Γεωργούσης: «Πρέπει να γίνει ανασχεδιασμός στη δασοπυρόσβεση»

«Πρέπει να επεμβαίνουμε δραστικά στην πρώτη μισή ώρα», υπογράμμισε ο Αντιπτέραρχος ε.α. Ευάγγελος Γεωργούσης, μιλώντας για τις φωτιές που πλήττουν τη Νοτιοανατολική Αττική και τα Δερβενοχώρια Βοιωτίας.

Ο απόστρατος Αντιπτέραρχος, Ευάγγελος Γεωργούσης, στάθηκε στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών από αέρος, επισημαίνοντας ότι οι καιρικές συνθήκες δεν είναι πάντα αυτές που θα επιτρέψουν στους πιλότους να κατέβουν σε χαμηλό ύψος για αποτελεσματικές ρίψεις, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Όταν μία φωτιά εξελιχθεί σε πυρκαγιά μεγάλης ισχύος, όπως οι δασικές ή αυτές που γίνονται μέσα σε έναν οικιστικό ιστό, έχουν πολλαπλάσια προβλήματα λόγω ανοδικών ρευμάτων που δημιουργούν και εμποδίζουν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα να κατέβουν στο ύψος που πρέπει, προκειμένου να πετύχουν το κάλλιστο αποτέλεσμα από την αύξηση του νερού», ανέφερε ο κ. Γεωργούσης.




Ακόμη, έκανε λόγο για αλλαγή στον σχεδιασμό και την μεγάλη σημασία που πρέπει να δοθεί στην πρόληψη και την άμεση αντίδραση. Μιλώντας για τους ισχυρούς ανέμους, τόνισε ότι όποιος δεν έχει ζήσει από κοντά μία μεγάλη πυρκαγιά με ανέμους της τάξεως των 7 και 8 μποφόρ, δεν μπορεί να έχει άποψη.

«Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο και δύσκολο να το σταματήσεις, όσα εναέρια μέσα και να έχεις», σημείωσε ο κ. Γεωργούσης και προσέθεσε «σε μία δασική φωτιά, οι θερμοκρασίες –ανάλογα με τι καίγεται– μπορούν να φθάσουν τους 500℃ και τους 600℃. Αν, όμως, έχουμε και αντικείμενα ως αυτοκίνητα όπως σπίτια, η θερμοκρασία πολλαπλασιάζεται», υπενθυμίζοντας ότι στο Μάτι, η καταστροφή ήταν τεράστια.

«Το νερό που πέφτει από τα αεροσκάφη και από τα ελικόπτερα, εξατμίζεται πριν πέσει στο έδαφος» σχολίασε ο κ. Γεωργούσης. Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, υποστήριξε ότι όλες οι χώρες της Νοτίου Ευρώπης θα πρέπει να επανασχεδιάσουν το θέμα της πολιτικής προστασίας από φωτιές. «Αποτελεί ένα φαινόμενο, το οποίο θα το ζούμε και επομένως να σχεδιάσουμε ξανά και να δούμε πώς μπορούμε να προλάβουμε τις φωτιές ή τουλάχιστον να επέμβουμε δραστικά στην πρώτη μισή ώρα», επεσήμανε ο κ. Γεωργούσης.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
33χρονος ήταν νεκρός για 42 ημέρες σε λόφο στον Βόλο σε απόσταση 70 χλμ. από τον Βασίλη Καλογήρου
26 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Εκατοντάδες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα & το εξωτερικό για τη συμπλήρωση δύο ετών από την τραγωδία
26 Φεβρουαρίου, 2025
Γρίφος με την στάση του σώματος του Βασίλη Καλογήρου – Τι εξετάζουν οι ειδικοί
26 Φεβρουαρίου, 2025
Στοιχεία ότι ο Βασίλης Καλογήρου δολοφονήθηκε βρήκε ομάδα ερευνών που διορίστηκε από την οικογένειά του
26 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Επιμένει η οικογένειά του στο σενάριο της δολοφονίας
26 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Την Πέμπτη δημοσιεύεται το πόρισμα – Δεν έγινε δεκτό το αίτημα συγγενών των θυμάτων για αναβολή
26 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Εντολή να ανοίξει ο ιατρικός του φάκελος από την 1η Ιανουαρίου του 2024 και μετά
26 Φεβρουαρίου, 2025
Γερμανία: Πυροβολισμοί έξω από δικαστήριο στο Μπίλεφελντ στη διάρκεια δίκης για τη δολοφονία πυγμάχου
26 Φεβρουαρίου, 2025
Μανώλης Λιδάκης: Η αποκάλυψη της αδελφής του λίγους μήνες πριν «φύγει» – «Εισχώρησε στο γόνατό του στρεπτόκοκκος»
26 Φεβρουαρίου, 2025
Τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη – Ερντογάν
26 Φεβρουαρίου, 2025