Για 12 ώρες περίμενε στην ενέδρα ο επίδοξος δολοφόνος τον Ντόναλντ Τραμπ

Στις ΗΠΑ, δίωξη για δύο αδικήματα σχετιζόμενα με οπλοκατοχή, τα οποία επιφέρουν ποινές φυλάκισης 15 και 5 ετών, άσκησε το ομοσπονδιακό δικαστήριο στον ένοπλο Ράιαν Ρουθ, που φαίνεται ότι είχε στήσει καρτέρι στον πρώην πρόεδρο, επί 12 ώρες, στη λέσχη γκολφ της Φλόριντα. του Ντόναλντ Τραμπ. Στη δημοσιότητα δόθηκε το βίντεο από τη σύλληψη του 58χρονου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ, ζήτησε ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών, ενώ ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, κατηγόρησε Μπάιντεν και Χάρις ως ηθικούς αυτουργούς.

Όπως δείχνουν τα δεδομένα από το κινητό του, ο 58χρονος κρυβόταν επί σχεδόν 12 ώρες κοντά στο γήπεδο γκολφ όπου βρισκόταν ο Ντόναλντ Τραμπ, πριν τον εντοπίσουν οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών και ανοίξουν πυρ εναντίον του.

Όπως δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ: «Ξαφνικά ακούσαμε πυροβολισμούς στον αέρα. Υποθέτω τέσσερις με πέντε. Ακούγονταν σαν σφαίρες, Αλλά τι ξέρω εγώ από αυτά; Η μυστική υπηρεσία όμως κατάλαβε αμέσως ότι ήταν σφαίρες και με άρπαξαν. Ήμουν με έναν πράκτορα ο οποίος έκανε φανταστική δουλειά. Θα ήθελα να είχα βάλει την τελευταία μπαλιά, αλλά αποφασίσαμε να φύγουμε από εκεί».

Και ο Τραμπ υποστήριξε ότι η εμπρηστική ρητορική του Τζο Μπάιντεν και της Καμάλα Χάρις όπλισε το χέρι του δράστη.
Ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για εγκάρδια τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών.

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε: «Δεν υπάρχει και το εννοώ από τα βάθη της καρδιάς μου, όσοι με γνωρίζετε, δεν υπάρχει χώρος για πολιτική βία στην Αμερική, καμία, μηδέν, ποτέ.

Ο Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες χρειάζονται περισσότερο προσωπικό, την ώρα που αυξάνονται τα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά τους μετά τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πρώην προέδρου.

Αξιωματούχος της υπηρεσίας δήλωσε πάντως ότι ενημερώθηκαν τελευταία στιγμή για την παρουσία του Τραμπ στο γήπεδο γκολφ, ενώ ο ύποπτος δεν είχε στο οπτικό πεδίο του τον πρώην πρόεδρο και δεν πυροβόλησε τους πράκτορες.

O Τσάρλς Ράμσεϊ, πρώην επιθεωρητής αστυνομίας της Φιλαδέλφεια, δήλωσε: «Όταν κοιτάς το χάρτη βλέπεις ένα δρόμο, πολύ κοντά στις τρύπες πέντε και έξι (όπου βρισκόταν ο Τραμπ). Eίναι λογικό εάν ήθελες να πυροβολήσεις να βρισκόσουν εκεί, θα ήσουν πιο κοντά και θα σου έδινε μία ευκαιρία να πυροβολήσεις και να διαφύγεις ενδεχομένως».

Στο Ρουθ ο οποίος έχει ποινικό μητρώο, ασκήθηκε δίωξη για δύο αδικήματα που σχετίζονται με οπλοκατοχή, ενώ αναμένεται να του απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες. Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τρομερό λάθος το ότι ψήφισε τον Τραμπ το 2016, ενώ τον είχε αποκαλέσει τρελό και γελοίο. Μάλιστα, απευθυνόμενος στο Ιράν το 2018 είχε γράψει «Είστε ελεύθεροι να τον δολοφονήσετε», μετά την απόφαση του τότε προέδρου να αποσυρθεί από τη συμφωνία με τα πυρηνικά.