Για τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, αλλά και την Συρία μίλησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατά 4η μέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2025.
Επιπλέον, απάντησε στις κατηγορίες των πρώην Πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, για μυστική διπλωματία και παραβίαση των εθνικών «κόκκινων γραμμών», λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η διπλωματία δεν είναι απλό θέμα και οποίος την αντιμετωπίζει υπεραπλουστευτικά, υπνοβατεί.
Η ιστορία θα γράψει ποιος είναι αληθινός πατριώτης. Αληθινός πατριώτης δεν είναι εκείνος που δεν έκανε όσα απαιτούνται, αλλά αυτός που θα καθυποτάξει το “εγώ” του στο πραγματικό συμφέρον της πατρίδας γιατί εθνικό είναι το αληθές. Η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για λαϊκισμό και δεν προσφέρετε για ακινησία. Την ειρήνη και ασφάλεια δεν προάγει ακινησία. Αλλά ο δομημένος διάλογος αρχών. Αυτόν θα υπηρετήσουμε».
Ακόμη, τόνισε πως η προσήλωση της χώρας στο Διεθνές Δίκαιο είναι μονόδρομος, ενώ, υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για την ΑΟΖ όσο η γειτονική χώρα ζητά «λύση – πακέτο».
«Οφείλουμε να συζητούμε με τους γείτονες. Το κάναμε πάντα και θα το κάνουμε. Υπήρξαν στιγμές που Υπουργοί, Πρωθυπουργοί συζητούσαν πολύ πιο οικεία», προσέθεσε και επανέλαβε ότι σήμερα ο διάλογος συνεχίζεται με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου να έχουν μηδενισθεί.
Αναφορικά με το περιεχόμενο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, υπογράμμισε πως «κανένα θέμα δεν συζητείται πέραν των καθορισμένων. Το μόνο θέμα είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και δεν είμαστε σήμερα δυστυχώς εκεί. Η Τουρκία το συνδέει με άλλα θέματα και δεν πρόκειται να προχωρήσει η συζήτηση αν δεν προσχωρήσει στη θέση ότι συζητάμε μόνο τη μία διαφορά».
Για το Κυπριακό, ανέφερε πως «σήμερα αποτελεί το νούμερο ένα ζήτημα εκτός πολέμων για την φροντίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είχαμε την πρώτη συζήτηση ώστε να επανεκκινήσει ο διάλογος θα υπάρξει στο μέλλον και διευρυμένη σύνθεση. Το Κυπριακό επανέρχεται στο προσκήνιο για μία λύση στο πλαίσιο αποφάσεων του Οργανισμού.
Η Ελλάδα έχει επιτύχει να αναβαθμίσει σε ευρωπαϊκά ζητήματα εκείνα που θεωρούνταν από πολλούς ως διμερή. Για την Αλβανία, πέρασε ειδική αναφορά στον σεβασμό μειονοτήτων και ειδικά στην εθνική ελληνική μειονότητα. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας συνδέθηκε με την εξέλιξη στο Κυπριακό».