Για προσωπική χρήση τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Eντείνονται οι διαβεβαιώσεις από πλευράς της κυβέρνησης, ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού σχεδιάζεται για «προσωπική χρήση», καθώς και ο υπουργός υγείας, Βασίλης Κικίλιας επανέλαβε ότι «είναι για ιδία χρήση», ενώ θα καταχωρείται στο μητρώο εμβολιασμών της ΗΔΙΚΑ. Όπως είπε ο υπουργός, ο πολίτης που θα έχει εμβολιαστεί θα μπορεί να το εκτυπώσει χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxisnet και θα έχει τη σφραγίδα του ελληνικού δημοσίου.

Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης δεν θα φεύγει από το εμβολιαστικό κέντρο με την επίσημη βεβαίωση, παρά μόνο όταν τα πληροφοριακά συστήματα θα ενημερώνονται για την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης, κάθε πολίτης θα μπορεί να εκδίδει το πιστοποιητικό ηλεκτρονικά από το σπίτι του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών Taxisnet (ενδεχομένως και του ΑΜΚΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει πέντε εξατομικευμένες πληροφορίες, στα ελληνικά και στα αγγλικά: ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, ημερομηνίες εμβολιασμού, σημείο εμβολιασμού (νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας) και τύπο εμβολίου.

Υγειονομικό διαβατήριο

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το αν η ψηφιακή βεβαίωση εμβολιασμού θα εξελιχθεί σε υγειονομικό «διαβατήριο» για ορισμένους κλάδους της οικονομίας, π.χ. την έγκριση για αεροπορικό ταξίδι ή την είσοδο σε κρατικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Ερωτηθείς σχετικά ο Βασίλης Κικίλιας για το διαβατήριο εμβολιασμού απέφυγε να απαντήσει επισημαίνοντας ότι είναι εκτός της αρμοδιότητάς του, σημείωσε ωστόσο ότι : «είναι πολύ πρόωρο και απαιτεί μεγάλη προσοχή».