Πώς απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης στα όσα φέρεται να δήλωσε εχθές ο κ. Εξαδάκτυλος…
«Αυτά είπε ο κ. Εξαδάκτυλος; Όσα μου είπατε είναι όλα ψέματα». Την απάντηση αυτή έδωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, για όσα ανέφερε ο Βασίλης Αδαμόπουλος ότι του καταλόγισε και προσωπικά και για το έργο του υπουργείου ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο».
Μιλώντας σήμερα στην ίδια εκπομπή, ο υπουργός απάντησε στην κριτική που του άσκησε ο κ. Εξαδάκτυλος, ότι, μεταξύ άλλων, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν έχει κληθεί σε διάλογο με το υπουργείο, ότι εδώ και δύο χρόνια δεν έχει προχωρήσει το επίδομα αγόνου και ότι προσάπτει αδράνεια, επί της ουσίας, στο υπουργείο.
«Πρώτο και κυριότερο, έχω μιλήσει με τον αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου αρκετές φορές, τον Κουτσόπουλο για το θέμα αυτό. Μίλησα με τον κύριο Κουτσόπουλο περισσότερο, διότι λόγω του ότι ήταν παλιά πρόεδρος της Ρόδου, ξέρει πολύ καλά την περιοχή της Κω, που είναι το πρώτο και βασικότερο πρόβλημα της χώρας και έχω ακούσει τις γνώμες του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου γι’ αυτό το θέμα και στο γραφείο μου, δύο φορές. Δεύτερον, έχω μιλήσει ο ίδιος με την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της νήσου Κω, με την οποία μίλησε και ο κ. Θεμιστοκλέους και την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Λακωνίας για το νοσοκομείο της Σπάρτης. Ωραία. Άρα κάποια στιγμή, αφού μιλάμε, δεν πρέπει να φτάνουμε και σε ένα αποτέλεσμα. Μιλάμε, μιλάμε, μιλάμε χωρίς διαταύτα στο τέλος; (…) Πρώτα από όλα έχουμε αυξήσει το επιμίσθιο στα 2.100 ευρώ. Αν κάποιος γιατρός από τα αστικά κέντρα το καλοκαίρι αποφασίσει να πάει σε ένα νησί, παίρνει το μισθό του συν 2.100 ευρώ. Παίρνει δωρεάν σπίτι από τον δήμο και σε ορισμένους δήμους παίρνει και 400 ευρώ από τον δήμο. Αυτό δεν είναι ότι δεν έχουμε αυξήσει. Και έχουμε αυξήσει και έχουμε προχωρήσει. Έχουμε φτιάξει τη νέα υπουργική απόφαση την οποία ξέρει ο κ. Εξαδάκτυλος, την έχω ανακοινώσει, θα υπογραφεί σήμερα μάλιστα, τη νέα ΚΥΑ για τις άγονες περιοχές, όπου αυξάνουμε το επιμίσθιο στις άγονες περιοχές και αυξάνουμε τον ορισμό του τι είναι άγονες περιοχές. Δηλαδή όχι μόνο αυξάνουμε τα χρήματα για τις άγονες, αλλά αυξάνουμε και τις άγονες» αντέτεινε ο υπουργός στην κριτική που άσκησε χθες ο κ. Εξαδάκτυλος από το Πρώτο.
