Γερμανία: Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ πιθανή επόμενη Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Ως υποψήφια για την θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ παρουσιάζει την υπουργό ‘Αμυνας και απερχόμενη Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ ο γερμανικός ιδιωτικός ειδησεογραφικός σταθμός n-tv.

Στη στήλη «Το Πρόσωπο της Εβδομάδας», επισημαίνεται ότι η Συμμαχία υποφέρει όσο είναι Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ και ότι πολλοί στις Βρυξέλλες ελπίζουν σε μια «νέα αρχή», την οποία θα μπορούσε να φέρει η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία θα ήταν η πρώτη γυναίκα στην κορυφαία θέση του ΝΑΤΟ.

Η θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ λήγει τον Σεπτέμβριο του 2022 και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχε παραταθεί το 2019 προκειμένου να μην επιδεινωθεί περισσότερο η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, ενόψει και των αμερικανικών εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων δεν αποκλείεται να αλλάξει το σκηνικό. «Μια νέα αρχή για την διατλαντική συμμαχία συνδέεται και με την αλλαγή προσώπων. Στις Βρυξέλλες εξελίσσονται ήδη διπλωματικές διερευνητικές προσπάθειες», αναφέρει ο αρθρογράφος και σημειώνει ότι το όνομα της γερμανίδας υπουργού ‘Αμυνας «ακούγεται» ως μία ρεαλιστική επιλογή, ειδικά στην περίπτωση που νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θεωρείται ατλαντιστής. «Με αυτόν οι πληγείσες γερμανο-αμερικανικές σχέσεις (κεντρικό θέμα για το ΝΑΤΟ) θα μπορούσαν να επαναπροσδιοριστούν θετικά. Και σε αυτή την περίπτωση, η ‘Ανεγκρετ Κραμπ- Καρενμπάουερ θα αποτελούσε καλή υποψηφιότητα», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά την ίδια, η κορυφαία θέση στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αποτελέσει ευτυχή στροφή μετά την επικείμενη αποχώρησή της από την ηγεσία του CDU, η οποία θα περιορίσει, αναπόφευκτα, τις πολιτικές της προοπτικές στη χώρα της, υπενθυμίζει ο συντάκτης. «Από το Ζάαρλαντ (σσ. τόπο καταγωγής της κυρίας Κραμπ-Καρενμπάουερ) οι Βρυξέλλες είναι πιο κοντά απ’ ό,τι το Βερολίνο», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι ένα «νέο ΝΑΤΟ» χρειάζεται και μια νέα θέση της Γερμανίας σε αυτό, κάτι που θα μπορούσε να ευνοηθεί με μια γερμανίδα Γενική Γραμματέα. «Με μια γερμανίδα Γενική Γραμματέα είναι περισσότερες και οι πιθανότητες η Γερμανία να αυξήσει επιτέλους τις εξοπλιστικές της δαπάνες, όπως έχει δεσμευτεί», τονίζει ο αρθρογράφος. Η ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ υποστηρίζει άλλωστε σταθερά την «ουσιαστική» αύξηση των αμυντικών εξοπλισμών, ενώ εδώ και μήνες επιδιώκει συστηματικά τις καλές σχέσεις με τους εταίρους της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ. Λέγεται μάλιστα, αναφέρει το n-tv, ότι και ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας ανήκει στους υποστηρικτές της υποψηφιότητάς της.

Σχετικά με το εάν η ίδια θα ενδιαφερόταν για τη θέση, ο αρθρογράφος παραπέμπει στην ομιλία της για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ: «Από την αρχή της θητείας μου κατέστησα σαφές ότι το ΝΑΤΟ είναι και θα παραμείνει ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειάς μας. Πρέπει γι’ αυτό να ανταποκριθούμε ανάλογα και να εκτιμήσουμε το ΝΑΤΟ όπως είναι: αναντικατάστατο… Ο γερμανικός ρόλος στην Συμμαχία ήταν πάντα σημαντικός», είχε δηλώσει η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τραγωδία στην άσφαλτο στο Μεσολόγγι: Νεκρός ένας 27χρονος – Σοβαρά τραυματισμένος ένας 26χρονος
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αλεξάνδρα Νίκα: «Αρκεί μία κακή στιγμή για να ανατρέψει τα πάντα» – Το πρώτο μήνυμα μετά την παράσυρση στο Κολωνάκι
12 Φεβρουαρίου, 2025
Επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα
12 Φεβρουαρίου, 2025
Εξιχνιάσθηκε διάρρηξη με τη μέθοδο του «Ριφιφί» με λεία άνω των 4.000.000 ευρώ
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ο καβγάς που προηγήθηκε της δολοφονίας του 59χρονου στην Πιερία – «Τον ρώτησα γιατί χάλασε τα χρήματα της βάφτισης»
12 Φεβρουαρίου, 2025
«Χρυσός» στο Ντουμπάι ο Γκαβέλας
12 Φεβρουαρίου, 2025
Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ξανά μια στρατηγική πυξίδα στη βάση μιας διεκδικητικής εξωτερικής πολιτικής
12 Φεβρουαρίου, 2025
Χάρης Δούκας: «Τον Σεπτέμβριο η ανέγερση των κερκίδων του γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αρβανίτης: Και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εχθρός της πατρίδας;
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σπαρτιάτες: Εξετάστηκαν στο Εκλογοδικείο οι προσφυγές κατά βουλευτών
12 Φεβρουαρίου, 2025