Για ποιους έπρεπε να απαγορευτούν AstraZeneca και J&J – Θρίλερ με το σύνδρομο VITT

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα περιστατικά νέων ανθρώπων που παρουσίασαν εμβολικά επεισόδια και διαταραχές πήξης αίματος μετά τον εμβολιασμό τους.

Μετά το προσωρινό πόρισμα για τα περιστατικά θρόμβωσης στην Κρήτη, στο οποίο οι επιστήμονες της Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, φέρονται να μιλούν για πιθανή συσχέτισή τους με το εμβόλιο της AstraZeneca αλλά και το νέο περιστατικό θρόμβωσης που παρουσιάστηκε σε μια 48χρονη από τη Θήβα που εμβολιάστηκε με το Johnson & Johnson, η ανησυχία έγινε πιο έντονη.

Στην «Κοινωνία Ώρα Mega» και τους Ανθή Βούλγαρη και Ιορδάνη Χασαπόπουλο μίλησαν η κυρία Ματίνα Παγώνη, Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών και ο καθηγητής νευρολογίας ΕΚΠΑ Γεώργιος Τσιβγούλης.

Σχετικά με την περίπτωση της 44χρονης στην Κρήτης, η κυρία Παγώνη ξεκαθάρισε ότι οι εξετάσεις, ο έλεγχος δεν έχουν βγει (από τον ΕΟΦ) για το αν υπάρχει συσχέτιση της θρόμβωσης με το εμβόλιο. «Θα το γνωρίζουμε στα επόμενα 2-3 24ωρα».

«Δεχόμαστε ότι έχει πάρει τα αποτελέσματα και υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο. Η ίδια η νόσος μπορεί να κάνει θρομβώσεις σε ποσοστό 18-20%. Το εμβόλιο μπορεί να κάνει θρομβώσεις σε ποσοστό 0,002%. Επιμένουμε ότι η ίδια η νόσος έχει υψηλά ποσοστά θρομβώσεων. Δεν μπρούμε να πούμε “σταματάμε τον εμβολιασμό”.», υπογράμμισε.

Όπως είπε, κάθε φάρμακο έχει παρενέργειες, κι αν κάποιος διαβάσει το ειδικό χαρτάκι στο κουτί «δεν θα πάρει ούτε ασπιρίνη».

«Το σύνδρομο VITT είναι μια πολύ σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή, που έχει συσχετισθεί με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson και συνδυάζει θρομβοπενία και θρομβώσεις σε ασυνήθεις θέσεις, συχνότερα στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου και στα σπλαγχνικά αγγεία. Το σύνδρομο δεν έχει σχέση με τα mRNA εμβόλια (Pfizer και Moderna), εμφανίζεται σε ποσοστό 98% μετά την πρώτη δόση τις πρώτες 28 ημέρες και σε μικρότερο ποσοστό μετά τη δεύτερη δόση και είναι πιο συχνό σε γυναίκες κάτω των 50.

Αν κάποιος άνθρωπος θέλει να εμβολιαστεί με AstraZeneca, στη Γερμανία οι αριθμοί λένε 11 περιστατικά σε 1 εκατ. εμβολιασμούς. Οκτώ στη Βρετανία ανά 1 εκατ. Δηλαδή 10 περιστατικά κατά μ.ο. στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα έχουμε εμβολιάσει 880.000 ασθενείς με AstraZeneca σίγουρα θα έχουμε κάποια περιστατικά VITT. Η πιθανότητα με βάση μια ανάλυση του Cambridge να πάθει ένα τροχαίο βγαίνοντας από το σπίτι για να πάει να εμβολιαστεί είναι 38 περιστατικά στο 1 εκατ.», τόνισε ο κ. Τσιβγούλης.

«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα με τα οποία μπορούμε να κάνουμε διαστρωμάτωση κινδύνου το ποιος κινδυνεύει με VITT. Επειδή τα περιστατικά παγκοσμίως είναι 400 δεν έχουν επιδείξει στατιστική σημαντικότητα. Σας λεω ότι υπάρχει μια τάση για τις γυναίκες κάτω των 50.», ανέφερε ερωτηθείς για το αν πρέπει να υπάρξουν κριτήρια για τις ηλικιακές ομάδες που κάνουν το εμβόλιο.