«Αν θέλουμε απλώς να αντιδικούμε, μπορούμε να αντιδικούμε για πάντα. Εγώ δεν έχω καμία διάθεση να αντιδικήσω μαζί τους. Εγώ έχω ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Καταλαβαίνω ότι ο κ. Εξαδάκτυλος συνδικαλιστικά, πρόεδρος των γιατρών θα θέλει να εκπροσωπήσει τους ψηφοφόρους του. Εγώ ως αιρετός τα σέβομαι αυτά. Δεν έχω πρόβλημα. Αλλά επαναλαμβάνω στην προκειμένη περίπτωση κάνει λάθος. Δεν είναι η μοναδική, έκανε και στο θέμα του ιδιωτικού έργου των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία είναι. Αν τα έχει πει αυτά, είναι ένα επιπλέον λάθος. Ο λόγος που κάνει λάθος είναι το εξής και θα το καταλάβετε αμέσως. Είναι δυνατόν να πει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ή οποιοσδήποτε γιατρός της χώρας ότι αδιαφορεί για το αν λειτουργεί ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ σε μια περιοχή; Γιατί άκουσα έναν από αυτούς που είπε στο Open, το αν λειτουργεί ή όχι το νοσοκομείο είναι πρόβλημα του Υπουργείου Υγείας, όχι δικό μας, των γιατρών δηλαδή. Αυτή είναι μία θέση που δύναται να είναι η επίσημη θέση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ή οποιουδήποτε οικείου Ιατρικού Συλλόγου; Ότι αν λειτουργεί ή όχι το νοσοκομείο είναι πρόβλημα του υπουργείου;» συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, εκφράζοντας την «πραγματικά μεγάλη απογοήτευση» του, καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στις προσπάθειες του υπουργείου να στελεχωθούν οι θέσεις.
«Τους προτείναμε να έρθουν να συνδράμουν στο δημόσιο νοσοκομείο επ’ αμοιβή με μπλοκάκι. Τι εννοούμε να συνδράμουν, για να μην νομίζει ο κόσμος κάτι τραγικό. Συζητάμε, στη νήσο Κω, οι εννέα ιδιώτες παθολόγοι των οποίων τα ιατρεία είναι γύρω γύρω από το νοσοκομείο, να κάνει ο καθένας τους δύο εφημερίες το μήνα. Αυτό συζητάμε. Λέμε σε έναν γιατρό που δουλεύει τώρα στην Κω, γιατί το καλοκαίρι είναι εκεί και δουλεύουν, αυτή είναι η δουλειά τους, θα θυσιάσεις 2 μέρες τον μήνα επ’ αμοιβή, προφανώς χαμηλότερη από την αμοιβή που θα είχες στο ιατρείο σου, καμία αντίρρηση, για να μείνει ανοιχτό το νοσοκομείο, ώστε και ο πιο αδύναμος συμπολίτης σου που δεν μπορεί να έρθει στο ιατρείο να σε πληρώσει να έχει την ιατρική υπηρεσία που δυστυχώς, παρότι κάναμε δεκατέσσερις προκηρύξεις για θέσεις μονίμων, πρόσκληση για επικουρικούς, πρόσκληση για μετακινήσεις, δεν καταφέραμε να βρούμε γιατρούς.Θέλω να ανοίξετε τις γραμμές του ραδιοφώνου του Πρώτου Προγράμματος και να ρωτήσετε τους ακροατές σας. Είναι τόσο μεγάλη θυσία οι δύο εφημερίες το μήνα για να γίνεται αυτή η φασαρία;» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
«Δεν έχω καμία αντίρρηση, χωρίς κανένα μέτρο υποχρεωτικότητας, να πληρώσω περισσότερες εφημερίες γιατρών» απάντησε ο κ. Γεωργιάδης στο επιχείρημα ότι εξαιτίας του όγκου εργασίας λόγω της αυξημένης κίνησης το καλοκαίρι στις τουριστικές περιοχές, οι γιατροί ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μια εφημερία μόνοι τους. Ο υπουργός τόνισε ότι δεν θα υπήρχε αντίρρηση αν πήγαιναν δύο γιατροί να καλύψουν μια εφημερία για να μειωθεί ο φόρτος, αλλά τόνισε πως δεν προσφέρεται κανείς να καλύψει τις ελλείψεις.
«Μου λένε, δεν θέλουμε καμία (σ.σ. εφημερία). Δεν μας αφορά το ζήτημα. Φέρτε στρατιωτικούς γιατρούς, μας είπαν» συνέχισε.
