Γερμανία: Έτσι δηλητηριάστηκε ο Ρώσος Αλεξέι Ναβάλνι

Ο Ρώσος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροτοξική ουσία Novichok, υποστηρίζει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν «σαφή απόδειξη» ενός χημικού που ανήκει στη νευροτοξική ουσία Novichok, ανέφερε.
Ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Βερολίνο για θεραπεία αφού αρρώστησε κατά τη διάρκεια πτήσης από τη Μόσχα στη Σιβηρία τον περασμένο μήνα και από τότε βρίσκεται σε κώμα. Η ομάδα του λέει ότι δηλητηριάστηκε μετά από εντολή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ το Κρεμλίνο απέρριψε τον ισχυρισμό.

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι καταδικάζει την επίθεση και ζήτησε επειγόντως από τη Ρωσία να δώσει εξηγήσεις. «Είναι ανησυχητικό ότι ο Ναβάλνι ήταν το θύμα χημικής νευροτοξικής ουσίας στη Ρωσία», ανέφερε. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με ανώτερους υπουργούς για να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο δηλώνει ότι δεν είχε λάβει καμία πληροφορία από τη Γερμανία ότι ο κ. Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί με νευροτοξική ουσία Novichok, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ενημερώσει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για τα ευρήματά της. «[Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση] θα συζητήσει την κατάλληλη κοινή απάντηση με τους εταίρους μόλις λάβει εξηγήσεις από την Ρωσία», ανέφερε. Η σύζυγος του κ. Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια και ο πρέσβης της Ρωσίας στη Γερμανία, θα ενημερωθούν επίσης για τα ευρήματα, ανέφερε η δήλωση.