Γεωργία – Τσεχία 1-1: Χέρι-χέρι προς τον αποκλεισμό

Μετά το πρώτο γκολ της ιστορίας της σε μεγάλη διοργάνωση η Γεωργία πήρε και τον πρώτο βαθμό με το 1-1 κόντρα στην Τσεχία, αποτέλεσμα όμως που δεν βοηθάει καμία από τις δύο ομάδες, με τον αποκλεισμό από τη φάση των ομίλων του Euro 2024 να πλησιάζει.

Το ματς άρχισε με τους Τσέχους να έχουν διπλή ευκαιρία στο 2′ με τους Χλόζεκ και Σικ, οι οποίοι δεν κατάφεραν να νικήσουν τον Μαμαρντασβίλι και να ανοίξουν το σκορ. Όπως και να έχει, ήταν μια φάση που έδειχνε τη διάθεση της Τσεχίας, η οποία ήταν συνεχώς στην επίθεση ψάχνοντας το γκολ, με τους Γεωργιανούς, από την άλλη πλευρά, να είναι σε θέση άμυνας.

Αυτή ήταν σταθερά η εικόνα του παιχνιδιού και στο 23′ η Τσεχία πίστεψε ότι πήρε το προβάδισμα με το γκολ του Χλόζεκ, η εξέταση του VAR όμως έδειξε ότι, έστω άθελά του, η μπάλα βρήκε στο χέρι του πριν καταλήξει στα δίχτυα και το γκολ ακυρώθηκε.

Το παιχνίδι, επομένως, παρέμεινε στο 0-0, με τον Μαμαρντασβίλι να αποκρούει και το καλό σουτ του Χλόζεκ στο 29′ και την Τσεχία να είναι συνεχώς μπροστά για το γκολ. Και τελικά αυτό το πέτυχε η… Γεωργία.

Στο τέλος του πρώτου μέρους, στο 45’+1′, οι Γεωργιανοί είχαν την πρώτη τους φάση με την κοντινή προσπάθεια του Κάσια που νικήθηκε από τον Στάνεκ, στο VAR όμως φάνηκε ότι η μπάλα είχε χτυπήσει στο χέρι του Χράνατς και ο διαιτητής έδειξε το σημείο του πέναλτι, από όπου ο Μικαουτάτζε έκανε το 1-0 στο 45’+2′.

Το πρώτο ημίχρονο, με λίγα λόγια, έκλεισε τέλεια για τη Γεωργία και με τον χειρότερο τρόπο για την Τσεχία, η οποία στο 57′ λίγο έλειψε να δεχθεί και δεύτερο γκολ αλλά ο Μεκβαμπισβίλι έστειλε τη μπάλα λίγο άουτ με πλασέ ολοκληρώνοντας την αντεπίθεση.

Θα μπορούσε να γίνει το 2-0, δεν έγινε και τελικά αμέσως μετά, στο 59′, έγινε το 1-1: Εκτέλεση κόρνερ, κεφαλιά του Λινγκρ στο δοκάρι και στην επαναφορά ο Σικ με το στήθος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

Με ενθουσιασμό μετά την ισοφάριση, οι Τσέχοι πήγαν άμεσα και για την ανατροπή αλλά η μπάλα έφυγε λίγο άουτ στην κεφαλιά του Κρέτσκι στο 62′, για να σταθούν στη συνέχεια άτυχοι με τις ενοχλήσεις που έγινε ο Σικ, ο πιο επικίνδυνος παίκτης τους, ο οποίος αποχώρησε αφήνοντας τη θέση του στον Χίτιλ.

Η Τσεχία ήταν στην επίθεση μέχρι και το τέλος με στόχο το δεύτερο γκολ που θα της έδινε τη νίκη, στο 95′ όμως έφτασε μια ανάσα από αυτό η Γεωργία με το τετ α τετ του Λομπανίτζε στο 95′ αλλά πλάσαρε άουτ… Έτσι, οι δύο ομάδες έμειναν στο 1-1, αποτέλεσμα που δεν ευνοεί καμιά τους σε ό,τι αφορά τη μάχη της πρόκρισης.

Γεωργία: Μαμαρντασβίλι, Κακαμπάτζε, Ντβάλι, Κάσια, Κβερκβέλια (82′ Γκβελεσιάνι), Κοτσορασβίλι, Κβαρατσχέλια (82′ Λομπζανίτσε), Νταβιτασβίλι (62′ Τσακβετάτζε), Μεκβαμπισβίλι, Τσιταϊσβίλι (62′ Λοτσοσβίλι), Μικαουτάτζε (88′ Κβιλιτάια).

Τσεχία: Στάνεκ, Χόλες, Χράνατς, Τσούφαλ, Χλόζεκ (55′ Λινγκρ), Σικ (68′ Χίτιλ), Πρόβοντ (81′ Μπάρακ), Ν. Γιούρασεκ (81′ Σέβτσικ), Τσερνί (55′ Μ. Γιούρασεκ), Κρέιτσι, Σούτσεκ.