Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας από τις 4 Μαΐου, σε κλειστούς χώρους και όταν δεν μπορεί να διατηρηθεί ο κανόνας της ασφαλής απόστασης.
Η διατίμηση των μασκών δεν είναι στην πρώτη επιλογή της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος τόνισε ότι οι τιμές τους θα πέσουν, όσο υπάρχει μεγαλύτερη εγχώρια παραγωγή και εισαγωγές.
«Τα πρόστιμα που βάζαμε για αντισηπτικά κλπ ανακοινώνονται κάθε βδομάδα, είναι γνωστά και είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέχρι τώρα. Αυτό που ενδιαφέρει τον πολίτη είναι αν ομαλοποιήθηκε η αγορά προς την επάρκεια και τις τιμές. Συνέβησαν και τα δύο. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη επάρκεια αντισηπτικών συγκριτικά με άλλες, τους έχουμε βάλει τα γυαλιά και οι τιμές είναι μικρότερες από άλλες χώρες», τόνισε αρχικά ο υπουργός Ανάπτυξης στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:
«Όταν ξεκίνησε η κρίση το πρώτο υλικό που είχε ζήτηση ήταν τα αντισηπτικά. Τότε ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ φώναζε για διατίμηση. Τι έγινε στην Κύπρο που έκαναν διατίμηση; Πήγαν όλα στο ανώτατο όριο των διατιμήσεων. Τι έγινε στην Ελλάδας; Υπήρχε επάρκεια και καλύτερες τιμές χωρίς διατίμηση. Το ίδιο θα ακολουθήσουμε και με τις μάσκες. Ήδη δουλεύουμε αυτόν τον μήνα, φτιάχτηκαν πολύ γρήγορα δύο εργοστάσια που φτιάχνουν μάσκες. Πριν δεν είχαμε παραγωγή, τώρα έχουμε 25 εκατομμύρια τον μήνα. Έχουμε εγχώρια παραγωγή και γίνονται και εισαγωγές. Όταν ξεκίνησε η κρίση είχαμε 700.000 μάσκες και σήμερα έχουμε 25 εκατομμύρια. Άρα έχουμε επάρκεια. Όσο μεγαλώνει η παραγωγή και οι εισαγωγές, τόσο θα συμπιέζονται οι τιμές. Εδώ έχουμε και το πλεονέκτημα ότι μπορείς να αγοράσεις πάνινι μάσκα και να τη χρησιμοποιήσεις πολλές μέρες, άρα αποφεύγεις τη μιας χρήσης. Η ζήτηση είναι παγκόσμια και τεράστια, η αγορά θα λειτουργήσει και θα πέσει η τιμή όσο αυξάνεται η εγχώρια παραγωγή και οι παραγγελίες».
Ερωτηθείς για το αν θα γίνει διατίμηση στις μάσκες: «Δεν αποκλείω τη διατίμηση αλλά δεν είναι η πρώτη μας επιλογή. Όταν βάλεις διατίμηση σταματάνε οι εισαγωγές. Από τη στιγμή που η μάσκα έχει παγκόσμια και τεράστια ζήτηση ο εισαγωγέας δεν έχει ιδιαίτερη πίεση να φέρει τις μάσκες στην Ελλάδα, θα τις πάει αλλού».
Για τα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις: «Οι πρώτες δύο μέρες του δανειοδοτικού εργαλείου πάνε πολύ καλά, στόχος μας ήταν να ξεκινήσουν στα τέλη του Απριλίου, αυτό έγινε και έχουν δοθεί ήδη αρκετές χιλιάδες δάνεια. Έχουν γίνει χιλιάδες αιτήσεις και οι μισές έχουν ήδη εγκριθεί. Κάθε ένας που έχει μικρομεσαία επιχείρηση, των 250 εργαζομένων, τραπεζικά ενήμερη, μπορεί να πάει στην τράπεζα και να ζητήσει δάνειο κεφαλαίου κινήσεως ως μισό εκατομμύριο ευρώ, ευέλικτα και χωρίς περαιτέρω εγγυήσεις. Εκεί έρχεται το κράτος και λέει ότι για τα πρώτα δύο χρόνια θα πληρώνουμε εμείς όλο το επιτόκιο. Πρόκειται για μια σημαντική παροχή ρευστότητας για την επανέναρξη της οικονομίας. Αυτό το εργαλείο δεν έχει να κάνει με τον τζίρο. Δεν θα αφήσουμε τις επιχειρήσεις να καταστραφούν».