«Μια γυναίκα κάτω των 50 η πιθανότητα να πεθάνει από κορωνοϊό είναι 116 περιστατικά ανά 1 εκατ. Στην Αγγλία εμβολιάστηκαν κατά 80% με AstraZeneca και έχουν βγει από το τούνελ, έχοντας μονοψήφιο αριθμό θανάτων.», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσιβγούλης σημείωσε ότι η ελληνική νευρολογική εταιρεία έχει εκδόσει οδηγίες για την θρόμβωση των φλεβωδών κόλπων το αίτιο θανάτου μετά το σύνδρομο VITT.

«Πριν τον Μάρτιο που δεν ξέραμε πως αντιμετωπίζεται το VITT η θνησιμότητα ήταν στο 65% ενώ τώρα έχει πέσει στο 40%. Υπάρχει αιτιολογικη θεραπεία, το αντιμετωπίζουμε καλύτερα οι γιατροί. Αντίστοιχο σύνδρομο VITT μπορούσε να εμφανιστεί από από το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου.», ανέφερε.

Η κυρία Παγώνη σημείωσε ότι «το σύνδρομο VITT παρουσιάζεται μετά από πολλές αιτίες. Είναι μια πολύ σπάνια επιπλοκή. Ο καθένας που θα πάει να εμβολιαστεί αν έχει κάποιο ιδιαίτερο ιστορικό θα μιλήσει με τον προσωπικό του γιατρό κι αν χρειαστεί θα κάνει άλλο εμβόλιο».

«Υπάρχει μια επιστημονική επιτροπή εμβολίων που έχει μελετήσει το θέμα και έχει πάρει αποφάσεις. Αν χρειαστεί οτιδήποτε κάποια πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Γιατί αν ο καθένας βγαίνει και λέει την προσωπική του άποψη δεν μπορούμε να προχωρήσουμε επιστημονικά μπροστά σαν χώρα», πρόσθεσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών.

«Υπήρχε συγκεκριμένη ανάλυση κόστους – οφέλους. Σε γυναίκες κάτω των 50, ήταν 116 περιστατικά ανά 1 εκατ. μολύνσεις. Σε γυναίκες κάτω των 50, η πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά ήταν 52 περιστατικά και η πιθανότητα αυτή της παρενέργειας ήταν 5-7 περιστατικά.», υπογράμμισε ο κ. Τσιβγούλης.

Για ποιους έπρεπε να απαγορευτούν AstraZeneca και J&J:

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλά για τη δραματική εξέλιξη με την 44χρονη στην Κρήτη που εμβολιάστηκε με AstraZeneca και παλεύει για τη ζωή της.

«Θε έπρεπε να έχουν απαγορευτεί οι εμβολιασμοί σε γυναίκες κάτω των 50 με AstraZeneca και J&J», σημέιωσε.

Δείτε όσα δήλωσε στο OPEN:

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Γιώργος Θεοφάνους: «Δεν ξέρω, εάν θα μπορούσε άλλη τραγουδίστρια να πει τα τραγούδια, όπως τα είπε η Νατάσα Θεοδωρίδου»
23 Νοεμβρίου, 2024
Βουλή: Κατατέθηκε η ευρωπαϊκή Οδηγία για «επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ»
23 Νοεμβρίου, 2024
Φως στο Τούνελ: «Μελάνιασε και τέζα…» – Όσα έλεγε η Ειρήνη Μουρτζούκου λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του 15 μηνών βρέφους
23 Νοεμβρίου, 2024
«Άμεσα αποτελέσματα για τους καταναλωτές με την παρέμβαση στο κόστος του ρεύματος» – Η επιδίωξη του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας
23 Νοεμβρίου, 2024
Αγ. Παρασκευή: Συνελήφθη 21χρονος για κλοπή – Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας απέτρεψε τη διαφυγή του από κατάστημα τηλεφωνίας
23 Νοεμβρίου, 2024
Ην. Βασίλειο: Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες ασφαλείας για τρομοκρατικές επιθέσεις ενόψει Χριστουγέννων
23 Νοεμβρίου, 2024
Φως στο Τούνελ: Όταν η Ειρήνη Μουρτζούκου παρίστανε την… Πόπη – Οι αντιφάσεις και οι προσπάθειες να διακόψει την επικοινωνία
23 Νοεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Δεν είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας – Σχέδιο του Κασσελάκη να πλήξει το κόμμα
23 Νοεμβρίου, 2024
Υπό τη «σκιά» του Oreshnik και τις απειλές Πούτιν η έκτακτη συνεδρίαση του NATO την Τρίτη – Συνάντηση Τραμπ με Ρούτε στη Φλόριντα
23 Νοεμβρίου, 2024
Γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή σε θαλάσσια περιοχή της παραλίας Κρυονερίου Ροδόπης
23 Νοεμβρίου, 2024