Για τον Πρίγκιπα της Δυτικής Όχθης…

Πριν από λίγους μήνες, μετά από την προτροπή της οικογένειας του Μάνου Ξυδούς, είχα την ιδέα μίας κυκλοφορίας αφιέρωμα στον Μάνο. Έτσι κυκλοφόρησε η δουλειά «Μάνος Ξυδούς | Ο Πρίγκιπας της Δυτικής όχθης».

Έκανα ένα μικρό διάλειμμα από την στάση μου στο να υπηρετώ την ανεξάρτητη δισκογραφία και συνεργάστηκα με την Minος μία πολυεθνική εταιρεία. Για το ότι εκεί εξέδιδε ο Μάνος το 80% της δισκογραφίας του και εκεί δούλεψε και σαν παραγωγός για δεκαετίες. Ήταν ηθικό να κάνω τη δουλειά εκεί και τους ευχαριστώ που την αγκάλιασαν. Η διεύθυνση της παραγωγής δεν ήταν πολύ απλή υπόθεση και μου θύμισε γιατί θέλω να απέχω από τον πρωταθλητισμό της δισκογραφίας, όποια και αν είναι αυτή στις μέρες μας.

Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό ρεπερτόριο στηρίζεται οικονομικά από το ξένο. Ο δίσκος με τα τραγούδια του Μάνου αυτή τη στιγμή που «μιλάμε» είναι στο νούμερο 1 ήδη για 4 εβδομάδες στο επίσημο Ifpi top 75 Sales Chart.

Οι καλλιτέχνες που τραγουδάνε; Από διαφορετική, για τον κόσμο, μουσική πιάτσα. Αυτή όμως ήταν και η ιδέα. Διότι το καλό τραγούδι δεν “φοβάται” τίποτα. Τι να φοβηθεί δηλαδή; Μία εκτέλεση από άλλη φωνή…, της και καλά “απένταντι” μουσικής παρέας; Η παρέα είναι μία, άσχετα με το αν κάποιοι από εμάς -βάζω και εμένα μέσα- είμαστε δύσκολοι στις παρέες. Εξάλλου όποιος δεν θέλει να ακούσει το «Πούλα με» με συμπαθέστατο Χολίδη, ας το ακούσει με τον συμπαθέστατο Στόκα. Δεν καταλαβαίνω γιατί αφού υπάρχει αυτή η επιλογή, υπάρχουν παράπονα;

Όλα αυτά, στο δικό μου κεφάλι, ξεκαθάρισαν όταν πήγα να ακούσω τον πανέξυπνο Τζιμάκο μας (Πανούση) και πλήρωσα 180 ευρώ τη φιάλη, τη στιγμή που το “σκυλάδικο”, όπως τo λέτε, είχε το ίδιο αντίτιμο. Η ίδια εταιρεία που έχει εκδώσει Χατζιδάκι έχει εκδώσει και το χειρότερο για κάποιους “σκυλάδικο”.

Μην σας παραμυθιάζει κανείς. Η μουσική και τα τραγούδια που μεγαλώσαμε είναι συνδεδεμένα με τις αναμνήσεις μας και μας έχουν ταξιδέψει. Αφήστε να ταξιδέψουν και σε άλλους κόσμους και σε άλλα μουσικά λημέρια. Οι τέχνες για να στεριώσουν θέλουν αγάπη και ανιδιοτέλεια. Κάνεις δεν πήρε χρήματα από ένα δίσκο που είπε μόνο ένα τραγούδι. Κέρδισε μόνο το ότι στο ρεπερτόριο του έβαλε ένα τραγούδι που γουστάριζε (όπως έλεγε ο Ζαμπέτας). Ο Μάνος μας “ένωσε “ πάλι και τον ευχαριστούμε.

Μάνος Ξυδούς & Πάολα |Εσύ εκεί