«Δεν έχω καμία διάθεση να τσακωθώ με κανέναν. Σας λέω όμως ως υπουργός Υγείας της Ελλάδας, με την ευθύνη του αξιώματος που έχω, η περίπτωση να πω ότι αδιαφορώ για το νοσοκομείο που δεν λειτουργεί εφόσον δεν απέδωσαν όλα τα προηγούμενα μέτρα και να λέω δεν πειράζει, ας πηγαίνει ο κόσμος στον ιδιώτη παθολόγο και όταν έχει γνωμάτευση, ας πηγαίνει στο νοσοκομείο να του πει τι θα κάνει. Γιατί αυτό λένε στην ουσία, να μην πάει στα επείγοντα, ας έρθει στο ιατρείο μου να πληρώσει, να του πω τι πρέπει να κάνει και μετά να πάει στο νοσοκομείο στον καρδιολόγο, στον ουρολόγο, ό,τι άλλο θέλει. Αυτό στην ουσία είναι που λένε. Αυτό όσο εγώ είμαι υπουργός Υγείας, δεν θα το πω ποτέ. Πάντα σέβομαι τους ιδιώτες, σέβομαι την ανθρώπινη ελευθερία, είμαι υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας, είμαι υπέρ να λειτουργεί η αγορά. Όμως όσο αφορά τα ζητήματα της υγείας, ο κεντρικός πυλώνας του συστήματος θα είναι πάντα το δημόσιο σύστημα υγείας. Και ο γιατρός μπορεί να είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ιδιώτης, καμία αντίρρηση, δικαίωμά του και να βγάζει πολλά περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι ένας γιατρός του ΕΣΥ. Καμία αντίρρηση, δικαίωμά του, αλλά ο γιατρός από την ώρα που έχει πάρει τον όρκο του Ιπποκράτη και χρησιμοποιεί το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, δεν είναι ξέχωρος από το σύστημα. Είναι μέρος του» συμπλήρωσε ο υπουργός.
«Προσπαθώ να αποφύγω αυτό το μέτρο. Τους πήραμε έναν έναν τηλέφωνο. Στους 145 που πήραμε, οι 105 είπαν όχι, δεν θέλουμε να κάνουμε καμία εφημερία. Οι 11 είπαν το σκέφτονται, οι 14 δεν σήκωσαν το τηλέφωνο κι οι 12 είπαν ναι. Με συγχωρείτε, εγώ σας είπα ότι θέλω να τους πάρω με το στανιό; Έχω βγάλει απόφαση; Κάνω μία ύστατη έκκληση στο ραδιόφωνό σας και λέω δεν θέλω καθόλου να βγάλω καθόλου τέτοιου τύπου μέτρα. Για μένα τα μέτρα αυτά είναι το σημείο που δεν έχω άλλη λύση. Είναι το σημείο που κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Είναι το σημείο που το σύστημα πρέπει να μείνει όρθιο. Εγώ λέω, έχουμε βάλει κίνητρα, έχουμε κάνει μεταρρυθμίσεις, αυτές για να δουλέψουν θέλουν κάποιο διάνυσμα χρόνου. Του χρόνου το καλοκαίρι πιστεύω ότι θα έχουν αποδώσει. Φέτος, δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι μεταρρυθμίσεις τόσο γρήγορα. Τι να κάνουμε; Τα κλείνουμε τα νοσοκομεία φέτος; Δηλαδή, ο κ. Εξαδάκτυλος τι λέει, να κλείσουμε;» διερωτήθη ο υπουργός.
Αναφορικά με τις αιχμές του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ότι το υπουργείο δεν έχει καλέσει σε διάλογο τον κλάδο, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε τα εξής.
