Για πρόωρες εκλογές προετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών προετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι που επιβεβαιώθηκε με ξεκάθαρο τρόπο στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στην οποία άπαντες συμφώνησαν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να αγνοήσει τις σχετικές εισηγήσεις που δέχεται το Μαξίμου.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως θα αντιμετωπίσει μία πρόωρη εκλογική αναμέτρηση-η οποία σημειωτέον θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής- ως ευκαιρία για την διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής και κοινωνικής προοδευτικής πλειοψηφίας και συγχρόνως μίας κυβέρνησης συνεργασίας.

Γίνεται σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση απευθυνόμενος στο σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, επομένως και του ΚΙΝΑΛ, με στόχο την αναζήτηση κοινών προγραμματικών τόπων.

Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας και κατά την αυριανή του ομιλία στη Βουλή, όπου αναμένεται να κεραυνοβολήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την έλλειψη σχεδίου σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της οικονομίας, λέγοντας πως σε μία ενδεχόμενη εκλογική πρόκληση θα πρέπει να συμπαραταχθούν οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις.

Περιγράφοντας την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην οικονομία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ενώπιον των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πως «οι πρόωρες εκλογές όσο κι αν οι συνθήκες δεν τις ευνοούν ούτε τίς επιτρέπουν, ίσως να καταστούν αναπόφευκτες, δεδομένου ότι αυτό που έρχεται με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να το δικαιολογήσει».

Το Πολιτικό Συμβούλιο συμφώνησε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διεξαχθούν εκλογές ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι και μάλιστα τα μέλη του είπαν πως είτε τελικώς αυτές γίνουν είτε όχι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του οργάνου: «Οι εκλογές με απλή αναλογική θα είναι ταυτόχρονα και η ευκαιρία για τη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας πάνω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης με την εργασία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όρια και με έναν νέο ρόλο για το κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα υγείας». Για να συνεχίσει λέγοντας ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να γίνει εντατική δουλειά για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις προγραμματικών συγκλίσεων και διεργασιών για τη διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας που θα αναλάβει να προωθήσει ένα προοδευτικό σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας και της οικονομίας.

Κατά την αυριανή του παρέμβαση στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει ότι ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν υιοθέτησε τη λογική του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση της οικονομίας με τη λήψη οριζόντιων και εμπροσθοβαρών μέτρων ενίσχυσης των εισοδημάτων, της εργασίας και των μικρομεσίων, αλλά αντιθέτως αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να προωθήσει μία σκληρή και αντιλαϊκή ατζέντα προς όφελος μίας επιχειρηματικής ελίτ.

Ιδιαίτερα αναφορά αναμένεται να κάνει και για το σκάνδαλο με τα voucher των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, θέμα για το οποίο έχει επανακαταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει προαναγγείλει πως θα υποβάλει και αίτημα διεξαγωγής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία.