Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αλλεργική στη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας

«Η επιλογή της κυβέρνησης να μην στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ιδεολογική και απολύτως συνειδητή. Σύμφωνα με την μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει χιλιάδες θανάτους εάν είχαμε ενισχύσει έγκαιρα το σύστημα υγείας κάτι το οποίο εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα» τόνισε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε.

Όπως σημειώνει, «η πολιτική οφείλει να υπακούει στα επιστημονικά δεδομένα. Δεν είναι σε θέση ούτε να τα αμφισβητήσει ούτε να θέτει νέα. Η κυβέρνηση όμως δεν τα έλαβε υπόψη της με αποτέλεσμα οι ιδεολογικές της θέσεις, οι ιδεοληψίες της να χρωματίζουν τις πολιτικές αποφάσεις της και άρα, να μην ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας όσο χρειαζόταν για να ανταποκριθεί σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Η πανδημία δεν τελείωσε. Δεν τελειώνει ούτε με ευχές ούτε επειδή το επιθυμούμε. Αυτά που λέγονται για χαλάρωση και δήθεν κανονικότητα δεν ισχύουν. Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Δεν γυρνάμε στην κανονικότητα. Εισερχόμαστε σε μία νέα πραγματικότητα».

Όσον αφορά την ακρίβεια, η βουλευτής Άρτας εκτιμά ότι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, βρίσκεται χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, και γι’ αυτό δεν την υλοποιεί. Όπως λέει, «σήμερα, εξαιτίας της χρηστής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση διαθέτει μαξιλάρι λόγω του οποίου μπόρεσε να κινηθεί αυτοδύναμα στις αγορές και να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια. Με τα υπάρχοντα δεδομένα λοιπόν και την χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και δεδομένης της επέλασης της κρίσης ακρίβειας, βεβαίως και είναι σε θέση να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα. Όμως δεν το επέλεξε. Γιατί δεν αποτελεί ιδεολογική προτεραιότητά της. Και αυτό το γεγονός αποτελεί το φίλτρο πίσω από την άσκηση πολιτικής της: Ας μιλήσουμε για τα 7 δις απευθείας αναθέσεων εκ των οποίων μόνο μερικά εκατομμύρια εξ αυτών είναι για την πανδημία. Ας μιλήσουμε και για τα επιπλέον εξοπλιστικά-έκπληξη ενόσω η κοινωνία χειμάζεται από την οικονομική και υγειονομική κρίση».

Και συνεχίζει με νόημα: «Όταν οι ιδεολογικές προτεραιότητες της κυβέρνησης συνδυάζονται με τη δομική αδυναμία πρόβλεψης που την χαρακτηρίζει, το μίγμα πολιτικής γίνεται καταστροφικό για την κοινωνική πλειοψηφία. Στο αλφάβητο της ψυχιατρικής, στο οποίο εισάγονται οι φοιτητές ιατρικής, μαθαίνουν ότι καθοριστικό στοιχείο μίας ώριμης προσωπικότητας είναι η πρόβλεψη. Και, όσο επιτρέπεται ένας χάριν λόγου τέτοιος παραλληλισμός, είναι πασιφανές ότι η χώρα πληρώνει ακριβά αυτή την αδυναμία πρόβλεψης της «συλλογικής προσωπικότητας» της κυβέρνησης. Εδώ και ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επισημάνει το επερχόμενο κύμα ακρίβειας», υπογραμμίζοντας πως είναι αδιαπραγμάτευτη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να υπάρχει δημόσιος έλεγχος στα κοινωνικά αγαθά, όπως είναι η ενέργεια και η ύδρευση.

«Καταδικαστέα η κίνηση Πούτιν»

Αναφερόμενη στην ουκρανική κρίση, είπε πως «είναι απολύτως καταδικαστέα η κίνηση Πούτιν για την αναγνώριση των αποσχιστικών εδαφών της Ουκρανίας. Είναι επικίνδυνη, η αναθεώρηση την οποία επιχειρεί, για το παγκόσμιο status quo που έχει διαμορφωθεί, ανατρέχοντας χρόνια πίσω και προσπαθώντας να ξαναγράψει την ιστορία.

