρτης, την απόφαση να επιβάλει σε όλη τη χώρα lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση για να επιβληθεί στη χώρα lockdown, έγινε για να ανακοπεί η επιθετική εξάπλωση του ιού κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και για να σταματήσει η ροή ασθενών στις ΜΕΘ που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το σύστημα Υγείας σε κατάρρευση.

Το παρασκήνιο της απόφασης

Μετά την πρόταση για γενικό lockdown που έκαναν οι επιδημιολόγοι στην κυβέρνηση μία άλλη εισήγηση που έπεσε στο τραπέζι έκανε λόγο για «λουκέτο» μόνο στην Αττική, τουλάχιστον για 15 ημέρες. Δηλαδή επαναφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετακινήσεις με SMS, κλείσιμο και άλλων επιχειρήσεων. Το παρασκήνιο των αποφάσεων ήταν δραματικό. Η σύσκεψη που έγινε νωρίς το μεσημέρι είχε ως κύριο θέμα συζήτησης την πρόταση για γενικευμένο lockdown σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να μην πληγεί η οικονομία, έπεσε στο τραπέζι και η πρόταση να κλείσει μόνο η Αττική.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν αργά το απόγευμα: «Τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών».