Γεραπετρίτης: Δεν θα αδειάσουμε τα ταμεία ώστε να καταφύγουμε σε δανεισμό από αδύναμη θέση

«Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να αδειάσουμε τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου έτσι ώστε να αναγκαστούμε να καταφύγουμε από πολύ αδύναμη θέση σε αναγκαίο δανεισμό που θα φέρει πολύ μεγάλες περιπέτειες ξανά στην ελληνική οικονομία».

Τη δέσμευση αυτή της κυβέρνησης κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM».

Ταυτόχρονα, τόνισε, «η μεγάλη μας προσήλωση παραμένει πάντοτε στην εργασία», κάτι που θα αποτυπώνεται στη νέα δέσμη μέτρων που θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα. Στην ίδια συνέντευξη υπογράμμισε ότι «η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει κανόνες που να μην είναι αποτρεπτικοί του τουρισμού», διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα αυτό. Ενώ μίλησε, τέλος, για τη «μεγαλύτερη θεσμική μεταρρύθμιση», την κυβερνητική πρωτοβουλία κατά της πολυνομίας-κακονομίας, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κληθείς κατ’ αρχάς να πάρει θέση για τις ευρωπαϊκές προβλέψεις που φέρνουν την Ελλάδα πρώτη στην ύφεση στην Ευρώπη, ο υπουργός χαρακτήρισε, αυτή τη στιγμή, οποιαδήποτε πρόβλεψη «εντελώς παρακινδυνευμένη» και τούτο διότι «δεν έχουμε τις βασικές παραμέτρους της εξίσωσης». Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει, πράγματι, ένα ζήτημα ειδικά για την Ελλάδα λόγω της μεγάλης οικονομικής εξάρτησης από τον τουρισμό και τις μεταφορές, εν τούτοις «η αίσθηση που έχουμε, είναι ότι δεν θα υπάρξει απόλυτη απώλεια του τουριστικού προϊόντος, έτσι ώστε να μη χρειασθεί να πάμε σε βαθύτερη ύφεση. Η σκέψη αυτή ερείδεται κυρίως στο γεγονός ότι, μολονότι θα υπάρξει προφανώς σημαντική μείωση στην τουριστική κίνηση στην Ευρώπη και τον κόσμο, εν τούτοις, επειδή η Ελλάδα έχει καταφέρει να κερδίσει την αξιοπιστία στα υγειονομικά δεδομένα, δηλαδή το βασικό πρόσημο της καθαρής χώρας, θα έχουμε σημαντική κίνηση από το εξωτερικό».

Για την κυβέρνηση, «οικονομία και εργασία είναι τα δύο μεγάλα κεφάλαια στα οποία θα πρέπει να δώσουμε έμφαση. Μολονότι υπάρχει αυτονοήτως αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο, η μεγάλη μας προσήλωση παραμένει πάντοτε στην εργασία, δηλαδή να διασφαλίσουμε κατά το δυνατόν τις θέσεις εργασίας», διαβεβαίωσε ο υπουργός μιλώντας για συγκεκριμένο μείγμα πολιτικής.

Η «κόκκινη γραμμή» για τον τουρισμό

Στο ειδικότερο ερώτημα για τον τουρισμό, πότε, συγκεκριμένα, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, απάντησε ότι «αύριο θα δημοσιοποιηθεί ένα προσχέδιο κατευθυντήριων γραμμών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αφορά συνολικά το τουριστικό προϊόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα θα πρέπει να δούμε πού θα κινηθεί στην Ευρώπη το θέμα της οικονομίας του τουρισμού και στη συνέχεια να προχωρήσουμε».

Όμως, στο σημείο αυτό ο Γ. Γεραπετρίτης είχε και ένα μήνυμα να στείλει: «Η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει κανόνες που να μην είναι αποτρεπτικοί του τουρισμού. Υπάρχουν αρκετά αντιτιθέμενα συμφέροντα, είναι αυτονόητο ότι ορισμένες χώρες θέλουν να παραμείνουν σε επίπεδο εσωτερικού τουρισμού για να μην υπάρχει κίνηση κεφαλαίων προς τα έξω. Θα θέσουν εμπόδια -και αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε- δίνουμε καθημερινή μάχη να υπάρξουν τέτοιου τύπου υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να μη λειτουργούν, ψυχολογικά και ουσιαστικά, αποτρεπτικά για τους τουρίστες». Για παράδειγμα με μέτρα, όπως ήπιος προέλεγχος, θερμομέτρηση και ατομικά μέτρα προφύλαξης, αλλά «δεν θα δεχθούμε όμως με κανέναν τρόπο διαβαθμίσεις στα επιμέρους μεταφορικά μέσα π.χ. άλλα πρωτόκολλα για χερσαίες και άλλα για αεροπορικές ή ναυτικές μεταφορές, όπως επίσης δεν θα δεχθούμε να υπάρχει ένας έλεγχος στην επιστροφή που θα λειτουργεί αποτρεπτικά. Το θέμα της δημόσιας υγείας μας απασχολεί όλους από την άλλη δυσανάλογα εμπόδια δεν θα γίνουν δεκτά από την ελληνική Πολιτεία, διεμήνυσε επί λέξει ο υπουργός Επικρατείας.

Στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση δεν διεκδικεί αρκετά από την ΕΕ, ο κ. Γεραπετρίτης έδωσε την εξής απάντηση: «Στο μέτρο που προέρχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση η αιτίαση, μου δίνει ένα περιθώριο να πω, δεν ξέρω πόσο μπορούμε να δεχθούμε χωρίς κριτική μαθήματα διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεδομένης της ιστορίας του κόμματος (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ)». Άλλωστε, «η ελληνική Πολιτεία διασφάλισε πόρους από την ΕΕ που ουδέποτε είχαν υπάρξει κατά το παρελθόν», ανέφερε επικαλούμενος όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, των οποίων κάνει ή θα κάνει χρήση η κυβέρνηση και, «όλη αυτή η παραφιλολογία ότι ήταν αυτονόητα, δεν έχει καμία απολύτως βάση (…) όλα ήταν προϊόν της ασφαλούς πλεύσης που είχε η ελληνική οικονομία το περασμένο 8μηνο και της αξιοπιστίας που έχουμε καλλιεργήσει -και αυτήν τη στιγμή κεφαλοποιούμε».

Όχι σε νέα μνημόνια

Επιπλέον, παρατήρησε, συζητούμε με πάρα πολύ μεγάλη ευκολία να ανοίξουμε τα δημόσια ταμεία και να διοχετεύσουμε χρήματα στην οικονομία, η συζήτηση αυτή θα ήταν εντελώς αλυσιτελής εάν είχαμε τα υγειονομικά ρεκόρ τα οποία έχουν η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Ολλανδία. Και, σημείωσε με έμφαση πως «εμείς δεν πρόκειται ποτέ να αδειάσουμε τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου έτσι ώστε να αναγκαστούμε να καταφύγουμε από πολύ αδύναμη θέση σε αναγκαίο δανεισμό που θα φέρει πολύ μεγάλες περιπέτειες ξανά στην ελληνική οικονομία».

«Υπαινίσσεσθε νέα μνημόνια;», ρωτήθηκε στο σημείο αυτό για να απαντήσει: «Δεν υπαινίσσομαι, το λέω ρητά. Εάν αυτή τη στιγμή αποδυναμώσουμε τα δημόσια οικονομικά μας και δεν έχουμε τους αναγκαίους πόρους να διασφαλίζουν ότι μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές με ανοικτούς όρους, θα αναγκασθούμε εκ των προγραμμάτων να καταφύγουμε σε πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης, το οποίο φέρνει μέτρα. Για μας πρώτη και βασική επιλογή είναι να βγούμε πρώτα από όλα υγιείς, να έχουμε ενισχύσει τις κατηγορίες των ευάλωτων συμπολιτών μας, αλλά από την άλλη πλευρά να έχουμε την κρίσιμη δημοσιονομική μάζα για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μόνοι μας χωρίς την ανάγκη οποιουδήποτε εξωγενούς παράγοντα. Θα αξιοποιήσουμε τα αναγκαία μέσα από το ελληνικό πορτοφόλι, θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που μας παρέχονται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης, αλλά την ελληνική οικονομία εμείς δεν πρόκειται να την θέσουμε σε κίνδυνο», κατέληξε στην απάντησή του.

Νέα δέσμη μέτρων στήριξης

Παραλλήλως ο υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε ότι «εντός της εβδομάδος θα έχουμε την ανακοίνωση μέτρων που θα αφορούν την οικονομική στήριξη για την τρέχουσα περίοδο και στην οποία θα περιλαμβάνονται οι συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονται σε εργασίες κλειστές (…) μαζί με τα παρεπόμενα μέτρα για το ενοίκιο των επαγγελματικών μισθώσεων, τις φορολογικές και ασφαλιστικές αναστολές και την ενίσχυση της εργασίας. Θα είναι ένα πλήρες πακέτο», υπογράμμισε με την πρόσθετη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να στηρίξει τους πολίτες, αλλά «αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι δυνατόν όλοι να παίρνουν επίδομα διότι αυτό -πέρα από τον ηθικό κίνδυνο που έχει, δεν πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα επιδόματα- στερεί ένα δημοσιονομικό χώρο, πιο ενεργητικό και εμπροσθοβαρή, να στηρίξουμε την ίδια την εργασία», υπενθυμίζοντας συγχρόνως ότι η κυβέρνηση πήρε «πάρα πολύ έγκαιρα το μέτρο της απαγόρευσης των απολύσεων, ήταν μια ελληνική καινοτομία».

