Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα είναι στο προσκήνιο με πολύ μεγάλο διπλωματικό αποτύπωμα

«Η Ελλάδα είναι στο προσκήνιο με ένα πολύ μεγάλο διπλωματικό αποτύπωμα, από την 1η Ιανουαρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε ομιλία του στην κοπή βασιλόπιτας του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι έλληνες πολίτες μπορούν να αισθάνονται μία ασφάλεια, ότι σε δύσκολους καιρούς μεγάλης ρευστότητας για το παγκόσμιο διεθνές περιβάλλον, χάρη στην εξωτερική πολιτική αρχών, την οποία ασκούμε, εμείς στην Ελλάδα έχουμε την καλή τύχη και την πρόνοια να είμαστε σε καλή σχέση με όλον τον κόσμο. Για να μπορούμε να προχωράμε την πατρίδα μας πάντοτε πιο ψηλά, πιο γρήγορα και πιο δυνατά» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Όπως σημείωσε, ο ίδιος στη θητεία του έχει βάλει ως σκοπό το υπουργείο «να είναι ανθρωποκεντρικό, να στηρίζεται στους λειτουργούς του υπουργείου» και αυτό, όπως πρόσθεσε, γίνεται σταδιακά.

Ήδη, ανέφερε έχει αναμορφωθεί και εξορθολογιστεί το πλαίσιο για το επίδομα, το οποίο προβλέπεται για την οικοσκευή, έχουν εξασφαλιστεί τρεις διαγωνισμοί για πρόσληψη προσωπικού, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν το 2024, για το επιστημονικό προσωπικό της ΕΝΥ, για επικοινωνία και τεχνολογία, για τους νέους ακολούθους. Ακόμη, το υπουργείο Εξωτερικών εξασφάλισε 100 νέους υπαλλήλους διοικητικού-προξενικού, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Αρχές Εξωτερικού.

«Γνωρίζω ότι και στην Κεντρική Υπηρεσία και στο εξωτερικό έχουμε σοβαρές ελλείψεις σε ό,τι αφορά τη στελέχωση», σημείωσε χαρακτηριστικά κα πρόσθεσε: «Κάνουμε μία διαρκή προσπάθεια, έτσι ώστε οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες, ιδίως του εξωτερικού, να μπορούν να πληρούνται, γιατί είναι η διεθνής εικόνα της χώρας. Και όλοι οφείλουμε να πράττουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να μπορεί η εικόνα αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο ευπρόσωπη».

Σημείωσε ακόμη ότι έχει εξασφαλιστεί μια σημαντική αναβάθμιση σε ό,τι αφορά το κομμάτι των υποδομών, των εγκαταστάσεων και των κτηρίων, κυρίως της Εξωτερικής Υπηρεσίας. Το υπουργείο ανέλαβε τη διοίκηση και τη διαχείριση όλων των κτηρίων των Διπλωματικών Αποστολών του εξωτερικού, επιτρέποντάς του να αναβαθμίσει τα κτήρια αυτά.

«Όταν παραλάβαμε το Υπουργείο Εξωτερικών, το 60% των προξενικών τελών περιέρχετο στον δημόσιο προϋπολογισμό. Σήμερα, προβλέπεται ότι το 60% έρχεται στο Υπουργείο Εξωτερικών και, από τον περασμένο Δεκέμβριο, ένα επιπλέον 10% είναι ένας ειδικός πόρος για τη συντήρηση των κτηρίων των Διπλωματικών Αποστολών», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης. Και πρόσθεσε πως «Έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε όχι μόνο υπερήφανοι για το προσωπικό, αλλά να είμαστε υπερήφανοι και για τις υποδομές μας στο εξωτερικό».

Το πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης των κτηριακών υποδομών του εξωτερικού περιλαμβάνει σημαντικές πρεσβείες, όπως είναι η Βέρνη, η Καμπέρα, η Μαδρίτη, η Χάγη, η Ουάσινγκτον και στην Άγκυρα.

«Κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, υπό όχι πάντοτε καλές συνθήκες, έτσι ώστε τα υπηρεσιακά συμβούλια να γίνονται πολύ τακτικά, πολύ έγκαιρα, οι προαγωγές να γίνονται σε χρόνο, ο οποίος να επιτρέπει την προβλεψιμότητα των λειτουργών του υπουργείου Εξωτερικών, για να μπορούν να καθορίζουν έγκαιρα τη ζωή τους. Θα συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια για την αναβάθμιση του προσωπικού», τόνισε.

Γίνεται ακόμη μια μεγάλη προσπάθεια και για την αναβάθμιση των υποδομών του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ έχει αναβαθμιστεί ο ιστότοπος του υπουργείου Εξωτερικών και βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα για την αναβάθμιση όλων των τηλεπικοινωνιών του.

Αναφερόμενος στη διπλωματική μας Ακαδημία, σημείωσε ότι υπήρξαν σημαντικές αλλαγές, οι οποίες τη φέρνουν στο προσκήνιο σε μία σύγχρονη, εξωστρεφή, δυναμική διπλωματική εκπαίδευση, έτσι ώστε να καταστούν οι Έλληνες διπλωμάτες η ναυαρχίδα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

«Το 2024 κινηθήκαμε βάσει σχεδίου. Είχαμε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, πιο έγκαιρα από ποτέ. Είχαμε το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό. Είχαμε το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα», επεσήμανε.

«Το 2025, εκτιμούμε ότι θα έχουμε το νέο Εθνικό μας Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δημόσια Διπλωματία. Και θα έχουμε και τα νέα μας οργανογράμματα, τόσο για την Κεντρική Υπηρεσία, όσο και για τις υπηρεσίες εξωτερικού», κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Διπλωματικές πηγές: Στις 17 και 18 Μαρτίου η Πενταμερής για το Κυπριακό
11 Φεβρουαρίου, 2025
Καιρός: Άστατος στα δυτικά, επιστρέφει ο χειμώνας το Σαββατοκύριακο
11 Φεβρουαρίου, 2025
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Κλειστά τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή, η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στα ίδια επίπεδα – Τι συνιστούν οι ειδικοί
11 Φεβρουαρίου, 2025
Νεκρός εντοπίστηκε 90χρονος μετά από φωτιά στο σπίτι του στο Αγρίνιο
11 Φεβρουαρίου, 2025
Συνελήφθησαν 2 νεαροί για κλοπή δικύκλου και διακίνηση ναρκωτικών στο Νέο Ψυχικό
11 Φεβρουαρίου, 2025
Συναγερμός για την εξαφάνιση 78χρονης στα Δολιανά Πωγωνίου – Silver Alert σε ισχύ
11 Φεβρουαρίου, 2025
Στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού η παλιά δόξα του Ολυμπιακού Σάββας Παπάζογλου
11 Φεβρουαρίου, 2025
Κερατσίνι: Έληξε το θρίλερ με τον άνδρα που είχε «ταμπουρωθεί» στο σπίτι του – Είχε δραπετεύσει από ψυχιατρικό ίδρυμα
11 Φεβρουαρίου, 2025
Κερατσίνι: Άντρας βρίσκεται «ταμπουρωμένος» σε σπίτι – Δεν αφήνει τη μητέρα και την αδελφή του να φύγουν
11 Φεβρουαρίου, 2025
Πέθανε ο Θεόδωρος Χαριτόπουλος, «δεξί χέρι» του Κωνσταντίνου Καραμανλή
11 Φεβρουαρίου, 2025