Γεραπετρίτης: Τα πρότυπα σχολεία συνεισφέρουν στην κοινωνική κινητικότητα

Παρέμβαση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας έκανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης τονίζοντας πως σήμερα συγκρούεται η οραματική κοσμοθεωρία που θέτει υψηλούς στόχους, με τη μετριοκρατική θεωρία που θέλει την ισοπέδωση προς τα κάτω.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης αναφερόμενος στην προβλεπόμενη από το νομοσχέδιο αύξηση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, και θέτοντας στο Σώμα την εμπειρία του ως τέκνο οικογένειας του Πειραιά, χωρίς σημαντικές οικονομικές δυνατότητες, επισήμανε ότι προέρχεται από ένα πρότυπο δημόσιο σχολείο (Ιωνίδειος), το οποίο του άνοιξε τον δρόμο για τη Νομική, ακολούθως για την ακαδημαϊκή ζωή, «και σήμερα ανάμεσά σας» (στη Βουλή).

«Ακούω το επιχείρημα ότι τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία είναι μια μορφή εκπαίδευσης που προάγει την ανισότητα και τον ελιτισμό: πρόκειται για διαστρέβλωση, διότι, τόσο σε ατομικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο, τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία συντελούν στην αναβάθμιση των μαθητών και της εκπαίδευσης συνολικά» είπε ο κ. Γεραπετρίτης. Αυτό που συμβαίνει, εξήγησε, είναι η άρση των κοινωνικών ανισοτήτων, μέσω της διευκόλυνσης της κοινωνικής κινητικότητας, μέσω της ισότητας των ευκαιριών, να μπορέσουν όλα τα παιδιά να ενταχθούν σε ένα σχολείο που θα καλλιεργήσει και θα προάγει τις δικές τους δεξιότητες, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί και αρχαιοελληνική παράδοση αλλά και πρόσφατη, με την ίδρυση, τον 19ο αιώνα, του Βαρβακείου στην Αθήνα, της Ιωνιδείου στον Πειραιά και της Ζωσιμαίας στα Ιωάννινα.

Επιθυμία μας είναι όλα τα σχολεία να καταστούν πρότυπα, να υπάρξει ισότητα προς τα πάνω, όχι ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής, που θέλουν κάποιοι στο πλαίσιο ενός εξισωτισμού που έχει ξεπεραστεί σε όλο τον κόσμο, είπε ο κ. Γεραπετρίτης. Επισήμανε μάλιστα, ότι με το νομοσχέδιο δίδεται η δυνατότητα σε όλες τις σχολικές μονάδες, από το επόμενο διδακτικό έτος, να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα των προτύπων και πειραματικών σχολείων, ώστε εν δυνάμει, να καταστούν όλα πρότυπα και πειραματικά.

Με αφορμή την προσωπική του πορεία, ο κ. Γεραπετρίτης αντέκρουσε το επιχείρημα ότι ο απόφοιτος προτύπου σχολείου είναι ελιτίστικο προϊόν, αμφισβητώντας «απολύτως τα κίνητρα όλων εκείνων που θεωρούν ελίτ όσους ξεχώρισαν χάρις στο δημόσιο σύστημα, απέναντι σε οποιεσδήποτε προκαταλήψεις ή σε οποιονδήποτε κομματικό σωλήνα». Απευθυνόμενος μάλιστα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλο και του ΚΚΕ Αθ. Παφίλη, είπε: «Θέλω να δω τους φίλους και συναπόφοιτούς μου της Ιωνιδείου, εάν αισθάνονται το ίδιο επίπεδο ευγνωμοσύνης στους καθηγητές μας, που μας έδωσαν τα φώτα ώστε να βρισκόμαστε όλοι εδώ. Διότι εκεί, ήταν παιδιά μόνο χαμηλών κοινωνικά τάξεων. Δεν ήταν κανείς ελιτιστής. Όλοι προέρχονται από την περιφέρεια του Πειραιά και όλοι προσφέρουν στην πατρίδα».

-Ad-