Ως ανάλογα επικίνδυνος κρίνεται και ο αναθεωρητισμός του κ. Ερντογάν. Οι αναγνώσεις αυτών των φαινομένων φοβάμαι δεν ήταν έγκαιρες -και δεν μιλάω για τη χώρα μας εδώ μόνο- αλλά και για την ΕΕ. Θυμίζω ότι τη δεκαετία του ’90 είχαν γίνει σοβαρές κινήσεις στην κατεύθυνση μιας διαμόρφωσης της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης, σε συζήτηση και με την Ρωσία, ως ενιαία εδαφική μονάδα. Αυτά αργότερα ατόνησαν και πιστεύω ότι υποτιμήθηκε και το γεγονός ότι η Ρωσία είχε ήδη κάνει παρέμβαση και στην Κριμαία αλλά και στη Γεωργία. Η Ευρώπη δεν έχει υψηλά ανακλαστικά -όχι μόνον ως προς τη χρονικότητα αλλά και ως προς την ορθή της κρίση. Υποτιμά τους κινδύνους. Σήμερα, εδώ που βρισκόμαστε η ΕΕ πρέπει να εξαντλήσει κάθε διπλωματικό εργαλείο ώστε να αποφύγουμε την παράνοια.

Η Ευρώπη θα έπρεπε να είναι παρούσα και ενεργή -όχι αμήχανη και όχι περιμένοντας μόνο τις εντολές των ΗΠΑ. Τα πρόσφατα γεγονότα φέρνουν ξανά στην επιφάνεια το έλλειμα της κοινής αντιμετώπισης και ενιαίας στρατηγικής. Ανάλογα κατώτερη των περιστάσεων και αμήχανη στάθηκε και στην αντιμετώπιση όξυνσης της τουρκικής επιθετικότητας Εμείς ζητήσαμε κυρώσεις για την Τουρκία, αρνήθηκε η Ευρώπη λέγοντας -και ο κ. Μητσοτάκης αναπαρήγαγε- ότι οι κυρώσεις δεν φέρνουν τα αποτελέσματα τα οποία θέλουμε πάντα… Η Ευρώπη αμήχανη και η Ελλάδα χωρίς συνεκτική εθνική στρατηγική.

Σε ό,τι αφορά εμάς στην παρούσα κρίση: όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, όντας η χώρα μας μέλος του ΝΑΤΟ, διατήρησαν -εξαιτίας της ιδιαίτερης γεωπολιτικής μας θέσης – καλές σχέσεις και με τη Ρωσία. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και σήμερα. Η χώρα μας δεν πρέπει να εμπλακεί σε καμία των περιπτώσεων σε οποιαδήποτε διένεξη. Πρέπει να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας σε αυτή τη ταραγμένη περιοχή. Παράλληλα, μέσα σε αυτό το σύνθετο παζλ οφείλουμε να παρατηρούμε και να αξιολογούμε και τη στάση της Τουρκίας».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Πέθανε ο κινηματογραφικός παραγωγός Αντώνης Καρατζόπουλος
3 Νοεμβρίου, 2024
Κακοκαιρία εξπρές θα σαρώσει την Ελλάδα σε λίγες ώρες
3 Νοεμβρίου, 2024
Θανατηφόρο τροχαίο στην Κόρινθο – Μια γυναίκα νεκρή
3 Νοεμβρίου, 2024
Πέθανε ο δημοσιογράφος Φαράντος Χοϊδάς
3 Νοεμβρίου, 2024
Πλευρά Κασσελάκη: Κανένας αποκλεισμός δεν θα γίνει αποδεκτός
3 Νοεμβρίου, 2024
Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες
3 Νοεμβρίου, 2024
Η απάντηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ρατσιστικό σχόλιο του Ντόναλντ Τραμπ
3 Νοεμβρίου, 2024
Ράνια Τζίμα: Έχουν γράψει για εμένα ότι είχα σχέση με τον Πολ Τόμσεν
3 Νοεμβρίου, 2024
Συνελήφθη 51χρονος για τη φωτιά στην περιοχή του Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής
3 Νοεμβρίου, 2024
Πάτρα: Απέσπασε 13.000 ευρώ από 58χρονη παριστάνοντας τον εραστή
3 Νοεμβρίου, 2024