German Science and Education Minister Bettina Stark-Watzinger addresses the media during a press conference on the 'Science Year 2022' in Berlin, Germany, Friday, Jan. 14, 2022. (AP Photo/Michael Sohn, pool)

Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων μετά τη δήλωση της υπ. Παιδείας ότι οι μαθητές πρέπει να προετοιμάζονται και για πόλεμο

Στη Γερμανία κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η δήλωση της υπουργού Παιδείας ότι τα σχολεία πρέπει να προετοιμάσουν τους μαθητές και για το ενδεχόμενο πολέμου.

Πρέπει και τα παιδιά να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ενός πολέμου; Αυτή είναι η νέα πρόταση που κάνει η Γερμανίδα υπουργός Παιδείας και Επιστημών.

Η κοινωνία στο σύνολό της πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη για κρίσεις – από τις πανδημίες και τις φυσικές καταστροφές μέχρι έναν πόλεμο, είπε η φιλελεύθερη υπουργός Μπετίνα Σταρκ – Βάτσινγκερ.

Χρειάζεται ένα είδος ασκήσεων πολιτικής άμυνας και στα σχολεία για την αντιμετώπιση πολέμου. Πώς; Αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων να πάνε στα σχολεία και να παρουσιάσουν στους μαθητές, τί κάνει η Μπούντεσβερ, ο στρατός, για την ασφάλεια των πολιτών και της χώρας, λέει η υπουργός.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί την ανάγκη νέας συνειδητοποίησης των στρατιωτικών απειλών, που πρέπει περάσει και στα σχολεία», λένε από την ένωση Εκπαιδευτικών. Η πολιτική προστασία είναι ήδη μέρος και της σχολικής εκπαίδευσης.
Αλλά το μάθημα είναι υπόθεση των δασκάλων, είναι ο αντίλογος στην πρόταση της υπουργού, και δεν είναι ο μόνος. Η σχολική εκπαίδευση στη Γερμανία είναι θέμα των κρατιδίων.

«Δεν βοηθάει να τρομάξουμε τον πληθυσμό και ειδικά τα παιδιά και τους νέους. Είναι ευθύνη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να ασχοληθεί με ζητήματα πολιτικής προστασίας και εξωτερικής ασφάλειας», είπε η Karin Prien (CDU) από το Σλέσβικ Χολστάιν.

Δεν υπάρχει μία κρίση αλλά πολλές, από τις πανδημίες μέχρι την κλιματική αλλαγή, λέει η πρόεδρος της Διάσκεψης υπουργών Παιδείας Christine Streichert-Clivot (SPD).

«Τα παιδιά μας πρέπει να είναι έτοιμα για σχολείο- και όχι έτοιμα για πόλεμο», λένε στη συντηρητική Χριστιανική Ένωση. Κριτική με την οποία συμφωνούν οι περισσότεροι σήμερα στη Γερμανία.