Γερμανία: Τι είναι γνωστό έως τώρα για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο – Βίντεο από τη σύλληψη του δράστη

Λίγο μετά τις 20:00 (ώρα Ελλάδος) ένα μαύρο αυτοκίνητο τύπου SUV και μάρκας BMW έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων – ενός ενήλικου και ενός παιδιού – και τον τραυματισμό πενήντα άλλων.

Ο οδηγός του ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, ένας 50χρονος Σαουδάραβας γιατρός από τη γειτονική πόλη του Μπέρνμπουργκ, συνελήφθη άμεσα και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τα κίνητρά του, τα οποία, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel «σχεδόν αποκλείεται» να είναι ισλαμιστικά.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης

Γερμανία: Τι είναι γνωστό έως τώρα για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο – Βίντεο από τη σύλληψη του δράστη
Γερμανία: Τι είναι γνωστό έως τώρα για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο – Βίντεο από τη σύλληψη του δράστη
(Photo by John MACDOUGALL / AFP)

O Ταλέμπ Α. έφθασε στη Γερμανία το 2006 από τη Σαουδική Αραβία και από το 2016 έχει λάβει καθεστώς ασύλου ως πολιτικός πρόσφυγας. Ήταν μάλιστα εξέχον μέλος της κοινότητας αυτοεξόριστων Σαουδαράβων στη Γερμανία και λειτουργούσε ως σημείο επαφής των συμπατριωτών του αιτούντων άσυλο, κυρίως των γυναικών, ενώ ήταν ιδιαίτερα ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με αναρτήσεις του τοποθετείτο συχνά εναντίον του Ισλάμ, πολύ πιο εντατικά μάλιστα από τις 11 Νοεμβρίου, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να αισθανόταν καταδιωκόμενος στη Γερμανία, η οποία φοβόταν ότι «εξισλαμίζεται».

Σύμφωνα με το RTL, το τελευταίο διάστημα εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική των κρατών του Κόλπου και υποστήριζε την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ήταν θαυμαστής του Ίλον Μασκ, ενστερνιζόταν πολλές θεωρίες συνωμοσίας και δεν ήταν γνωστός στις γερμανικές αρχές ως ριζοσπαστικοποιημένος. Ο 50χρονος Σαουδάραβας εργαζόταν ως γιατρός στο ψυχιατρικό τμήμα κλινικής στο Μπέρνμπουργκ, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτίως του Μαγδεμβούργου.

Η ραδιοτηλεόραση Δυτικής Γερμανίας WDR ανέφερε ότι ο Ταλέμπ Α. αποκήρυξε το Ισλάμ ήδη στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και πριν από οκτώ χρόνια, μέσω επιστολής του, είχε προτείνει στην AfD να δημιουργήσει ακαδημία για πρώην μουσουλμάνους.

Τις επόμενες ώρες αναμένονται στο Μαγδεμβούργο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ. Στο μεταξύ, τν συμπαράστασή τους στα θύματα και στις οικογένειές τους εξέφρασαν μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόνο οποίος δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένος» από τον «τρόμο που έζησαν χθες οι επισκέπτες της χριστουγεννιάτικης αγοράς, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο οποίος έγραψε στο «Χ» ότι επικοινώνησε με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για να του εκφράσει την συμπαράστασή του και ο αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζ.Ντ. Βανς, ο οποίος έγραψε «τι φρικτή επίθεση τόσο κοντά στα Χριστούγεννα!». Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ εξέφρασε επίσης τη συμπαράσταση του Αντόνιο Γκουτέρες και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σχετικά με το κίνητρο του δράστηο πρωθυπουργός της Σαξονίας-Άνχαλτ Ράινερ Χάζελοφ δήλωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται, σημείωσε ωστόσο ότι «λόγω της σφοδρότητας της επίθεσης», πιθανόν την υπόθεση να αναλάβει ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας, κάτι που θα σήμαινε ότι το κίνητρο θεωρείται τρομοκρατικό.

Η Σαουδική Αραβία πάντως εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον γερμανικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων και επιβεβαίωσε την πολιτική της για «αποκήρυξη της βίας».

Το περιοδικό Der Spiegel έκανε λόγο για «μυστηριώδες κίνητρο», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «ένα ισλαμιστικό κίνητρο σχεδόν αποκλείεται».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Λέκκας για σεισμούς: Δεν περιμένουμε δόνηση μεγαλύτερη των 6 Ρίχτερ
7 Φεβρουαρίου, 2025
Euroleague: Ο Φουρνιέ… «σκότωσε» την Μπαρτσελόνα στην εκπνοή, 90-88 o Ολυμπιακός στο «Palau Blaugrana»
7 Φεβρουαρίου, 2025
Κρύο για ακόμα μια εβδομάδα – Πέντε βαθμούς χαμηλότερα η θερμοκρασία
7 Φεβρουαρίου, 2025
Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Η Μελίνα Τραυλού πρόεδρος και πάλι – Το νέο ΔΣ
7 Φεβρουαρίου, 2025
Άγρια συμπλοκή ανηλίκων – Στο νοσοκομείο 15χρονος με κάταγμα στο πλευρό
7 Φεβρουαρίου, 2025
Πέθανε ο δημοσιογράφος Παύλος Ρούφας
7 Φεβρουαρίου, 2025
Θετικός ο Ζελένσκι στην πρόταση Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας – «Ας κάνουμε συμφωνία»
7 Φεβρουαρίου, 2025
Προφυλακιστέος ο καθηγητής από την Καβάλα που κατηγορείται για ασέλγεια σε 16χρονη μαθήτριά του και πορνογραφία ανηλίκων
7 Φεβρουαρίου, 2025
«Θα σκάσει το ηφαίστειο Κολούμπο σίγουρα – Τα στοιχεία που το δείχνουν»
7 Φεβρουαρίου, 2025
Καιρός: Έρχεται «μαραθώνιος» ψύχους – Σαββατοκύριακο με τσουχτερό κρύο στην Αθήνα
7 Φεβρουαρίου, 2025