Γεννηματά: Δεν έχουμε κανένα λόγο να κλείσουμε άμεσα τις μονάδες λιγνίτη

Σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν στη Θεσσαλονίκη και την Βόρειο Ελλάδα αναφέρθηκε η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, σε συνέντευξή της στην ΕΤ-3.

Η κ. Γεννηματά τόνισε μεταξύ άλλων για τις αρχαιότητες στο Μετρό Θεσσαλονίκης, πως η κυβέρνηση προχώρησε με δική της απόφαση, αγνοώντας προτάσεις που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής και θα κριθεί γι’ αυτό. «Ζητήσαμε να συσταθεί ομάδα εμπειρογνώμων, να βγάλει πόρισμα μέσα στο 2019. Να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν το έργο και χωρίς να υπάρξει πρόβλημα με τις αρχαιότητες. Δεν εισακουστήκαμε. Η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει με την απόφασή της. Θα κριθεί γι’ αυτό. Εμείς θα είμαστε εδώ να πιέζουμε να ολοκληρωθεί το έργο και να δοθεί στους πολίτες», ανάφερε η κ. Γεννηματά, ενώ την επέκρινε όπως και την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις συμβάσεις με τα ΚΤΕΛ και έρχεται σήμερα και κάνει το ίδιο.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, αναφερόμενη στο κλείσιμο μονάδων λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία, τόνισε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι κατανοητή. «Δεν έχουμε κανένα λόγο να κλείσουμε άμεσα τις μονάδες λιγνίτη, ενώ μπορούμε να το κάνουμε ομαλά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Δεν είναι υποχρέωσή μας να τις κλείσουμε το 2023. Έχουν αποφασίσει να τις κλείσουν και λένε ότι θα μας πουν μετά το σχέδιο. Θα μαραζώσουν οι περιοχές αυτές στη Δ. Μακεδονία. Δεν πρέπει να οδηγηθούν οι κάτοικοι στην φτώχια. Μιλάμε για δίκαιη μετάβαση, για σχέδιο, για το πώς θα σταθεί η περιοχή στα πόδια της, για ένα ενεργειακό διαβατήριο. Δεν πρέπει η χώρα μας να εξαρτάται μόνο από εισαγόμενη ενέργεια. Είχαμε διοργανώσει μία εκδήλωση στην Κοζάνη, αλλά δυστυχώς λόγω της πανδημίας την αναβάλαμε. Θα την κάνουμε» δήλωσε.

Η Φώφη Γεννηματά σχολίασε τη φιέστα του Ταγίπ Ερντογάν στην Αγ. Σοφιά λέγοντας ότι εκτός από τη θρησκευτική και τη συναισθηματική αξία που έχει μαζί μας, είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και κανείς δεν μπορεί να το βεβηλώσει. Επίσης τόνισε ότι χρειάζεται εγρήγορση, όχι εφησυχασμός, ενιαίο, αρραγές μέτωπο, να χαράξουμε μία σύγχρονη εθνική στρατηγική απέναντι στη Τουρκία, καθώς έχει περάσει από την λεκτική προκλητικότητα, στην επιθετικότητα στην πράξη. «Μιλώντας στον πρωθυπουργό, του είχα πει ότι θα έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα στον Έβρο. Προφανώς πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορά μας. Δεν είναι ελληνικά σύνορα, είναι ευρωπαϊκά σύνορα, και το έχουμε πει πολλές φορές ότι η Τουρκία εκβιάζει την Ευρώπη με το προσφυγικό. Πίσω από όλα αυτά, υπάρχει η αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας. Μην σκεφτόμαστε ότι επειδή έχουμε περάσει ένα χειμώνα και μετά μπήκαμε στην πανδημία με τον κορονοϊό, ότι τα αφήσαμε πίσω. Χρειάζεται εγρήγορση όχι εφησυχασμός. Χρειάζεται ενιαίο, αρραγές μέτωπο, να χαράξουμε μία σύγχρονη εθνική στρατηγική, να χαράξουμε τις κόκκινες γραμμές μας, να δείξουμε αποφασιστικότητα. Έτσι ο ελληνικός λαός θα αισθανθεί ασφαλής. Πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να καθίσουμε σε ένα τραπέζι για να τα συζητήσουμε», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Τέλος, όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως είναι ευκαιρία για την Ελλάδα, αλλά δεν πρέπει η κυβέρνηση να το χρησιμοποιήσει για να καλύψει τρύπες στον Προϋπολογισμό.

-Ad-