«Η μεγαλύτερη θεσμική μεταρρύθμιση»

Ερωτηθείς, τέλος, για την κυβερνητική πρωτοβουλία κατά της πολυνομίας, ο υπουργός είπε πως «μπορεί να παραγνωρίζεται από την ελληνική κοινωνία αλλά είναι, ίσως, το πιο κρίσιμο θεσμικό θέμα της εποχής μας. Αν δει οποιοσδήποτε τους δείκτες διαφάνειας θα καταλάβει ότι το ζήτημα της πολυνομίας και της κακονομίας είναι στην κορυφή των λόγων που παράγουν διαφθορά στη χώρα μας. (…) Υπάρχουν νόμοι των αρχών του 20ού αιώνα, που δεν έχουν αναμορφωθεί και σε αυτούς προστίθενται εκατοντάδες διατάξεις που καθιστούν το όλο νομοθετικό τοπίο εντελώς ανερμάτιστο, με αποτέλεσμα να έχουμε φαινόμενα εντελώς δυσλειτουργικά και με δύο συνέπειες: βαθύτατες εστίες διαφθοράς και τεράστια γραφειοκρατία με καθυστερήσεις τόσο στη διοικητική διεκπεραίωση όσο και στη δικαιοσύνη.

Για πρώτη φορά -με περηφάνεια να πω- πήραμε σοβαρά μέτρα, χθες είχαμε την πρώτη συνεδρίαση δύο μεγάλων επιτροπών στο πλαίσιο της κυβέρνησης, μια κεντρική επιτροπή για την αξιολόγηση της νομοπαραγωγής και μία κεντρική επιτροπή κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας», ανακοίνωσε εξάλλου.

Τέλος, όπως εξήγησε, σκοπός των δύο αυτών επιτροπών είναι η όποια νομοθετική παρέμβαση να περνά από την πρώτη επιτροπή, η οποία θα κάνει ανάλυση των συνεπειών της ρύθμισης αυτής και θα φροντίζει η νομοθεσία να εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο των κανόνων δικαίου εναρμονισμένα. Ενώ η επιτροπή κωδικοποιήσεων αναλαμβάνει το τιτάνιο έργο να κωδικοποιήσει όλη την κατακερματισμένη, απηρχαιωμένη νομοθεσία έτσι ώστε να καταστεί εντελώς εύληπτη στον κάθε πολίτη. «Ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ένα εντελώς νέο νομοθετικό πεδίο. Είναι η μεγαλύτερη θεσμική μεταρρύθμιση», τόνισε κλείνοντας ο Γ. Γεραπετρίτης.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Eμπρηστική επίθεση σε όχημα Tesla σταθμευμένο στα Εξάρχεια
Ιανουάριος 11, 2025
Παρίσταναν υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας για να μπουν σε σπίτια και τα ξάφριζαν
Ιανουάριος 11, 2025
Πώς δρούσε το κύκλωμα προστασίας σε οίκους ανοχής και λέσχες – Ο «Κρητικός», ο «θείος» και η «αστυνομικός της χρονιάς»
Ιανουάριος 11, 2025
Έστειλε στο νοσοκομείο 80χρονο μετά από καυγά για λίγα λεμόνια
Ιανουάριος 11, 2025
«Το 30% των ατόμων με συμπτώματα έχει γρίπη» – Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί ο HMPV
Ιανουάριος 11, 2025
Τουλάχιστον τρεις τραυματίες σε ρωσική περιφέρεια από ουκρανικά drones – Η Ρωσία εξαπέλυσε 74 drones τη νύχτα, υποστηρίζει το Κίεβο
Ιανουάριος 11, 2025
Λάρισα: «Ο 39χρονος Βασίλης επέλεξε να εξαφανιστεί» εκτιμά ο Καλλιακμάνης
Ιανουάριος 11, 2025
Βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο δυστύχημα με νεκρό τον 22χρονο Παναγιώτη – Τα δύο ΙΧ βρέθηκαν σε απόσταση 150 μέτρων μεταξύ τους
Ιανουάριος 11, 2025
Νεκρός μέσα σε νταλίκα βρέθηκε αλλοδαπός στα ΣΕΑ Ευαγγελισμού Λάρισας
Ιανουάριος 11, 2025
Ειρήνη Μουρτζούκου: Ραγδαίες εξελίξεις – Ο κρυφός «άσσος» του Ανθρωποκτονιών για 4 θανάτους
Ιανουάριος 11, 2025