Γεωργιάδης: Ανοικτό το ενδεχόμενο να μην επιστραφεί μέρος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 1, 2 και 3

«Το ηλεκτρονικό εμπόριο ήρθε για να μείνει», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, κι αναφερόμενος στο click away, υπογράμμισε πως είναι δεδομένο ότι η λειτουργία αυτή δεν μπορεί να αποκαταστήσει την κανονική λειτουργία των καταστημάτων αλλά σε κάθε περίπτωση ακόμη κι ένας ελάχιστος τζίρος είναι προτιμότερος από τον μηδενικό.

Στην παρατήρηση ότι το click away ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως αυτό είναι λογικό γιατί τα μεγάλα καταστήματα είναι πιο οργανωμένα αλλά τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι και τα μικρά καταστήματα έχουν κάνει αρκετές πωλήσεις στις πρώτες μέρες εφαρμογής του μέτρου.

Επανέλαβε πως οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα βγουν από τη λίστα των επιχειρήσεων που πλήττονται και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις προβλεπόμενες κρατικές ενισχύσεις ενώ σε ερώτηση γιατί δόθηκε το πράσινο φως σε κάποιες επιχειρήσεις να ανοίξουν ενώ σε άλλες δεν δίνεται, είπε πως η ιδανική καραντίνα θα ήταν να μη λειτουργήσει τίποτα για 14 μέρες και να κλειστούμε όλοι στα σπίτια μας, αλλά αυτό είναι αδύνατον. Κατά συνέπεια κάποιοι τομείς θα πρέπει να λειτουργούν, όπως για παράδειγμα τα τρόφιμα, γιατί δεν γίνεται αλλιώς.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση ενοικίου σε ποσοστό 80% για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές τον Δεκέμβριο και ερωτηθείς γιατί αυτό δεν γίνεται και για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως αυτό δεν είναι δυνατό γιατί το κόστος είναι τεράστιο. Εξήγησε, δε, πως ενώ για τους εργαζόμενους η ζημία θα είναι ίδια με αυτή που είχαν τον Νοέμβριο, για τους καταστηματάρχες θα είναι πολύ μεγαλύτερη γιατί θα χάσουν τον εορταστικό τζίρο που είναι πάντα αυξημένος και για το λόγο αυτό πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1, 2 και 3 και το αίτημα μέρος αυτής να μην επιστραφεί όπως συμβαίνει και σε αυτές που ακολούθησαν, ο κ. Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως όταν με το καλό τελειώσει η πανδημία θα κάνουμε τον λογαριασμό και θα δούμε τις δυνατότητες μας ως κράτος.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, είπε πως κατανοεί τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται οι εκπρόσωποι της και οι εργαζόμενοι σε αυτήν αλλά παρατήρησε πως σε όλη την Ευρώπη η εστίαση είναι κλειστή και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα εμπορικά κέντρα, επανέλαβε πως και αυτά τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν με τη μέθοδο του click away, αρκεί οι παραδόσεις να μη γίνονται σε κλειστούς χώρους και να ακολουθούνται οι κανόνες που ισχύουν και για τα υπόλοιπα καταστήματα.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Συγχαρητήρια από Γεραπετρίτη και Ζαχαράκη στο νέο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Ιωάννη
16 Μαρτίου, 2025
Μπάγερν Μονάχου: Πέθανε ο Φριτς Σέρερ
16 Μαρτίου, 2025
Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Ξυλοκόπησε την 20χρονη σύντροφό του
16 Μαρτίου, 2025
Γιάννης Μπέζος: «Δεν πολυβλεπόμαστε με τη Δήμητρα Παπαδοπούλου»
16 Μαρτίου, 2025
Θεοδωρικάκος: «Με τον νέο αναπτυξιακό νόμο στοχεύουμε στην αντιμετώπιση του δημογραφικού»
16 Μαρτίου, 2025
Καιρός: Πού θα ρίξει χιόνια τις επόμενες ημέρες
16 Μαρτίου, 2025
Νίκος Πλακιάς για τον ανασχηματισμό: «Όποιος και να ήταν υπουργός θα έφερνε τα παιδιά μου πίσω;»
16 Μαρτίου, 2025
Συλλυπητήρια του Κωνσταντίνου Τασούλα στην ΠτΔ της Βόρειας Μακεδονία για τη φονική φωτιά σε κέντρο νυχτερινής διασκέδασης
16 Μαρτίου, 2025
Επικοινωνία Τραμπ – Ερντογάν για την κατάσταση στη Συρία
16 Μαρτίου, 2025
Βελιγράδι: Ερωτήματα γύρω από τα βίντεο με τους διαδηλωτές – «Δεν χρησιμοποιήσαμε ηχητικά όπλα», λέει η κυβέρνηση
16 Μαρτίου, 2025