Γεωργιάδης: Με αυτούς τους όρους θα δοθούν τα χρήματα στην Ελλάδα

Το πακέτο των 70 δισ. ευρώ που προορίζεται για την Ελλάδα, βάσει της συμφωνίας που «έκλεισε» την Τρίτη 21 Ιουλίου, μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για μια «πολύ καλή μέρα για την Ευρώπη» και για μια «εθνική επιτυχία» ενώ, μεταξύ άλλων, διευκρίνισε και τους όρους με τους οποίους τα ποσά αυτά θα εκταμιευθούν στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά στα σημεία που έχουν να κάνουν με τη χώρα μας, ο υπουργός χαρακτήρισε ως «τέλεια» τη συμφωνία, καθώς η Ελλάδα θα λάβει όσα πρότεινε η Κομισιόν, «δεν έχασε ούτε ένα ευρώ», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ. Σχετικά με το ότι μειώθηκαν οι επιχορηγήσεις και αυξήθηκαν τα δάνεια, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως αυτή θα είναι μια κριτική που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ «για την τιμή των όπλων», κυρίως διότι «το μεν σύνολο του ποσού παραμένει το ίδιο τα δε δάνεια είναι με αρνητικό επιτόκιο και χωρίς μνημόνιο. Άρα, λοιπόν, έχουμε 32 δισ. από το Ταμείο για την Covid, συν το νέο ΕΣΠΑ, συν τους λοιπούς ευρωπαϊκούς πόρους, είναι πραγματικά ένα ποσό που ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021 – 2027».

Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε πως εφόσον τα χρειαστούμε και εφόσον ξεκαθαρίστηκε ότι δεν συνοδεύεται από κανενός είδους μνημόνιο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα 12,5 δισ. ευρώ από τα «φθηνά δάνεια», διευκρινίζοντας όμως ότι πρώτα θα κάνουμε χρήση των επιχορηγήσεων, ύψους 17 δισ. ευρώ συν το ΕΣΠΑ, που είναι άλλα 21 δισ. ευρώ.

«Εμείς θεωρούμε ότι αυτά τα χρήματα είναι η μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία που θα έχει η Ελλάδα για να ανασχηματίσει την οικονομία της σε μία πραγματικά ανταγωνιστική και παραγωγική βάση», τόνισε ο υπουργός, απαντώντας στο ερώτημα πώς θα διατεθούν αυτά τα χρήματα που θα δοθούν στη χώρα μας, στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού.