Γερμανίδα δημοσιογράφος: «Οι συνθήκες στη Μόρια ήταν ανήθικες, το πλήθος επαναστάτησε και κατηγορείται;»

Η Γερμανίδα δημοσιογράφος Ariane Bemmer μέσω της «Tagesspiegel» και με αφορμή τα όσα έγιναν στη Μόρια γράφει ότι «οι συνθήκες στον καταυλισμό ήταν απολύτως ανήθικες. Τώρα το πλήθος επαναστάτησε και κατηγορείται για παραβίαση των κανόνων;»

Και συνεχίζει: «Στη συζήτηση σχετικά με το τι θα κάνουν τους πρόσφυγες από το καμένο καταυλισμό της Μόρια, συμβαίνει κάτι περίεργο. Η προσοχή στρέφεται στο γεγονός ότι η φωτιά ξέσπασε από εμπρησμό. Το ερώτημα είναι: Δεν θα ανταμειφθούν και οι εγκληματίες που έβαλαν τη φωτιά εάν όλοι οι πρόσφυγες διανεμηθούν στις ευρωπαϊκές χώρες;».

«Η Ελλάδα – και έτσι η ΕΕ – έχει αποδεχτεί ότι η Μοριά ήταν εντελώς συνωστισμένη. Ότι οι εγκαταστάσεις υγιεινής δεν ήταν αρκετές. Ότι οι άνθρωποι ζούσαν στο χώμα. Ότι υπήρχαν συνθήκες που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν. Και ξαφνικά ήρθε ο κορονοϊός και το στρατόπεδο σφραγίστηκε», συνεχίζει η Bemmer και συνεχίζει:

«Δεν είχαν λοιπόν δικαίωμα να επαναστατήσουν; Τι περιμένατε; Ότι οι άλλοι άνθρωποι με τη σειρά τους θα μείνουν εκεί για να μολυνθούν και στη συνέχεια να πεθάνουν σταδιακά λόγω έλλειψης ιατρικής περίθαλψης; Το ερώτημα λοιπόν πρέπει να είναι το εξής: Λαμβάνοντας υπόψη τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στη Μόρια, δεν υπήρχε κάποιο είδος διαμαρτυρίας, δικαίωμα αντίστασης; Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αποδεχτούν επ’ αόριστον τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν, εάν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, βλάπτουν την αξιοπρέπεια τους, απειλούν τη ζωή τους».

Τέλος, η αρθρογράφος χαρακτηρίζει τις φωτιές «ένα είδος αυτοάμυνας».