«Εγώ δεν κρύβομαι από κανέναν. Και σήμερα να μου ζητήσει ο ΠΙΣ να έρθει, το γραφείο μου είναι ανοιχτό. Εγώ θεωρώ ότι έχω μιλήσει με τον ΠΙΣ για αυτά τα θέματα. Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να θέλουν να πουν κάποια πράγματα γιατί θέλουν να εκπροσωπήσουν τους ψηφοφόρους τους. Δεν έχω αντίρρηση σε αυτό. Δεν θέλω να τους φέρω σε δύσκολη θέση, αλλά εγώ αυτή τη στιγμή δεν συνομιλώ με τον ΠΙΣ. Συνομιλώ με τον κόσμο».
«Αν ένας γιατρός παθολόγος σήμερα που υπηρετεί πχ στο Σισμανόγλειο, αν πει, θέλω να πάω για ένα μήνα στην Κω, αυτός με το που κάνει την αίτηση εγκρίνεται αμέσως και παίρνει από τον πρώτο μήνα συν 2.100. Και αυτό αν θέλει το κάνει και για δεύτερο και για τρίτο μήνα. Μπορεί να δουλέψει Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο τους κύριους τουριστικούς μήνες και να πάρει τον μισθό του συν 2.100. Είναι ένα καλό εισόδημα. (…) Καταλαβαίνω και θέλω να είμαι ειλικρινής ότι για έναν ελεύθερο επαγγελματία η ιδέα ότι το κράτος θα του πει τι πρέπει να κάνει τον ενοχλεί και σε ένα ιδεολογικό επίπεδο και μένα με ενοχλεί. Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Για αυτό σας είπα είναι το ύστατο μέτρο. Δεν είναι επιλογή μου. Σας είπα από την αρχή ότι δεν θέλω να πάρω τέτοιου τύπου μέτρα γιατί σέβομαι πολύ την ανθρώπινη ελευθερία. Θέλω από το ραδιόφωνό σας να πω για άλλη μια φορά κάνω έκκληση στους γιατρούς να πάνε μόνοι τους και να στελεχώσουν αυτές τις περιοχές. Και αν το πρόβλημα είναι το α ή το Β ζήτημα, να το συζητήσουμε να δούμε τι παραπάνω μπορεί το κράτος. Θέλω να με πιστέψετε. Δεν έχω ξυπνήσει με τη διάθεση να το κάνω. Απλώς αντιλαμβάνομαι το βάρος της ευθύνης του αξιώματός μου και λέω όσο κι αν αυτό δεν μου αρέσει, η άλλη επιλογή, που είναι να πω, νησιώτη της Κω, κάτοικε της Σπάρτης, κάτοικε της Δράμας, κάναμε τα πάντα, δώσαμε σπίτια, επιμίσθια, λεφτά, άγονες, προσκλήσεις μονίμου προσωπικού, δεν πήγε κανένας, τι να κάνουμε, τα λέμε του χρόνου. Αυτό δεν μπορώ να το πω» προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως αν χρειαστεί, θα φτάσουν τα πράγματα στην έσχατη λύση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Όσο αφορά, τέλος, στο πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη, που αναφέρει ότι πρόκειται να μπει λουκέτο στα εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία, ο κ. Γεωγιάδης το διέψευσε κατηγορηματικά.
«Είναι ποτέ δυνατόν να θέλουμε να κλείσουμε τα ψυχιατρικά νοσοκομεία; Αυτό το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία που είναι σε δημόσια διαβούλευση, έχει φτιαχτεί με τεράστιο διάλογο με την ψυχιατρική κοινότητα και ο εποπτεύων υπουργός που το έχει συντάξει είναι ο κύριος Δημήτρης Βαρτζόπουλος, από τους πιο γνωστούς ψυχιάτρους καθηγητές στην Ελλάδα. Λέτε να ξέρει καλύτερα ο Ριζοσπάστης από τον Βαρτζόπουλο; Δεν πρόκειται να κλείσει κανένα ψυχιατρικό νοσοκομείο. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να κλείσει, αντιθέτως, στα νοσοκομεία αυτά πάμε επιπλέον προσωπικό. Έχουμε προκηρύξει επιπλέον θέσεις» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.